Schorzenia układu krążenia można leczyć nie tylko przyjmowanymi regularnie lekarstwami. Osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze lub chorobę wieńcową równolegle z farmakoterapią powinny zmienić dotychczasowy styl życia, w tym zmodyfikować dietę.
Dieta śródziemnomorska najlepsza dla serca

Istnieją liczne dowody naukowe potwierdzające, że to, co i w jakich ilościach jemy, wpływa na kondycję naszego serca oraz naczyń krwionośnych. Odpowiednia dieta nie tylko zmniejsza ryzyko chorób układu krwionośnego, ale też pełni funkcje terapeutyczne, gdy już dojdzie do takich dysfunkcji. Co więc powinno się znaleźć, a co należy wyeliminować z menu osób z chorobami krążenia?
>> Zdrowe serce – wprowadź w życie 10 nawyków
Tłuszcze korzystne dla serca
Dieta takich pacjentów musi być odpowiednio zbilansowana, to znaczy zawierać wszystkie podstawowe składniki pokarmowe w odpowiednich proporcjach. Tłuszcze powinny pokrywać < 30 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu, białka – 15 proc., a węglowodany > 55 proc. Jednak nie każde źródło owych bazowych substancji odżywczych jest wskazane dla „sercowców”. Jeśli chodzi o tłuszcze, to w diecie osób ze schorzeniami układu krążenia powinno być jak najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych, a także kwasów tłuszczowych trans, ponieważ sprzyjają rozwojowi miażdżycy. Te pierwsze znajdują się przed wszystkim w produktach mlecznych i mięsie, ale też w oleju kokosowym oraz palmowym. Drugie występują w margarynach twardych, tłuszczach piekarniczych i smażalniczych.
W związku z tym osobom z chorobami sercowo-naczyniowymi zaleca się wykluczenie z menu m.in. masła, smalcu, tłustego mięsa i wędliny, a także wyrobów cukierniczych oraz dań typu fast food. Jak najczęściej powinny za to jeść produkty bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli ryby (zwłaszcza morskie), a także oleje roślinne np. rzepakowy i oliwę. Źródłem białka rekomendowanym „sercowcom” są:
- drób,
- cielęcina,
- chuda wołowina,
- mleko i przetwory mleczne o obniżonej zwartości tłuszczu oraz
- nasiona roślin strączkowych (fasola, soczewica, soja).
Dobre węglowodany – gdzie ich szukać
Jeśli chodzi o węglowodany, to osoby ze schorzeniami układu krążenia powinny sięgać po te złożone o niskim indeksie glikemicznym. Znajdują się m.in. w pieczywie z mąki z pełnego przemiału, makaronach razowych, brązowym ryżu, kaszach czy płatkach owsianych.
Poza jedno- i wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi szczególną rolę w diecie pacjentów z tej grupy przypisuje się błonnikowi. Jego źródłem mogą być wspomniane już produkty zbożowe oraz nasiona roślin strączkowych, ale też warzywa i owoce, które osobom z chorobami układu krwionośnego zaleca się włączać do każdego posiłku.
Dieta śródziemnomorska
Powstanie opisanego powyżej kardioprotekcyjnego modelu żywienia zawdzięczamy badaniu Seven Country Study, którego wyniki zostały ogłoszone pod koniec lat 60. To w nich udowodnione też zostało, że dieta śródziemnomorska (stosowana przez mieszkańców Grecji i Włoch) jest tą, która pozwala zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i wywołanych nimi zgonów. Charakterystyczne dla niej są:
- duże spożycie oliwy, warzyw i owoców, produktów zbożowych oraz nasion roślin strączkowych;
- średnie spożycie produktów mlecznych, alkoholu (głównie wina) i ryb;
- małe spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, mięsa i produktów mięsnych.
Dieta DASH
Do śródziemnomorskiej diety w wielu punktach podobna jest tzw. dieta DASH. Trzymanie się zawartych w niej zaleceń żywieniowych pozwala obniżyć nadciśnienie tętnicze – skurczowe średnio o 6 mm Hg i rozkurczowej średnio o 3 mm Hg.
DASH to rodzaj zbilansowanej diety, w której obecne są produkty zbożowe i nabiał, orzechy, warzywa i owoce oraz ryby. Należy mocno ograniczyć ilość spożywanej soli oraz dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Zaleca się całkowitą rezygnację z alkoholu, niedopuszczalne jest także palenie papierosów.





