Produkty bez glutenu – dla kogo są przeznaczone?
Produkty zbożowe to dla wielu osób jeden z podstawowych elementów diety. Większość z nich zawiera w swoim składzie gluten, który – choć nie szkodzi zdrowym osobom – dla chorych na celiakię lub alergików może być bardzo problematyczny. Nie oznacza to jednak, że wówczas należy całkowicie zrezygnować ze spożywania zbóż. Skutecznym rozwiązaniem są specjalnie przygotowane produkty bez glutenu.
Komu gluten może szkodzić?
Gluten jest białkiem, które naturalnie występuje w niektórych zbożach. To właśnie on sprawia, że produkty wyrabiane z mąki cechują się sprężystością i elastycznością. Dla większości osób gluten jest nieszkodliwy. Jednak nie każdy dobrze go toleruje.
Wśród możliwych problemów można wyróżnić alergię lub nietolerancję pokarmową glutenu oraz celiakię, która jest chorobą autoimmunologiczną. Są to odrębne jednostki chorobowe. Osoby, które są nimi dotknięte, powinny spożywać bezglutenowe produkty, aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości.
Czym jest produkt bezglutenowy?
To takie produkty, które w swoim składzie zawierają nie więcej, niż 20 miligramów glutenu na jeden kilogram produktu. Jest to definicja zawarta w Rozporządzeniu Unii Europejskiej z 2014 roku. Do takich produktów zalicza się także jedzenie bez glutenu, które nie ma tego białka w swoim składzie naturalnie.
Warto jednak wiedzieć, że osoby chore na celiakię mogą przypłacić nieprzyjemnymi dolegliwościami kontakt z nawet śladowymi ilościami glutenu. Na przykład w przypadku, w którym białko jedynie unosi się w powietrzu w zakładzie produkcyjnym. Do takiej sytuacji dochodzić może także, gdyjedzenie bezglutenowe przygotowywane jest w tym samym miejscu, co tradycyjne potrawy. Chorzy na celiakię muszą więc zachować szczególną ostrożność podczas wybierania produktów spożywczych.
Jak rozpoznać produkty bezglutenowe?
By rozpoznać bezglutenowe jedzenie, należy przed jego zakupem dokładnie przeczytać zamieszczone na etykiecie informacje. Najbardziej istotny jest w tym przypadku skład konkretnego produktu. Osoby szczególnie wrażliwe na gluten powinny zwracać także uwagę na symbol przekreślonego kłosa. Oznaczone nim produkty to żywność specjalnego przeznaczenia. Taka, która w żadnym wypadku nie została zanieczyszczona glutenem.
Produkt bezglutenowy z certyfikatem
Produkty bez glutenuoznaczone logo z przekreślonym kłosem są dokładnie zbadane, a ich producenci regularnie poddają proces produkcyjny szczegółowym kontrolom. Procedura, która umożliwia oznaczanie żywności takim znakiem, uwzględnia również badania laboratoryjne. Mają one potwierdzić, że w produktach nie występują nawet śladowe zanieczyszczenia glutenem.
Produkty i żywność bezglutenowa
Jedzenie bez glutenu to dla osób cierpiących na alergię, nietolerancję tego składnika lub celiakię sposób na to, aby móc cieszyć się smakiem ulubionych wyrobów mącznych i zbożowych. Bez ryzyka dolegliwości żołądkowych, a także innych, niekiedy niebezpiecznych konsekwencji zdrowotnych. Wysokiej jakości produkty bez glutenu nie odbiegają smakiem od swoich oryginalnych wersji.
Jakie produkty bez glutenu dostępne są na rynku?
Jedzenie bez glutenu można obecnie kupić w wielu sklepach. Zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Najpopularniejsze bezglutenowe produkty to chleby, bułki oraz inne pieczywo. Ci, którzy muszą (lub chcą) spożywać jedzenie tego typu, mogą też sięgnąć po specjalnie przygotowane przekąski, kasze, mąki oraz słodycze.
FAQ
Gdzie kupić produkty bezglutenowe?
Produkty bez glutenu są obecnie dostępne w wielu miejscach. Często oferują je markety znanych sieci. Jedzenie bezglutenowe można również kupić w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością, a także na stronach internetowych producentów. W ostatnich latach dostępność żywności bezglutenowej zauważalnie się poprawiła – znalezienie produktów pozbawionych tego składnika rzadko jest dziś problematyczne.
Jakie produkty są bezglutenowe?
Produkty bez glutenuto te, które są go pozbawione z natury (na przykład kasza gryczana i jaglana, ryż, kukurydza lub komosa ryżowa), lub te, w których zastosowano specjalne technologie produkcji, eliminujące go ze składu Istnieje również żywność certyfikowana. Producent gwarantuje wówczas brak nawet śladowego zanieczyszczenia tym składnikiem. Bezglutenowe jedzenie tego typu, przeznaczone głównie dla osób z celiakią, oznaczane jest symbolem przekreślonego kłosa.
Co to znaczy, że produkt jest bezglutenowy?
Zgodnie z Rozporządzeniem Wykonawczym Komisji UE z roku 2014 – produkt bezglutenowy to taki, który zawiera mniej, niż 20 ppm (20 miligramów) glutenu na 1 kg produktu. Ilość ta jest bezpieczna dla osób, które nie tolerują tego składnika pokarmowego. Jeżeli na opakowaniu znajduje się symbol przekreślonego kłosa, oznacza to, że dany produkt jest regularnie badany pod kątem zawartości w nim glutenu i nie wykazuje przekroczenia powyższej normy.
Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?
Produkty bez glutenu są bezpieczne dla osób, które po spożyciu tego składnika nie cierpią na nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Gluten jest białkiem, które w sposób naturalny występuje w niektórych zbożach. Nie jest szkodliwy dla tych, którzy dobrze go tolerują. Produkty bezglutenowe to zdrowa alternatywa dla osób, które z różnych przyczyn nie mogą jeść posiłków zawierających to białko.