Kubek gorącego kakao poprawia samopoczucie szczególnie, gdy jest zimno. Ale nie tylko. Składniki zawarte w nasionach kakaowca korzystnie wpływają na zdrowie – obniżają ryzyko zachorowania na serce, cukrzycę i raka. Poprawiają także koncentrację oraz pamięć.
Kakao – skarbnica polifenoli
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Im mniej przetworzone ziarno kakaowca i mniej dodatków do niego, tym zdrowiej (wyroby czekoladowe z dużą zawartością kakao również zawierają wartościowe składniki kakaowca, ale są też kaloryczne).
>> Wiśnie to superfood dla serca
Kakao – dobroczynny wpływ na organizm
Dla serca i układu nerwowego działanie nasion kakaowca wydaje się zbawienne. Ich spożywanie zmniejsza ryzyko chorób serca, wylewów, udarów, a także cukrzycy i raka. Ponadto kakao:
- reguluje ciśnienie krwi,
- spowalnia procesy miażdżycowe,
- regeneruje mózg i podnosi jego wydajność,
- działa antydepresyjnie,
- poprawia nastrój i sen,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- poprawia koncentrację oraz pamięć.
Cenne składniki kakao
Ziarna kakaowca wciąż odkrywają przed naukowcami swoje sekrety. Badacze doliczyli się bez mała 1000 rodzajów molekuł, które działają wręcz odmładzająco na organizm. Kakao zawiera aż 50 proc. tłuszczów i kwasów tłuszczowych, w tym cenne kwasy omega-6. Jest też doskonałym źródłem wapnia, magnezu, potasu, żelaza, chromu, manganu, cynku i miedzi. Ziarno kakaowca bogate jest też w witaminy C, A, E i niektóre z grupy B. Najcenniejszym jednak składnikiem chroniącym serce i układ krążenia przed chorobami są polifenole oraz flawonoidy z cenną epikatechiną, neutralizowaną niestety w procesie produkcji czekolady mlecznej.
Epikatechina zmniejsza ryzyko zachorowania na serce, cukrzycę, raka, a także wystąpienia udaru i demencji starczej. Flawonoidy oraz polifenole to dobrze przyswajalne antyoksydanty, które chronią organizm przed uszkadzającymi go wolnymi rodnikami. Dodatkowo korzystnie wpływają na układ odpornościowy i mają właściwości przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe.
Kakao wzmacnia serce i odpręża
Kto pija kakao, pewnie zauważył, że ma właściwości pobudzające. Nic w tym dziwnego, gdyż jest w nim trochę kofeiny i sporo teobrominy. Chociaż substancje te działają podobnie, ta druga słabiej pobudza układ nerwowy, za to wzmacnia serce, rozszerza naczynia krwionośne i działa przeciwkaszlowo.
Kakao zawiera wiele ważnych dla organizmu aminokwasów, jak choćby tryptofan. Potrzebny jest on organizmowi do produkcji serotoniny, odpowiedzialnej m.in. za dobry nastrój, poczucie odprężenia i zadowolenia, oraz melatoniny, która reguluje rytm dobowy, wpływając na senność.
Z kakao tak jak z kawą – nie można przesadzić
Wiedza o właściwościach kakaowca pozwala obecnie wykorzystywać roślinę nie tylko w przemyśle spożywczym. Masło kakaowe znajdziemy w kosmetykach, które chronią skórę przed nadmierną utratą wody. Z kolei właściwości przeciwutleniające kakaowca wykorzystywane są w suplementacji. Pijąc kakao lub stosując suplementy z kakaowcem, musimy jednak zachować umiar podobnie jak z kawą – zbyt duża dawka może wywołać nadmierne pocenie się, bóle głowy, problemy z sercem, a nawet drgawki.
Farmaceuta Apteline dr Rafał Miozga