• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Orzechy nerkowca – czy są zdrowe dla diabetyków?

Powszechna wiedza o orzechach sprowadza się do tego, że zdecydowanie warto je jeść, ale trzeba uważać na ich kaloryczność. Wiadomo również, że mogą one uczulać i że powinny z ostrożnością podchodzić do nich kobiety w ciąży. Czy te ogólne informacje mają zastosowanie w odniesieniu do orzechów nerkowca?

widok z góry na miskę pełną nerkowców, wokłó której na ciemnym stole leżą pojedyncze orzechy

Orzechy nerkowca są owocami nerkowca zachodniego (zwanego również nanerczem zachodnim). Drzewa te rosną w Ameryce Południowej, głównie w Brazylii, i osiągają do 8 metrów wysokości. Co ciekawe, nanercz jest bliskim kuzynem mango. Współcześnie uprawia się go w takich krajach tropikalnych jak Tanzania, Niger, Wietnam czy Indie. Orzechy kształtem przypominają (jak sama nazwa mówi) nerkę, są miękkie i mają słodkawy posmak.

Co zawierają orzechy nerkowca?

Nerkowce to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna. Znajdziemy w nich witaminy C, E i K, a także tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę i kwas foliowy. Szeregi składników mineralnych zasilają natomiast wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, selen i cynk. Ponadto nie należy zapominać o niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych (NNKT), błonniku i węglowodanach złożonych. Samo zdrowie!

Czytaj także: Jagody goji – potężna broń w walce z cukrzycą i nowotworami

Orzechy nerkowca stabilizują poziom cukru we krwi

Badania przeprowadzone przez zespół naukowców z St. Michael’s Hospital i Uniwersytetu w Toronto dowiodły, że codziennie spożywanie porcji orzechów nerkowca w ilości ok. 60 g pozwala skuteczniej kontrolować stężenie glukozy we krwi. Co ważne, uważa się, że orzechy nie powodują wzrostu masy ciała! To świetna wiadomość dla osób chorujących na cukrzycę typu 2., które szczególnie powinny dbać o linię. Zaznaczyć jednak trzeba, że zalecenia te dotyczą orzechów niesolonych spożytych na surowo lub uprażonych. Tylko w tej formie działają obniżająco i na poziom cukru, i cholesterolu we krwi.

Naukowcy z Uniwersytetu w Montrealu oraz z Uniwersytetu w Jaunde w Kamerunie wykazali, że wyciąg z orzechów nerkowca pobudza wchłanianie glukozy przez komórki mięśni. Innymi słowy, zwiększa on wrażliwość komórek na insulinę.

Dodatkowym atutem przemawiającym za włączeniem nerkowców do jadłospisu diabetyka jest ich niski indeks glikemiczny (IG = 15).

Orzechy nerkowca chronią serce

Dzięki zawartości magnezu, potasu, witaminy K i C oraz NNKT nerkowce stanowią świetne wzmocnienie dla serca. Obniżają ryzyko miażdżycy, udaru i zawału serca poprzez zmniejszenie poziomu „złego” cholesterolu (frakcji LDL) we krwi. Wzmacniają naczynia krwionośne, wpływają korzystnie na krzepliwość krwi i obniżają jej ciśnienie. To ważna informacja także dla diabetyków, gdyż choroby układu sercowo-naczyniowego to najczęstsze powikłania cukrzycy.

Zobacz również: Spirulina - bogactwo witamin i składników mineralnych

Ile kalorii mają orzechy nerkowca?

Wszystkie orzechy cechuje wysoka kaloryczność. Niemniej jednak, nerkowce są wśród nich produktem najlżejszym. 100 g nerkowców dostarcza ok. 550 kcal (dla porównania orzechy włoskie – 645 kcal, orzechy laskowe – 628 kcal). Mimo że nerkowce są wysokokaloryczne, to zaleca się je również osobom na diecie. Stanowią bowiem źródło NNKT, które sprzyjają utracie kilogramów, oraz podnoszą poziom serotoniny we krwi. Dzięki temu mamy lepszy nastrój i szybciej odczuwamy sytość.

Jak jeść orzechy nerkowca?

Orzechy nerkowca mogą stanowić słodką i zdrową przekąskę same w sobie, nie potrzebują towarzystwa. Równie dobrze jednak mogą być składnikiem sałatek, surówek, ciast, ciasteczek czy wytrawnych posiłków. Zmielone orzechy mogą stanowić masło orzechowe – smarowidło do chleba pożywne jak żadne inne!

Poznaj naszego eksperta
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeutka i dietetyczka. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.

Zobacz także

Cukrzyca – objawy, przyczyny, dieta, badania. Jak rozpoznać i leczyć cukrzycę?

Autor:

Jacek Krajl

Data publikacji: 26.08.2022

W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli – objawy tego typu cukrzycy nasilają się stopniowo. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie; pierwsze objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie (polidypsja); senność; infekcje intymne; zaburzenia widzenia.

Czytaj więcej

Ciągle nie radzimy sobie z leczeniem cukrzycy typu 2. – raport NIK

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 23.05.2018

Działania systemu ochrony zdrowia służące zapobieganiu, wczesnemu wykrywaniu oraz leczeniu cukrzycy typu 2. są niewystarczające – tak twierdzi NIK. Choć wiele mówi się o tym, że cukrzyca stanowi priorytet w systemie opieki zdrowotnej, nie potwierdzają tego fakty. Nie potrafimy skutecznie ani zapobiegać cukrzycy typu 2., ani chronić osób już nią dotkniętych przed rozwojem późnych powikłań cukrzycy. Jednak to nie wszystkie przewinienia.

Czytaj więcej

Bioniczna trzustka może pomóc setkom tysięcy osób chorych na cukrzycę

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 28.01.2018

Transplantolog dr hab. n. med. Michał Wszoła jest szefem konsorcjum, które prowadzi badania nad stworzeniem bionicznej trzustki. Taka trzustka może pomóc setkom tysięcy osób chorych na cukrzycę.

Czytaj więcej