Halitoza czyli stan utrzymującego się nieświeżego oddechu jest problemem wielu osób. Przyczyny takiego stanu są bardzo zróżnicowane, mogą być powodowane zarówno stylem życia, w tym paleniem papierosów, piciem alkoholu i spożywaniem pewnych grup pokarmów np. fermentujących owoców i warzyw oraz tych o intensywnym zapachu jak czosnek czy cebula. Przyczyną nieświeżego oddechu mogą być jednak równie często stany chorobowe, zarówno w obrębie samej jamy ustnej, jak: próchnica, choroby dziąseł i przyzębia w tym paradontoza, jak również choroby związane z układem trawiennym, w tym refluks żołądkowo-przełykowy i zapalenie błony śluzowej żołądka, a także chore zatoki, przewlekłe infekcje migdałków oraz gardła, a nawet cukrzyca.
W pozbyciu się bądź ograniczeniu problemu nieświeżego oddechu warto zatem zacząć od podstaw, czyli od prawidłowej, dokładnej i częstej higieny jamy ustnej oraz regularnych wizyt u dentysty, który pomoże pozbyć się m.in. kamienia nazębnego będącego pożywką dla bakterii, które są jedną z głównych przyczyn nieświeżego oddechu.
Aby pozbyć się nieświeżego oddechu warto po każdym posiłku używać dedykowanych past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej, które prócz zwalczania nieprzyjemnego zapachu z ust poprzez działanie bakteriobójcze i intensywnego, odświeżającego zapachu, skutecznie ograniczają powstawanie płytki nazębnej i kamienia nazębnego, a także zapobiegają próchnicy.
Tabletki do ssania na nieświeży oddech i odświeżacze do ust w sprayu
Gdy zależy nam, aby odświeżyć oddech po spożytym posiłku lub przed spotkaniem, można również sięgnąć po odświeżacz do ust lub dedykowane pastylki do ssania. Środki te najczęściej zawierają w swoim składzie takie substancje jak: tymianek, mentol, cynk czy glicerynę. Mentol to składnik o intensywnym zapachu, pozostawia przyjemne uczucie świeżości w ustach. Tymianek doskonale odświeża oddech i neutralizuje nieprzyjemne zapachy, gliceryna nawilża gardło, a cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej niezbędnej gdy chcemy ograniczyć namnażanie się bakterii.