• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Pyłek pszczeli – cud z ula, który pomoże wyzdrowieć i schudnąć

Pyłek pszczeli, obok miodu i pierzgi, to najzdrowszy produkt pozyskiwany z ula. Przyjmowany regularnie ma działanie prozdrowotne, poprawia odporność dzieci, a dorosłym pomaga schudnąć. Świetnie działa też na skórę, można więc stosować go jako kosmetyk.

Pyłek pszczeli jest bezpiecznym produktem, o ile u pacjenta nie występuje uczulenie na miód i produkty pszczele / Fot. Adobe Stock

Pyłek pszczeli – co to jest?

Pyłek pszczeli to pyłek kwiatowy, czyli męskie komórki rozrodcze roślin kwiatowych zbierane przez pszczoły podczas procesu zapylania, a następnie obrabiane w ulu do postaci pierzgi. Pyłek pszczeli fachowo nazywa się obnóżem pyłkowym – pszczoły po dotarciu do kwiatów zbierają  pyłek kwiatowy całym swoim ciałem, ale potem sczesują go przy pomocy szczoteczek pyłkowych umieszczonych na przednich odnóżach i formują z niego maleńkie pakieciki umieszczane w specjalnych koszyczkach znajdujących się na trzeciej parze nóg. Bardzo istotną rolę gra tutaj wydzielina z pszczelich gruczołów ślinowych i gardzielowych, dzięki której owady formują pyłki w zwarte grudki. Po dotarciu do ula, pszczoły składują obnóże pyłkowe w plastrach, zalewają świeżym miodem i zamykają wieczkiem woskowym – w ten sposób powstaje pierzga, produkt niezbędny do wykarmienia pszczelich larw.

Na potrzeby człowieka pszczelarze pozyskują z ula zarówno pierzgę, jak i sam pyłek – by mieć do niego dostęp zanim pszczoły zaleją go miodem, w ulach umieszcza się tzw. poławiacze pyłku, czyli specjalne konstrukcje przez które przechodzą owady i gdzie strącany jest pyłek z ich odnóży. Pierzga i pyłek pszczeli to, obok miodu, najważniejsze, korzystne dla człowieka substancje pozyskiwane dzięki pracy tych owadów.

>> Miód na przeziębienie - jaki wybrać i co do niego dodać?

Pyłek pszczeli – co cennego zawiera?

Pyłek pszczeli ma formę małych, różnokolorowych kuleczek – jego barwa zależy od barwników roślinnych w ścianach komórkowych zarodników roślin, takich jak karotenoidy, flawonoidy, antocyjany i chlorofil. Najczęściej widuje się pyłki pszczele w różnych odcieniach koloru żółtego, ale zdarzają się też pyłki białe, brązowe, czerwone, fioletowe, a nawet czarne. Każda grudka pszczelego pyłku to prawdziwa bomba korzystnych dla człowieka związków – w jednym ziarnie pyłku stwierdza się ich nawet ponad 200, a szczegółowy skład grudek zależny jest od gatunków roślin, z których korzystały pszczoły. Specjaliści szacują, że średnio w pyłku pszczelim znajduje się:

  • ok. 23% białka, w tym ok 10% aminokwasów egzogennych, których organizm ludzki nie wytwarza samodzielnie (metionina, lizyna, treonina, histydyna, leucyna, izoleucyna, walina, fenyloalanina i tryptofan), a także kwasy nukleinowe z przewagą kwasu rybonukleinowego,
  • ok 30% węglowodanów, głównie fruktoza i glukoza,
  • ok. 5% lipidów, przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), w tym kwas linolowy, g-linolenowy i arachidowy, w mniejszych ilościach fosfolipidy i fitosterole (b-sitosterol),
  • ok. 1,6% to związki fenolowe, czyli flawonoidy (pochodne kemferolu i kwercetyny), leukotrieny, katechiny i fenolokwasy (kwas chlorogenowy),
  • ok. 0.7% stanowią witaminy: A, E, D, B1, B2, B6, C oraz kwas pantotenowy, nikotynowy i foliowy oraz biotyna, rutyna i inozytol,
  • biopierwiastki, przede wszystkim wapń, fosfor, magnez, sód i potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem i selen.

