• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Dieta cukrzycowa – co jeść przy cukrzycy typu 2?

Cukrzyca typu 2 jest jedną z najczęściej diagnozowanych chorób metabolicznych i cywilizacyjnych. Jednym z jej czynników ryzyka jest nieodpowiedni jadłospis. Jak powinna wyglądać prawidłowa dieta przy cukrzycy typu 2? Co jeść, a jakich produktów unikać?

Sałatka z warzyw w misce

Dlaczego odpowiednia dieta w cukrzycy typu 2 jest taka ważna?

Rozwój cukrzycy typu 2 w dużym stopniu związany jest z prowadzeniem niezdrowego trybu życia i stosowaniem złych nawyków żywieniowych. Na szczęście czynniki te są modyfikowalne, dlatego właśnie jednym z najważniejszych zaleceń dla osób chorych na tę przypadłość jest wdrożenie odpowiedniej diety.

Leczenie dietą cukrzycy typu 2 w dłuższej perspektywie czasowej przynosi znaczną poprawę stanu zdrowia. Pozwala utrzymać właściwe stężenie glukozy, cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a także optymalną wartość ciśnienia tętniczego. Ponadto zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycy i rozwoju chorób naczyniowych. Specjalna dieta dla chorych na cukrzycę typu 2 pozwala zapobiegać i leczyć przewlekłe powikłania tej choroby takie jak mikroangiopatia, retinopatia czy nefropatia cukrzycowa.

Dieta przy cukrzycy typu 2 – najważniejsze zalecenia

Przy układaniu jadłospisu w diecie przy cukrzycy typu 2 należy zwrócić szczególną uwagę na całkowitą kaloryczność spożywanych posiłków. Jest to bardzo ważne przede wszystkim u osób zmagających się z nadwagą lub otyłością. Znaczenie mają podstawowe źródła energii, które pozwalają wyrównać metabolicznie cukrzycę. Zaplanować trzeba także rozkład posiłków w ciągu dnia. Zalecane jest jedzenie mniejszych porcji, ale częściej. Pozwoli to uniknąć ryzyka niedocukrzenia i zapobiegnie spożywaniu nadmiernych ilości kalorii jednorazowo. Optymalnym rozwiązaniem jest, jeśli dieta dla osób z cukrzycą typu 2 zostaje ułożona przez diabetologa lub wyspecjalizowanego dietetyka.

Cukrzyca typu 2 – dieta dla cukrzyków

Chorzy często zastanawiają się, jaka dieta przy cukrzycy typu 2 będzie najlepsza. Tak naprawdę chodzi tutaj o to, by prowadzić zdrowy sposób odżywiania i przykładać dużą wagę do tego, co trafia na nasz talerz.

Węglowodany w diecie cukrzycowej

W przepisach przygotowywanych w ramach diety przy cukrzycy typu 2 powinny znaleźć się przede wszystkim węglowodany złożone. Trzeba sięgać po węglowodany o jak najniższym indeksie glikemicznym, ponieważ te o wysokim gwałtownie zwiększają stężenie glukozy we krwi, przyczyniając się do wyrzutu insuliny i nagłego zmniejszenia stężenia glukozy.

Przykładowa dieta przy cukrzycy typu 2, jeśli chodzi o węglowodany, powinna zawierać m.in.:

  • ciemne pieczywo,
  • chleb graham,
  • grube kasze,
  • brązowy ryż,
  • płatki owsiane
  • makarony razowe.

Należy znacznie ograniczyć, a najlepiej całkowicie wyeliminować węglowodany (cukry) proste. Osoba chorująca na cukrzycę typu 2 powinna unikać jedzenia ciast i ciasteczek, czekolady, cukierków, a także słodzonych przetworów, w tym dżemów, marmolad, konfitur czy miodu.

Tłuszcze w diecie cukrzycowej

Dieta przy cukrzycy typu 2 nie powinna zawierać dużych ilości tłuszczów, ponieważ mogą przyczyniać się one do zwiększania stężenia cholesterolu całkowitego we krwi. Należy unikać spożywania tłuszczów nasyconych na rzecz tłuszczów nienasyconych. Zaleca się ograniczenie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Zawierają je wędliny i sery, pełnotłuste mleko, masło, śmietana czy smalec. Unikać trzeba także jedzenia pasztetów i pasztetowej, parówek, salcesonu, boczku, salami i wiejskich kiełbas.

Jadłospis osób zmagających się z cukrzycą typu 2 powinien uwzględniać produkty zawierające jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdują się one w rybach, np. łososiu, tuńczyku, makreli, śledziach i sardynkach, a także w olejach roślinnych.

Białko w diecie cukrzycowej

Dobrym źródłem białka dla osób cierpiących na cukrzycę typu 2 są chude gatunki mięs i wędlin czy drób. Raz na jakiś czas można zjeść chude mięso wołowe lub cielęcinę. Niewskazane jest natomiast jedzenie tłustych gatunków mięs takich jak karkówka czy boczek. Białka do organizmu dostarczą także jogurty, maślanki i kefiry, jak również nasiona roślin strączkowych, np. groch, soczewica czy soja.

Jakie owoce można jeść przy cukrzycy typu 2?

Owoce są cennym źródłem witamin i minerałów, dlatego ich spożycie jest niezwykle istotne w przypadku osób chorujących na cukrzycę typu 2. Niestety niektóre z nich zawierają duże ilości cukrów prostych, które mogą zwiększać stężenie glukozy we krwi.

