Produkty zastępujące biały cukier
Słodziki to substancje słodzące, stanowiące zamienniki tradycyjnego cukru spożywczego. Szczególnie często stosowane są one przez diabetyków. Po syntetyczne i naturalne słodziki sięgają także sportowcy oraz osoby będące na diecie z niskim indeksem glikemicznym. Wynika to z faktu, że mają one na ogół zerową kaloryczność i i nie powodują skoków stężenia insuliny we krwi. Produkty te nadają się do słodzenia napojów i potraw oraz gotowania, smażenia i pieczenia.
W ofercie Apteline.pl znajdują się słodziki w formie:
- łatwych do dozowania tabletek,
- kryształków,
- proszku, przypominających zwykły cukier.
Pozwalają one zastąpić sacharozę, która jest szkodliwa dla zdrowia – spożywana w nadmiarze przyczynia się do rozwoju próchnicy, otyłości oraz chorób układu krążenia.
Erytrytol, ksylitol, stewia – czym można zastąpić cukier?
Gdy zastanawiamy się, czym zastąpić biały cukier, do głowy mogą nam przyjść syntetyczne słodziki. Najczęściej bazują one na takich substancjach, jak:
- aspartam,
- acesulfam,
- sacharyna,
- sukraloza.
Zwykle przyjmują formę małych, białych tabletek w plastikowych opakowaniach z wygodnym dozownikiem. Pomimo krążących mitów, stosowane w zalecanych ilościach, są one całkowicie bezpieczne dla zdrowia człowieka. Potwierdza to stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego.
Szczególnie zdrowymi zamiennikami cukru są naturalne słodziki, na przykład erytrytol. Jest on całkowicie pozbawiony kalorii, a jego indeks glikemiczny wynosi zero. Z kolei ksylitol, czyli cukier brzozowy, zawiera o 40% mnieju kalorii niż zwykły cukier i ma bardzo niski indeks glikemiczny. Należy go wprowadzać do diety stopniowo. Popularnym naturalnym słodzikiem i alternatywą dla aspartamu jest także bezkaloryczna stewia (inaczej stevia), szybko eliminowana z organizmu człowieka.
Sacharozę, czyli cukier buraczany lub trzcinowy, można również zastąpić fruktozą w proszku, która w naturze występuje w miodzie, dojrzałych owocach i kwiatowych nektarach. Podobnie jak ksylitol, obniża kaloryczność posiłków o ok. 40%.
Jak stosować zamienniki cukru?
Zalecenia co do sposobu użycia słodzików różnią się w zależności od rodzaju zastosowanej substancji słodzącej oraz formy produktu. Najlepiej kierować się wskazówkami, umieszczonymi na opakowaniu preparatu. Dla przykładu, słodziki w tabletkach są często wybierane przez osoby, które cenią sobie wygodę dozowania. Słodkość pojedynczej, niewielkiej pastylki najczęściej odpowiada bowiem jednej łyżeczce białego cukru.
W większości przypadków zamienniki cukru mają bardziej intensywny smak niż sam cukier. Stosuje się je więc w mniejszej ilości, aby osiągnąć pożądany efekt. Wyjątkiem jest tu erytrytol, którego słodkość nie dorównuje sacharozie, w związku z czym osoby wykorzystujące go do doprawiania napojów czy potraw powinny być bardziej hojne przy dawkowaniu. Dla porównania, ksylitol należy stosować tak samo, jak biały cukier.
Jaki słodzik dla cukrzyka?
Zarówno syntetyczne, jak i naturalne słodziki mogą być stosowane w diecie cukrzycowej, ponieważ mają znikomy lub zerowy wpływ na poposiłkową glikemię. Wybór konkretnego substytutu cukru warto jednak skonsultować z lekarzem diabetologiem oraz dietetykiem. Nie należy również przesadzać z jego ilością w jadłospisie. Przykładowo ksylitol w większej dawce niż 10 łyżeczek dziennie może mieć działanie przeczyszczające.
Pamiętajmy także, że sama rezygnacja z dosypywania białego cukru do herbaty czy kawy nie wystarczy, aby nazwać dany sposób żywienia zdrowym. Wiele produktów, zwłaszcza słodycze, ciasta i napoje, zawiera bowiem w swoim składzie sporo sacharozy. Zarówno diabetycy, jak i osoby na niskowęglanowej czy niskokalorycznej diecie odchudzającej powinny więc zadbać o przemyślany, zbilansowany jadłospis. Poprawne nawyki żywieniowe najlepiej wzbogacić o aktywny tryb życia.