Pyłek kwiatowy – właściwości biologiczne

Pyłek pszczeli ma korzystny wpływ na ludzki organizm, wykorzystuje się go więc w celach spożywczych i kosmetycznych oraz jako wsparcie w leczeniu różnych dolegliwości – przede wszystkim schorzeń układu pokarmowego, anemii i niedożywienia, przerostu prostaty, zaburzeń lipidowych, chorób serca i naczyń, a także w profilaktyce i leczeniu infekcji wirusowych i bakteryjnych oraz w czasie rekonwalescencji. Pośród jego najważniejszych właściwości prozdrowotnych (z których część została potwierdzona w badaniach klinicznych), wymienia się:

  • działanie hipolipemiczne, czyli obniżanie w surowicy krwi zawartości lipidów całkowitych, triglicerydów, cholesterolu całkowitego, frakcji cholesterolu LDL oraz b-lipoprotein,
  • działanie hepatoprotekcyjne, detoksykacyjne i ochronne dla komórek wątroby, obniżanie poziomu enzymów wątrobowych i bilirubiny w surowicy krwi, wspomaganie procesów regeneracyjnych tego narządu,
  • działanie przeciwzapalne, polegające na hamowaniu aktywności enzymów odpowiedzialnych za powstawanie mediatorów procesu zapalnego w tkankach,
  • działanie odżywcze, uzupełnianie niedoborów pokarmowych (długotrwała kuracja powoduje znaczny przyrost krwinek czerwonych, hemoglobiny oraz wzrost poziomu żelaza w surowicy krwi),
  • działanie adaptogenne, poprawiające sprawność ciała i umysłu (korzystny wpływ na wydajność fizyczną, a także funkcje poznawcze, w tym pamięć, koncentrację, przyswajanie wiedzy),
  • podnoszenie odporności organizmu na zakażenia wirusowe, m.in. przeziębienie i grypę  (kuracja skraca czas trwania i intensywność objawów infekcji),
  • wzmacnianie naczyń krwionośnych (stosowany bywa w profilaktyce wylewów krwi do mózgu),
  • działanie antyoksydacyjne, zwiększające poziom witaminy C w grasicy, zmniejszające przerost prostaty, chroniące serce, modelujące funkcje ośrodkowego układu nerwowego, regulujące funkcje gruczołów dokrewnych,
  • działanie antybiotyczne, hamujące rozwój bakterii i grzybów drożdżoidalnych powodujących zakażenia skóry (kuracje pyłkowe są skuteczne przede wszystkim przeciwko bakteriom Staphylococcus aureus, Eschierichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa),
  • działanie antyalergiczne, wspomagające leczenie i łagodzące objawy kataru siennego i astmy,
  • działanie przeciwzakrzepowe (zapobieganie zlepianiu się płytek krwi),
  • działanie chroniące przed szkodliwym promieniowaniem jonizującym,
  • wspomaganie prawidłowych funkcji układu pokarmowego (stosuje się go np. jako wsparcie przy silnych zaparciach, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz przy niektórych biegunkach),
  • hamowanie zmian miażdżycowych naczyń mózgowych i poprawa krążenia mózgowego (kuracje polegające na podawaniu małych dawek stosuje się u seniorów).

Pyłek pszczeli – jak stosować?

Pyłek pszczeli jest bezpiecznym produktem, o ile u pacjenta nie występuje uczulenie na miód i produkty pszczele. Przed wprowadzeniem go na stałe do diety należy spożyć tylko odrobinę i sprawdzić, czy organizm nie zareaguje alergią. Jeśli nie pojawią się niepokojące objawy, można rozpocząć prozdrowotną, pyłkową kurację.

