Lancet to niewielkie sterylne ostrze, które służy do pobrania kropli krwi z opuszki palca. Pobraną krew można następnie wykorzystać do badania, które może wykonać z krwi kapilarnej, czyli np. poziomu cukru. Najczęściej z lancetów korzystają osoby chorujące na cukrzycę, które wielokrotnie w ciągu dnia mierzą poziom cukru we krwi przy pomocy glukometru. Glukometry wymagają nałożenia niewielkiej ilości krwi na pasek testowy, na którym zachodzą reakcje chemiczne i elektryczne, które pozwalają na określenie poziomu cukru we krwi.
Lancety to ostrza jednorazowego użytku, o czym pacjenci często zapominają, albo też z oszczędności wykorzystują ostrze wielokrotnie. Nakłuwanie palca wielokrotnie tym samym lancetem sprawia, że ostrze się stępia, nakłucie staje się bardziej bolesne, a opuszki palców bardziej uszkodzone (mikrourazy, które powstają przy nakłuwaniu skóry są głębsze, bardziej rozległe, a same opuszki palców dłużej się regenerują).
Jak używać lancetów?
- Przed pobraniem kropli krwi potrzebnej do badania umyj ręce ciepłą wodą, aby pobudzić krążenie krwi.
- Dokładanie osusz dłonie.
- Staraj się nakłuwać boczne, a nie centralne części opuszki palca.
- Kropla krwi potrzebna do badania poziomu cukru we krwi powinna wypłynąć samoistnie, nie powinna być wyciskana.
- Pamiętaj, by regularnie zmieniać palce, z których pobierasz krew do badania. Aby pobrać krew do badania poziomu cukru, można posłużyć się samym lancetem, którym należy delikatnie nakłuć opuszkę palca, albo nakłuwaczem, czyli lancetem włożonym w specjalną, półautomatyczną obudowę, która pozwala na ustawienie głębokości nakłucia.