• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Orzechy włoskie – kto skorzysta z ich właściwości zdrowotnych, a komu mogą zaszkodzić?

Orzechy włoskie dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, witamin, minerałów i błonnika wspierają pracę serca, mózgu i układu odpornościowego. Pobudzają też perystaltykę jelit i spowalniają procesy neurodegeneracyjne.

Orzechy włoskie są zalecane dla dzieci, ponieważ m.in. poprawiają zdolności poznawcze.

Orzechy włoskie – wartości odżywcze

Orzech włoski, czyli owoc drzewa liściastego z rodziny orzechowatych, to nie tylko smaczny, lecz także niezwykle wartościowy dodatek do codziennej diety. Zawiera bowiem wiele ważnych składników odżywczych, jak: 

  • białko roślinne – szczególnie ważne dla osób na diecie bezmięsnej, poszukujących wartościowych zamienników białka zwierzęcego. Białko orzecha włoskiego wspomaga budowę i regenerację mięśni oraz innych tkanek w organizmie, buduje enzymy i hormony, a także bierze udział w procesie tworzenia przeciwciał, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Najważniejsze aminokwasy w orzechu włoskim to m.in. arginina (poprawia przepływ krwi i wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego), kwas glutaminowy (pełni ważną funkcję w metabolizmie mózgu), leucyna, izoleucyna i walina (istotne dla regeneracji mięśni i procesów anabolicznych);
  • zdrowe tłuszcze – orzechy to jedno z najbogatszych źródeł zdrowych tłuszczów, a w szczególności wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas alfa-linolenowy (ALA) z grupy omega-3. Działa on przeciwzapalnie, wspiera pracę mózgu, np. poprawia koncentrację i pamięć, spowalnia procesy neurodegeneracyjne u osób starszych i wspiera rozwój mózgu u dzieci. Ponadto orzechy zawierają kwas linolowy (omega-6), istotny dla prawidłowego funkcjonowania komórek, skóry i metabolizmu, oraz kwas oleinowy (kwas jednonienasycony), korzystny dla zdrowia serca i wspierający utrzymywanie prawidłowego poziomu cholesterolu;
  • błonnik – reguluje pracę układu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit oraz sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi;
  • tiamina (witamina B1) – wpływa na przewodzenie impulsów nerwowych, bierze udział w procesach przemiany węglowodanów, wspomaga pracę serca;
  • witamina B6 – odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego i wspomaga produkcję serotoniny, hormonu odpowiedzialnego za dobre samopoczucie;
  • kwas foliowy (witamina B9) – niezbędny dla kobiet w ciąży, wspomaga rozwój układu nerwowego płodu i bierze udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek;
  • witamina E – działa jako silny antyoksydant, chroniący komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. W orzechach włoskich witamina E przyjmuje formę gamma-tokoferolu (a nie alfa-tokoferolu, który jest np. w migdałach i orzechach laskowych), dzięki czemu działa silnie przeciwzapalnie, korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i ma zdolność do neutralizowania niektórych szkodliwych form azotu;
  • magnez – wspomaga pracę mięśni, wpływa na układ nerwowy i jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania serca;
  • mangan – niezbędny do prawidłowego metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek, bierze udział w produkcji kolagenu i wspomaga mineralizację kości;
  • fosfor – ważny dla zdrowia kości i zębów, uczestniczy w produkcji energii;
  • potas – reguluje ciśnienie krwi oraz wpływa na pracę mięśni i serca;
  • cynk – istotny dla układu odpornościowego, wspomaga procesy regeneracji skóry i gojenia się ran;
  • żelazo – kluczowe dla produkcji hemoglobiny, białka odpowiedzialnego za transport tlenu we krwi, pomaga też w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i wspiera procesy metaboliczne;

Orzechy włoskie – kalorie

Trzeba jednak pamiętać o kaloryczności tej smacznej przekąski – orzechy włoskie składają się w 4% z wody, w 65% z tłuszczu, w 15% z białka i w 14% z węglowodanów. 100 gramów tych orzechów dostarcza aż 650 kcal.

>> Co to jest stres oksydacyjny? Jak działają antyoksydanty?

Czy orzechy włoskie są zdrowe?

Orzechy włoskie uznawane są za jedne z najzdrowszych orzechów ze względu unikalny zestaw zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, w tym przede wszystkim na dużą zawartość kwasu alfa-linolenowego, który ma udowodnione działanie przeciwzapalne i wspiera zdrowie serca. Uważa się, że regularne spożywanie orzechów włoskich w odpowiednich dawkach wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2 oraz poprawą zdolności poznawczych. Badania naukowe potwierdzają, że orzechy włoskie mogą obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL, regulować ciśnienie krwi i wspomagać zdrowie mózgu.

