• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Spirulina – bogactwo witamin i składników mineralnych

Spirulina to superfood z prawdziwego zdarzenia. Zawiera cztery razy więcej białka niż mięso, jest bogata w witaminy A i C, witaminy z grupy B, cynk, miedź, selen, potas, mangan i magnez – tak ważne w leczeniu cukrzycy. A to nie wszystkie jej zalety!

dwie miseczki ze spiruliną - sproszkowaną i w formie tabletek

Spirulina bez wątpienia nie należała do arsenału cudownych darów natury, dzięki któremu nasze prababcie radziły sobie z wszelkimi dolegliwościami. Nie dlatego jednak, że uważały ją za bezużyteczną. Po prostu najzwyczajniej nie miały szansy się z nią zetknąć. Mimo że te mikroalgi – należące do najstarszych i najbardziej pierwotnych form życia na ziemi – istnieją już od dobrych kilku miliardów lat, to większości świata jeszcze do niedawna pozostawały zupełnie nieznane. A szkoda.

Czy spirulina pomaga schudnąć?

Mikroalgi – ogrom zdrowia

Mikroalgi żyją w krystalicznie czystych wodach. Trudno dzisiaj zatem czerpać je wprost z natury. Ich produkcją zajmują się wyspecjalizowane firmy, które swoje wodne farmy lokują w okolicach równika. To tam nasłonecznienie jest najbardziej odpowiednie. Ten sam postęp cywilizacyjny, który jest winien zatruciu wód, umożliwił jednak rozpowszechnienie spiruliny na resztę globu. Na szczęście.

Czytaj także: Siemię lniane – „nasze nasiona chia”. Świetne dla diabetyków!

Spirulina – dobrze przyswajalne białko, witaminy, minerały i nie tylko

Niektórzy twierdzą, że w spirulinie znajdziemy wszystko to, czego organizm człowieka potrzebuje do życia, i spokojnie można by było do niej tylko ograniczyć swój jadłospis. Mimo że ta radykalna postawa wydaje się mocno przesadzona, to nie ulega wątpliwości, że spirulina naprawdę ma bardzo wyróżniający się skład. Zawiera cztery razy więcej białka niż mięso oraz witaminę A, witaminę C i witaminy z grupy B oraz cynk, miedź, selen, potas, mangan i magnez – składniki, które mają kluczowe znaczenie dla leczenia cukrzycy. Do tego jeszcze dorzucić należy niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, polisacharydy, chlorofil i moc innych antyoksydantów. Niewątpliwą zaletą spiruliny jest to, że składniki w niej zawarte charakteryzuje przyswajalność nawet w granicach 95%.

Czytaj także: Jagody goji – potężna broń w walce z cukrzycą i nowotworami

Algi dla utraty kilogramów, oczyszczania organizmu i wzmocnienia odporności

Po algi warto sięgnąć, gdy zmagamy się z dodatkowymi kilogramami i problemami trawiennymi. Udowodniono ich działanie przeciwnowotworowe i wzmagające odporność. Ponadto oczyszcza organizm z toksyn, poprawia wzrok, regeneruje komórki nerwowe. Uzupełnia niemal wszystkie niedobory witamin i składników mineralnych.

Spirulina skuteczniejsza niż leki przeciwcukrzycowe?

Spirulina dostarcza kompletnego białka i węglowodanów złożonych. Dzięki temu możliwe jest równomierne uwalnianie energii, co zapobiega nagłym wzrostom glukozy we krwi i wyrzutom insuliny. Pozwala to również redukować apetyt i zmniejszać zapotrzebowanie na cukry.

