• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Kakao – skarbnica polifenoli

Kubek gorącego kakao poprawia samopoczucie szczególnie, gdy jest zimno. Ale nie tylko. Składniki zawarte w nasionach kakaowca korzystnie wpływają na zdrowie – obniżają ryzyko zachorowania na serce, cukrzycę i raka. Poprawiają także koncentrację oraz pamięć.

ziarna kakaowca

Im mniej przetworzone ziarno kakaowca i mniej dodatków do niego, tym zdrowiej (wyroby czekoladowe z dużą zawartością kakao również zawierają wartościowe składniki kakaowca, ale są też kaloryczne).

>> Wiśnie to superfood dla serca

Kakao – dobroczynny wpływ na organizm

Dla serca i układu nerwowego działanie nasion kakaowca wydaje się zbawienne. Ich spożywanie zmniejsza ryzyko chorób serca, wylewów, udarów, a także cukrzycy i raka. Ponadto kakao:

  • reguluje ciśnienie krwi,
  • spowalnia procesy miażdżycowe,
  • regeneruje mózg i podnosi jego wydajność,
  • działa antydepresyjnie,
  • poprawia nastrój i sen,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • poprawia koncentrację oraz pamięć.

Cenne składniki kakao

Ziarna kakaowca wciąż odkrywają przed naukowcami swoje sekrety. Badacze doliczyli się bez mała 1000 rodzajów molekuł, które działają wręcz odmładzająco na organizm. Kakao zawiera aż 50 proc. tłuszczów i kwasów tłuszczowych, w tym cenne kwasy omega-6. Jest też doskonałym źródłem wapnia, magnezu, potasu, żelaza, chromu, manganu, cynku i miedzi. Ziarno kakaowca bogate jest też w witaminy C, A, E i niektóre z grupy B. Najcenniejszym jednak składnikiem chroniącym serce i układ krążenia przed chorobami są polifenole oraz flawonoidy z cenną epikatechiną, neutralizowaną niestety w procesie produkcji czekolady mlecznej.

Epikatechina zmniejsza ryzyko zachorowania na serce, cukrzycę, raka, a także wystąpienia udaru i demencji starczej. Flawonoidy oraz polifenole to dobrze przyswajalne antyoksydanty, które chronią organizm przed uszkadzającymi go wolnymi rodnikami. Dodatkowo korzystnie wpływają na układ odpornościowy i mają właściwości przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe.

>> Tydzień bez cukru: czekolada z 60% zawartością kakao, suplementy ze składnikami wspomagającymi redukcję masy ciała

Kakao wzmacnia serce i odpręża

Kto pija kakao, pewnie zauważył, że ma właściwości pobudzające. Nic w tym dziwnego, gdyż jest w nim trochę kofeiny i sporo teobrominy. Chociaż substancje te działają podobnie, ta druga słabiej pobudza układ nerwowy, za to wzmacnia serce, rozszerza naczynia krwionośne i działa przeciwkaszlowo.

Kakao zawiera wiele ważnych dla organizmu aminokwasów, jak choćby tryptofan. Potrzebny jest on organizmowi do produkcji serotoniny, odpowiedzialnej m.in. za dobry nastrój, poczucie odprężenia i zadowolenia, oraz melatoniny, która reguluje rytm dobowy, wpływając na senność.

Z kakao tak jak z kawą – nie można przesadzić

Wiedza o właściwościach kakaowca pozwala obecnie wykorzystywać roślinę nie tylko w przemyśle spożywczym. Masło kakaowe znajdziemy w kosmetykach, które chronią skórę przed nadmierną utratą wody. Z kolei właściwości przeciwutleniające kakaowca wykorzystywane są w suplementacji. Pijąc kakao lub stosując suplementy z kakaowcem, musimy jednak zachować umiar podobnie jak z kawą – zbyt duża dawka może wywołać nadmierne pocenie się, bóle głowy, problemy z sercem, a nawet drgawki.

Farmaceuta Apteline dr Rafał Miozga

>> Produkty zwiększające witalność

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Zwykłe otręby to także superfood. Oczyszczają i obniżają cholesterol

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 27.02.2018

Otręby są pozostałością po procesie oczyszczania zbóż – łuską ziaren, której nie znajdziemy w białej mące. A szkoda! Stanowi bowiem prawdziwy skarbiec witamin, składników mineralnych i błonnika. Zbawiennie wpływa na układ krwionośny i pokarmowy oraz sprzyja smukłej sylwetce. Co więcej, działa już w niewielkich ilościach.

Czytaj więcej

Żeń-szeń – właściwości, działanie i zastosowanie. Ekstrakt z żeń-szenia

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 6.03.2023

Żeń-szeń (Panax ginseng) to gatunek byliny z rodziny araliowatych. Nazywa się go cudem świata, boskim zielem, korzeniem życia. Jest stosowany przede wszystkim w leczeniu zaburzeń erekcji i obniżonego libido. Korzeń boskiego ziela to również skuteczny suplement na problemy z pamięcią, zmęczenie i przewlekły stres. Poznaj właściwości lecznicze i zastosowanie żeń-szenia.

Czytaj więcej

Kakaowe muffinki z czerwonej fasoli – wykorzystaj warzywa w deserach

Autor:

Dietetyczka Anna Hajost

Data publikacji: 13.07.2018

Fasolowy deser będzie idealny do porannej herbaty czy popołudniowej kawy. Dzięki dużej ilości błonnika zawartej w fasoli uczucie sytości pozostanie z nami na dłużej. A smak i zapach fasoli nie będzie wyczuwalny po upieczeniu.

Czytaj więcej