Pyłek najlepiej spożywać rano, na czczo, w postaci mikstury przygotowanej wieczorem i odstawionej na całą noc: 1 łyżka stołowa pyłku pszczelego (20 g), letnia woda, odrobina miodu do smaku. Taka kuracja powinna trwać dwa lub trzy miesiące i stać się częścią porannej rutyny. Ale to nie jedyna możliwość spożywania pyłku. Może on stanowić zdrowy dodatek do wielu produktów spożywczych, np. kuleczki można rozgnieść na drobny proszek i zmieszać z konfiturą, jogurtem lub twarożkiem, dosypać do koktajli owocowo-warzywnych lub doprawić nim dowolny posiłek. Pyłek nie powinien mieć jednak styczności z wysoką temperaturą – podobnie jak w przypadku miodu, niwelowane są wówczas niektóre z jego korzystnych właściwości (uwaga – pyłku nie należy mielić w młynkach do kawy, gdyż w procesie tarcia produkt nadmiernie się rozgrzewa). Pyłek pszczeli to również składnik suplementów diety – najczęściej w postaci kapsułek. 

>> Kosmetyki na AZS dla dzieci – jakich składników unikać, a jakie są pożądane

Czy pyłek pszczeli może się przeterminować?

Wysokiej jakości pyłek nie jest tani, ale jest to zrozumiałe, w końcu nad jego produkcją pracują setki pszczół, a i proces pozyskiwania go z ula nie jest prosty. Nie jest to też niestety produkt długowieczny – specjaliści określają termin jego przydatności na 1 rok, ale i to tylko pod warunkiem, że pyłek jest szczelnie zamknięty w słoiku lub woreczku strunowym. Zamknięcie zabezpiecza produkt przed wilgocią i rozwojem pleśni oraz uniemożliwia zasiedlenie pyłku przez drobnoustroje. Pyłek dobrze przechowywany powinien zachować swoją barwę, zapach (swoisty dla rośliny, z których został sporządzony przez pszczoły), słodki lub kwaśny, wyrazisty smak i przez cały rok mieć niską zawartość wody (kuleczki powinny kruszyć się pod naciskiem paznokcia). W przypadku pyłku zmieszanego z miodem, jego przydatność do spożycia to tylko 14 dni, dlatego taką mieszankę najlepiej przygotowywać  samodzielnie w domu i dbać o spożycie jej przed tym terminem.  

Pyłek pszczeli dla dzieci

Kuracja pyłkowa to doskonały sposób na wzmocnienie odporności dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym oraz dodanie do ich diety naturalnych witamin i minerałów. Pyłek można podawać maluchom od 3 roku życia i jest wówczas całkowicie bezpieczny, pod warunkiem braku alergii na produkty pszczele. Dawkowanie pyłku dzieciom:

  • między 3 a 5 rokiem życia – 10 g na dobę (dwie łyżeczki od herbaty)
  • do 12 roku życia – 15 g na dobę (trzy łyżeczki)
  • powyżej 12 roku życia – tak jak dla osoby dorosłej, czyli 20 g na dobę (łyżka stołowa). 

Pyłku w żadnej postaci nie należy podawać dzieciom młodszym, natomiast niemowlęta od 1 roku życia można powoli i ostrożnie zaznajamiać ze smakiem miodu. Jeśli starsze dziecko nie jest fanem produktów pszczelich i nie chce przyjmować pyłku zmieszanego z wodą i miodem, mocno rozdrobniony można wmieszać do zimnych deserków, twarożku lub koktajlu. Na wiele dzieci oddziałuje na szczęście pochodzenie kolorowych kuleczek – to przecież super pokarm dzielnych pszczół, które dzielą się nim z ludzkimi dziećmi.

>> Produkty dla dzieci

Pyłek pszczeli na odchudzanie?

Codzienna kuracja z pyłku pszczelego przynosi organizmowi ogrom korzyści, nie można jednak zakładać, że pyłek odchudzi nas o kilkanaście kilogramów. Nie istnieje produkt spożywczy o tak cudownych właściwościach, natomiast spożywanie pyłku w zalecanej dla osoby dorosłej dawce (20 g) może wspierać długotrwały proces odzyskiwania zdrowej wagi. Pyłek pszczeli przede wszystkim zapewnia podaż białka, zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów, co ma niebagatelne znaczenie przy restrykcyjnych dietach, tak często wybieranych przez osoby starające się schudnąć. Dodatkowo, dobry balans mikro i makroelementów chroni przed zatrzymywaniem wody w tkankach, czyli zmorą wielu osób z nadwagą. Pyłek zawiera także enzymy ułatwiające rozkładanie substancji pokarmowych, dzięki czemu są one łatwiej wchłaniane, wspiera pracę układu pokarmowego, a pod warunkiem regularnego przyjmowania, ma właściwości adaptogenne, co przejawia się nie tylko większą odpornością na różne czynniki, w tym na stres, ale też większą wydolnością fizyczną.   

