Powszechna wiedza o orzechach sprowadza się do tego, że zdecydowanie warto je jeść, ale trzeba uważać na ich kaloryczność. Wiadomo również, że mogą one uczulać i że powinny z ostrożnością podchodzić do nich kobiety w ciąży. Czy te ogólne informacje mają zastosowanie w odniesieniu do orzechów nerkowca?
Orzechy nerkowca – czy są zdrowe dla diabetyków?

Orzechy nerkowca są owocami nerkowca zachodniego (zwanego również nanerczem zachodnim). Drzewa te rosną w Ameryce Południowej, głównie w Brazylii, i osiągają do 8 metrów wysokości. Co ciekawe, nanercz jest bliskim kuzynem mango. Współcześnie uprawia się go w takich krajach tropikalnych jak Tanzania, Niger, Wietnam czy Indie. Orzechy kształtem przypominają (jak sama nazwa mówi) nerkę, są miękkie i mają słodkawy posmak.
Co zawierają orzechy nerkowca?
Nerkowce to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna. Znajdziemy w nich witaminy C, E i K, a także tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę i kwas foliowy. Szeregi składników mineralnych zasilają natomiast wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, selen i cynk. Ponadto nie należy zapominać o niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych (NNKT), błonniku i węglowodanach złożonych. Samo zdrowie!
Czytaj także: Jagody goji – potężna broń w walce z cukrzycą i nowotworami
Orzechy nerkowca stabilizują poziom cukru we krwi
Badania przeprowadzone przez zespół naukowców z St. Michael’s Hospital i Uniwersytetu w Toronto dowiodły, że codziennie spożywanie porcji orzechów nerkowca w ilości ok. 60 g pozwala skuteczniej kontrolować stężenie glukozy we krwi. Co ważne, uważa się, że orzechy nie powodują wzrostu masy ciała! To świetna wiadomość dla osób chorujących na cukrzycę typu 2., które szczególnie powinny dbać o linię. Zaznaczyć jednak trzeba, że zalecenia te dotyczą orzechów niesolonych spożytych na surowo lub uprażonych. Tylko w tej formie działają obniżająco i na poziom cukru, i cholesterolu we krwi.
Naukowcy z Uniwersytetu w Montrealu oraz z Uniwersytetu w Jaunde w Kamerunie wykazali, że wyciąg z orzechów nerkowca pobudza wchłanianie glukozy przez komórki mięśni. Innymi słowy, zwiększa on wrażliwość komórek na insulinę.
Dodatkowym atutem przemawiającym za włączeniem nerkowców do jadłospisu diabetyka jest ich niski indeks glikemiczny (IG = 15).
Orzechy nerkowca chronią serce
Dzięki zawartości magnezu, potasu, witaminy K i C oraz NNKT nerkowce stanowią świetne wzmocnienie dla serca. Obniżają ryzyko miażdżycy, udaru i zawału serca poprzez zmniejszenie poziomu „złego” cholesterolu (frakcji LDL) we krwi. Wzmacniają naczynia krwionośne, wpływają korzystnie na krzepliwość krwi i obniżają jej ciśnienie. To ważna informacja także dla diabetyków, gdyż choroby układu sercowo-naczyniowego to najczęstsze powikłania cukrzycy.
Zobacz również: Spirulina - bogactwo witamin i składników mineralnych
Ile kalorii mają orzechy nerkowca?
Wszystkie orzechy cechuje wysoka kaloryczność. Niemniej jednak, nerkowce są wśród nich produktem najlżejszym. 100 g nerkowców dostarcza ok. 550 kcal (dla porównania orzechy włoskie – 645 kcal, orzechy laskowe – 628 kcal). Mimo że nerkowce są wysokokaloryczne, to zaleca się je również osobom na diecie. Stanowią bowiem źródło NNKT, które sprzyjają utracie kilogramów, oraz podnoszą poziom serotoniny we krwi. Dzięki temu mamy lepszy nastrój i szybciej odczuwamy sytość.
Jak jeść orzechy nerkowca?
Orzechy nerkowca mogą stanowić słodką i zdrową przekąskę same w sobie, nie potrzebują towarzystwa. Równie dobrze jednak mogą być składnikiem sałatek, surówek, ciast, ciasteczek czy wytrawnych posiłków. Zmielone orzechy mogą stanowić masło orzechowe – smarowidło do chleba pożywne jak żadne inne!