Najistotniejsze korzyści zdrowotne jedzenia orzechów włoskich:

  • obniżenie poziomu cholesterolu, mniejsze ryzyko miażdżycy i chorób serca;
  • działanie przeciwzapalne
  • wsparcie dla układu nerwowego
  • wspomaganie pracy mózgu
  • wsparcie dla układu pokarmowego
  • korzystny wpływ na zdrowie skóry i włosów

Orzechy włoskie – w jakich sytuacjach nie należy ich jeść?

  • Alergie – orzechy włoskie i orzeszki ziemne to jedne z najczęstszych alergenów pokarmowych. Objawy alergii mogą być bardzo zróżnicowane, od świądu i wysypki po poważne, zagrażające życiu reakcje anafilaktyczne. Osoby z alergią na orzechy muszą całkowicie zrezygnować z ich spożywania.  

  • Nadwaga i otyłość – orzechy włoskie są produktem o dużej kaloryczności, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny spożywać je w umiarkowanych ilościach. Ogólne zalecenie to ok. 30 g łuskanych orzechów dziennie (czyli 6-7 sztuk), osoby z nadwagą, otyłe, odchudzające się powinny odpowiednio zmniejszyć tę porcję. 

  • Problemy trawienne – ze względu na wysoką zawartość tłuszczu orzechy włoskie u niektórych osób mogą powodować dolegliwości trawienne, takie jak wzdęcia, biegunka lub uczucie ciężkości. 

  • Choroby przewlekłe – orzechy mogą być niewskazane lub źle tolerowane przez osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS), nieswoistym zapaleniem jelit (IBD), chorobami woreczka żółciowego, niewydolnością nerek, kamieniami nerkowymi. U niektórych osób cierpiących na migreny orzechy włoskie mogą być tzw. wyzwalaczami bólu głowy.  

>> Klasterowy ból głowy – objawy, przyczyny. Jak przebiega napad klasterowy?

Do czego wykorzystać orzechy włoskie?

Orzech włoski obecnie uprawiany jest na całym świecie, szczególnie tam, gdzie panuje klimat umiarkowany, w tym w Europie i w Polsce. Dzięki dość wyrazistemu smakowi orzechy włoskie dodawane są zarówno do słodkich, jak i wytrawnych potraw. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatek, dań mięsnych, deserów, musli, pieczywa czy ciast, a także jako przekąska do spożywania na surowo. Z orzechów włoskich wytwarza się również olej, który ceniony jest za bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto orzechy włoskie są chętnie wykorzystywane w przetworach takich jak konfitury czy nalewki. 

>> Żywność soki, oleje, syropy, zioła, herbaty

Poznaj naszego eksperta
Kamila Śnieżek

Kamila Śnieżek

Redaktorka Apteline.pl oraz magazynów „Moje Zdrowie”, „Świat Zdrowia”, „Magazyn Aptekarski”, „Pharmacy & Business”. Od ponad dekady związana zawodowo z tematyką zdrowotną, medyczną i farmaceutyczną. Dziennikarka, krakowianka, wielka miłośniczka psów i kryminałów.

Zobacz także

Masaż kobido – jakie daje efekty? Przeciwwskazania do masażu kobido

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 1.10.2024

Podczas masażu kobido masażysta wykonuje ponad sto różnych ruchów w obrębie twarzy, szyi, dekoltu i uszu. Wielokrotne głaskanie, rozcieranie i ugniatanie ma poprawić nie tylko stan powierzchniowych warstw skóry, lecz działać także na tkankę podskórną i mięśnie.

Czytaj więcej

Od 1 października 2024 obowiązuje nowa lista leków refundowanych

Autor:

Mgr farm. Lucyna Koralewska

Data publikacji: 23.09.2024

Zgodnie z opublikowanym 18 września obwieszczeniem Ministerstwa Zdrowia nie będzie refundowany jeden z popularnych leków na cukrzycę typu 2. Na liście pojawiła się szczepionka na grypę do uodporniania osób od 60. roku życia, tańsze będą preparaty do odczulania dla alergików.

Czytaj więcej

Syndrom sztokholmski – skomplikowana więź między ofiarą a oprawcą

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 29.08.2024

Syndrom sztokholmski to stan psychiczny, w którym ofiary przemocy zaczynają wykazywać sympatię i lojalność wobec swoich oprawców. Według psychologów to skomplikowany mechanizm przetrwania. Jak rozpoznać syndrom sztokholmski u siebie lub bliskiej osoby?

Czytaj więcej