Pyłek pszczeli – zastosowanie w kosmetyce

Pyłek pszczeli to coraz bardziej popularny składnik gotowych kosmetyków oraz kosmeceutyków (kosmetyków leczniczych), do których sporządzania wykorzystuje się naturalne obnóże pyłkowe oraz uzyskane z niego ekstrakty. Pośród licznych kosmetyków pyłek pszczeli znajdują się m.in. kremy biostymulujące, odżywcze, nawilżające, obkurczające rozszerzone naczynka, wygładzające zmarszczki, działające kojąco i tonizująco na skórę powiek, kremy regenerujące do rąk i stóp, a także lotiony regenerujące do skóry i włosów. Kosmeceutyki produkowane z obnóża pyłkowego służą m.in. jako wsparcie w leczeniu łupieżu i trądziku. Produkty z pyłkiem często zawierają również np. mleczko pszczele, czyli wydzielinę gardzielową młodych pszczół.

Pyłek znajduje zastosowanie również w maseczkach i lotionach przygotowywanych w domu.

  • Maseczki wykonuje się mieszając sproszkowany pyłek pszczeli np. z żółtkiem jaja kurzego, twarogiem, jogurtem, mlekiem świeżym lub w proszku, miodem, z mąką kukurydzianą, solą kuchenną, awokado lub świeżym ogórkiem – ich działanie to złuszczenie martwych komórek naskórka, oczyszczenie twarzy i szyi, wygładzenie i odżywienie skóry.
  • Lotion o właściwościach ściągających przygotowuje się mieszając łyżeczkę zmielonego pyłku pszczelego, pół szklanki wody i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Taką mieszankę nanosi się na skórę twarzy i po 15 minutach spłukuje ciepłą wodą. Lotion można przechowywać w lodówce.

>> Ziołomiody: który na przeziębienie, a który na reumatyzm?

Poznaj naszego eksperta
Kamila Śnieżek

Kamila Śnieżek

Redaktorka Apteline.pl oraz magazynów „Moje Zdrowie”, „Świat Zdrowia”, „Magazyn Aptekarski”, „Pharmacy & Business”. Od ponad dekady związana zawodowo z tematyką zdrowotną, medyczną i farmaceutyczną. Dziennikarka, krakowianka, wielka miłośniczka psów i kryminałów.

Zobacz także

Użądlenie pszczoły – objawy alergii. Co robić gdy użądli pszczoła?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 3.08.2017

Użądlenie pszczoły wywołuje reakcję alergiczną średnio u 5 osób na 100. Jad owadów błonkoskrzydłych jest jednym z najczęstszych alergenów. Jak radzić sobie w przypadku alergii na pszczoły?

Czytaj więcej

Usuwanie kleszcza – wybierz najlepszy przyrząd do pozbycia się kleszczy

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 1.06.2022

Czym usunąć kleszcza? Ugryzienie kleszcza to niechciana, choć często zdarzająca się „pamiątka”, po wyprawie do lasu lub parku. Ze względu na liczne choroby przenoszone przez te pajęczaki, jest to poważne zagrożenie dla zdrowia. Dlatego tak ważne jest, by w sezonie na kleszcze być przygotowanym na konieczność usunięcia pasożyta wbitego w skórę. Z powodzeniem można to zrobić w warunkach domowych, za pomocą prostych narzędzi do wyciągania kleszcza.

Czytaj więcej

Dieta śródziemnomorska najlepsza dla serca

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 10.04.2018

Schorzenia układu krążenia można leczyć nie tylko przyjmowanymi regularnie lekarstwami. Osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze lub chorobę wieńcową równolegle z farmakoterapią powinny zmienić dotychczasowy styl życia, w tym zmodyfikować dietę.

Czytaj więcej