• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Dieta śródziemnomorska najlepsza dla serca

Schorzenia układu krążenia można leczyć nie tylko przyjmowanymi regularnie lekarstwami. Osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze lub chorobę wieńcową równolegle z farmakoterapią powinny zmienić dotychczasowy styl życia, w tym zmodyfikować dietę.

oliwki, oliwa, pomidory

Istnieją liczne dowody naukowe potwierdzające, że to, co i w jakich ilościach jemy, wpływa na kondycję naszego serca oraz naczyń krwionośnych. Odpowiednia dieta nie tylko zmniejsza ryzyko chorób układu krwionośnego, ale też pełni funkcje terapeutyczne, gdy już dojdzie do takich dysfunkcji. Co więc powinno się znaleźć, a co należy wyeliminować z menu osób z chorobami krążenia?

>> Zdrowe serce – wprowadź w życie 10 nawyków

Tłuszcze korzystne dla serca

Dieta takich pacjentów musi być odpowiednio zbilansowana, to znaczy zawierać wszystkie podstawowe składniki pokarmowe w odpowiednich proporcjach. Tłuszcze powinny pokrywać < 30 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu, białka – 15 proc., a węglowodany > 55 proc. Jednak nie każde źródło owych bazowych substancji odżywczych jest wskazane dla „sercowców”. Jeśli chodzi o tłuszcze, to w diecie osób ze schorzeniami układu krążenia powinno być jak najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych, a także kwasów tłuszczowych trans, ponieważ sprzyjają rozwojowi miażdżycy. Te pierwsze znajdują się przed wszystkim w produktach mlecznych i mięsie, ale też w oleju kokosowym oraz palmowym. Drugie występują w margarynach twardych, tłuszczach piekarniczych i smażalniczych.

W związku z tym osobom z chorobami sercowo-naczyniowymi zaleca się wykluczenie z menu m.in. masła, smalcu, tłustego mięsa i wędliny, a także wyrobów cukierniczych oraz dań typu fast food. Jak najczęściej powinny za to jeść produkty bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli ryby (zwłaszcza morskie), a także oleje roślinne np. rzepakowy i oliwę. Źródłem białka rekomendowanym „sercowcom” są:

  • drób,
  • cielęcina,
  • chuda wołowina,
  • mleko i przetwory mleczne o obniżonej zwartości tłuszczu oraz
  • nasiona roślin strączkowych (fasola, soczewica, soja).

Dobre węglowodany – gdzie ich szukać

Jeśli chodzi o węglowodany, to osoby ze schorzeniami układu krążenia powinny sięgać po te złożone o niskim indeksie glikemicznym. Znajdują się m.in. w pieczywie z mąki z pełnego przemiału, makaronach razowych, brązowym ryżu, kaszach czy płatkach owsianych.

Poza jedno- i wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi szczególną rolę w diecie pacjentów z tej grupy przypisuje się błonnikowi. Jego źródłem mogą być wspomniane już produkty zbożowe oraz nasiona roślin strączkowych, ale też warzywa i owoce, które osobom z chorobami układu krwionośnego zaleca się włączać do każdego posiłku.

Dieta śródziemnomorska

Powstanie opisanego powyżej kardioprotekcyjnego modelu żywienia zawdzięczamy badaniu Seven Country Study, którego wyniki zostały ogłoszone pod koniec lat 60. To w nich udowodnione też zostało, że dieta śródziemnomorska (stosowana przez mieszkańców Grecji i Włoch) jest tą, która pozwala zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i wywołanych nimi zgonów. Charakterystyczne dla niej są:

  • duże spożycie oliwy, warzyw i owoców, produktów zbożowych oraz nasion roślin strączkowych;
  • średnie spożycie produktów mlecznych, alkoholu (głównie wina) i ryb;
  • małe spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, mięsa i produktów mięsnych.

Dieta DASH

Do śródziemnomorskiej diety w wielu punktach podobna jest tzw. dieta DASH. Trzymanie się zawartych  w niej zaleceń żywieniowych pozwala obniżyć nadciśnienie tętnicze – skurczowe średnio o 6 mm Hg i rozkurczowej średnio o 3 mm Hg.

DASH to rodzaj zbilansowanej diety, w której obecne są produkty zbożowe i nabiał, orzechy, warzywa i owoce oraz ryby. Należy mocno ograniczyć ilość spożywanej soli oraz dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Zaleca się całkowitą rezygnację z alkoholu, niedopuszczalne jest także palenie papierosów.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Kakao – skarbnica polifenoli

Autor:

Redakcja Apteline

Data aktualizacji: 11.04.2023

Kubek gorącego kakao poprawia samopoczucie szczególnie, gdy jest zimno. Ale nie tylko. Składniki zawarte w nasionach kakaowca korzystnie wpływają na zdrowie – obniżają ryzyko zachorowania na serce, cukrzycę i raka. Poprawiają także koncentrację oraz pamięć.

Czytaj więcej

Miażdżyca − co jeść, by jej uniknąć?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 20.11.2017

Miażdżyca czeka praktycznie wszystkich. Później dopada jednak tych, którzy się odpowiednio odżywiają i dbają o odpowiedni poziom cholesterolu. Dietę stopującą tempo rozwoju tej choroby najlepiej zacząć stosować jak najwcześniej. Co zatem warto zmienić w nawykach żywieniowych?

Czytaj więcej

Wiśnie to superfood dla serca

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 7.08.2022

Wiśnie wspomagają pracę serca, przeciwdziałają artretyzmowi, pobudzają apetyt u niejadków czy w sposób naturalny ułatwiają zasypianie. Sezon na nie trwa tylko niecałe dwa miesiące w roku – od czerwca do pierwszych dni sierpnia.

Czytaj więcej