Nie można zaprzeczyć, że spirulina odgrywa ważną rolę w leczeniu cukrzycy. Badania przeprowadzone na zwierzętach dowodzą, że pomaga ona obniżyć poziom cukru we krwi, a jej działanie może być nawet skuteczniejsze niż farmakoterapia (również ta uwzględniająca metforminę). Można podejrzewać, że działa ona na ludzki organizm podobnie jak leki na cukrzycę. W jednym z badań wykazano, że spożywanie już 2 gramów spiruliny dziennie przez dwa miesiące znacząco obniża poziom glukozy i hemoglobiny glikowanej we krwi. W wyniku tej „terapii” ryzyko zgonu związanego z cukrzycą spadło u badanych o 21%.

Czytaj także: Hemoglobina glikowana - bo 1% ma znaczenie!

Składniki spiruliny regulują ciśnienie i pozwalają utrzymać właściwy poziom cukru we krwi

Inną ukrytą w spirulinie substancją korzystną dla codziennego funkcjonowania diabetyka jest fenyloalanina. Aminokwas ten pobudza ośrodki w mózgu, które odpowiadają za zmniejszenie napadów głodu, pozwalając jednocześnie utrzymać właściwe ciśnienie krwi. Podobne właściwości wykazuje inny składnik tych glonów – kwas gamma-linolenowy. Ten oprócz regulowania ciśnienia, pomaga także utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi.

Spirulina wydaje się jedzeniem pozbawionym wad. Niestety, skazą na jej wizerunku jest wyrazisty smak – raczej odległy od gustów europejskich. Warto jednak pamiętać, że już niewielkie jej ilości przyjmowane regularnie mają dobroczynny wpływ na zdrowie i w myśl tej zasady wzbogacać swoje owsianki, koktajle czy sałatki jej ledwo wyczuwalnymi szczyptami. Taka odrobina zdrowia włączona w ulubione smaki powinna być do przełknięcia.

Poznaj naszego eksperta
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeutka i dietetyczka. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.

Zobacz także

Amarantus – dla diabetyków i nie tylko

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 23.01.2017

Amarantus zawiera wiele cennych składników, w tym pozbawione glutenu i niezwykle wartościowe białko. Tym pseudozbożem powinni zainteresować się nie tylko diabetycy (ma niski indeks glikemiczny i zawiera wiele błonnika), ale także osoby chorujące na celiakię.

Czytaj więcej

Jagody goji – potężna broń w walce z cukrzycą i nowotworami

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 24.01.2017

Jagody goji są tak bogate w wartościowe składniki, że nikogo nie dziwi określanie ich mianem „czerwonych diamentów Wschodu”. Diabetyków szczególnie ucieszy ich niski indeks glikemiczny i kompleks polisacharydowy LBP, który obniża poziom cukru i poprawia wrażliwość na insulinę.

Czytaj więcej

Idealny owoc na śniadanie. Dlaczego warto zacząć od niego dzień?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 5.09.2023

Ten owoc jest bardzo bogaty w minerały i witaminy, dlatego warto go jeść – a zwłaszcza na śniadanie, które jest najważniejszym posiłkiem dnia. Dlaczego jest taki zdrowy? Co można z niego przygotować? Poznajcie najlepsze przepisy na pastę, sałatkę i pożywne smoothie na śniadanie z nim w roli głównej.

Czytaj więcej

Czy kabaczek i cukinia to to samo? Dlaczego warto go jeść?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 1.09.2023

Co odróżnia kabaczek od cukinii? Dlaczego warto go jeść? Ogromną zaletą kabaczka jest to, że nie odkładają się w nim metale ciężkie, dlatego często znajduje się w żywności dla dzieci. Jakie witaminy i minerały zawiera kabaczek?

Czytaj więcej

Można ją jeść w całości – nawet liście! Dlaczego jest taka zdrowa?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 24.08.2023

To warzywo jest odmianą kapusty warzywnej, bardzo niedocenianą w naszej kuchni. Najczęściej jemy ją surową, chociaż nadaje się do różnych potraw, a także do kiszenia. Jest skarbnicą wielu witamin i minerałów, a w smaku przypomina trochę surowy głąb kapuściany. Dlaczego warto ją jeść?

Czytaj więcej