Najlepiej sięgać po owoce o niskich indeksie glikemicznym, mniej dojrzałe. Zaliczają się do nich maliny, borówki, czereśnie, wiśnie, jabłka, jagody, poziomki, truskawki, brzoskwinie, jeżyny, morele, porzeczki, ananas, gruszka, a także owoce cytrusowe.

>> Co to są wymienniki węglowodanowe?

Najczęściej zadawane pytania dotyczące diety cukrzycowej

Mianem diety cukrzycowej określa się model żywienia przyjęty za optymalny w przypadku osób cierpiących na cukrzycę typu 1. lub 2. Charakteryzuje się ona niskim indeksem glikemicznym. Dieta cukrzycowa ma na celu ustabilizowanie poziomu glukozy we krwi oraz zapobieżenie długofalowym powikłaniom ogólnoustrojowym albo spowolnienie ich rozwoju. Pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ciśnienia tętniczego oraz właściwego lipidogramu.

Zaleca się, aby z diety cukrzycowej wyeliminować przede wszystkim produkty o wysokiej zawartości cukrów prostych, takie jak słodycze (ciasta, ciastka, batony), owoce o dużym indeksie glikemicznym czy alkohol. Diabetycy powinni ograniczać spożywanie potraw smażonych, które są bogate w tłuszcze nasycone przyczyniające się do powstania miażdżycy. Należy wyeliminować z menu tłuste mięsa, jak np. baranina, wieprzowina, ale też przetwory mięsne, np. pasztety.

Zmiana nawyków żywieniowych stanowi podstawową broń w walce z cukrzycą. Ograniczenie spożycia węglowodanów prostych, tłuszczów nasyconych oraz uzupełnienie jadłospisu o zdrową, pełnowartościową żywność pozwala ograniczyć tempo rozwoju powikłań. Badania naukowe potwierdzają też, że u osób z początkowymi objawami cukrzycy dieta cukrzycowa umożliwia nawet całkowite cofnięcie zmian zachodzących w organizmie.

Choć przyjęło się, że głównym źródłem węglowodanów w diecie zwykle jest pieczywo, można je łatwo zastąpić. Przede wszystkim należy uzupełnić dietę o cukry złożone. Ich źródłem są np. płatki owsiane lub jęczmienne, ryż dziki i brązowy, makaron razowy, kasza jaglana, gryczana, bulgur lub jęczmienna. Wszystkie te produkty wyróżniają się niskim indeksem glikemicznym i nie powodują gwałtownych wahań cukru we krwi.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Leczenie cukrzycy dietą – co jeść w cukrzycy typu 2.?

Autor:

Małgorzata Marszałek

Data publikacji: 14.11.2016

Od wieków zdrowa dieta uważana jest za podstawową metodę w leczeniu cukrzycy typu 2. Obecnie stosowane diety u cukrzyków oparte są na zasadach prawidłowego żywienia zdrowych ludzi. Dieta u chorych na cukrzycę wymaga jedynie nieznacznych modyfikacji, co ułatwia popularyzację prawidłowego żywienia.

Czytaj więcej

Kawa może chronić przed cukrzycą typu 2.

Autor:

Jacek Krajl

Data publikacji: 10.11.2016

Regularne picie kawy, w ilości 2-3 filiżanek dziennie, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Do takich wniosków doszli duńscy naukowcy – ich badania pozwoliły zidentyfikować dwa związki z kawy, które mogą chronić przed cukrzycą.

Czytaj więcej

Rekordowa październikowa lista leków refundowanych – najwięcej nowych terapii w historii

Autor:

Mgr farm. Lucyna Koralewska

Data publikacji: 23.09.2025

Zgodnie z nowym obwieszczeniem Ministerstwa Zdrowia dofinansowanie obejmuje 51 nowych terapii, to rekordowy wynik od wprowadzenia ustawy o refundacji leków w 2012 roku. Największe zmiany dotyczą leczenia onkologicznego, podwyższonego poziomu cholesterolu i hemofilii.

Czytaj więcej

Krzywa cukrowa – jakie są normy? Jak się przygotować?

Autor:

Jacek Krajl

Data aktualizacji: 13.11.2023

Krzywa cukrowa, zwana także doustnym testem obciążenia glukozą, krzywą glikemiczną, testem OGTT, to proste badanie laboratoryjne, polegające na trzykrotnym określeniu poziomu cukru we krwi. Wykonuje się je między innymi u osób z podejrzeniem cukrzycy ciążowej lub cukrzycy typu 2, by określić poziom tolerancji glukozy. Jak się przygotować do badania? Jakie są normy i jak interpretować wyniki krzywej cukrowej?

Czytaj więcej

Leki na cukrzycę – rodzaje, działanie, skutki uboczne (tabela)

Autor:

Małgorzata Marszałek

Data publikacji: 31.01.2020

Leczenie cukrzycy polega na obniżaniu zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi. W tym celu wykorzystuje się metody niefarmakologiczne (odpowiednią dietę, zwiększoną aktywność fizyczną, zioła) jak i różnego rodzaju leki (m.in. metforminę, pochodne sulfonylomocznika, flozyny, insulinę). Czym różnią się poszczególne leki przeciwcukrzycowe? Które z nich powodują hipoglikemie, która ułatwiają odchudzanie, a które prowadzą do przyrostu masy ciała?

Czytaj więcej