Regularne picie kawy, w ilości 2-3 filiżanek dziennie, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Do takich wniosków doszli duńscy naukowcy – ich badania pozwoliły zidentyfikować dwa związki z kawy, które mogą chronić przed cukrzycą.
Kawa może chronić przed cukrzycą typu 2.

Cukrzyca typu 2., nazywana też cukrzycą dorosłych, to najczęściej występujący typ cukrzycy – choroba rozwija się, gdy organizm nie jest w stanie prawidłowo korzystać z produkowanej przez komórki beta trzustki insuliny, hormonu odpowiedzialnego za transport glukozy do komórek. Rozwój cukrzycy typu 2. może być spowodowany zarówno czynnikami genetycznymi, jak i stylem życia.
Kawa – sposób na cukrzycę?
Wcześniejsze badania udowodniły, że picie kawy może wiązać się z niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2. Naukowcy nie wiedzieli jednak, dlaczego tak się dzieje, zaś dobroczynne działanie przypisywano początkowo kofeinie. Okazało się jednak, że kawa bezkofeinowa działa tak samo jak zwykła.
Czytaj więcej: Cukrzyca typu 2. – charakterystyka, przyczyny cukrzycy
Duńscy naukowcy, z Sorenem Gregersenem ze Szpitala Uniwersyteckiego w Aarhus na czele, postanowili sprawdzić, jak poszczególne substancje zawarte w kawie wpływają na linie komórkowe u gryzoni.
Ziarna kawy pod lupą
Odkryto, że kafestol i kwas kawowy, które znajdują się zarówno w kawie tradycyjnej, jak i bezkofeinowej, zwiększały wydzielanie insuliny po dodaniu glukozy. Co więcej – kafestol nasilał wychwyt glukozy w komórkach mięśniowych szczurów, osiągając poziom działania współczesnych leków przeciwcukrzycowych.
Czytaj więcej: Leki na cukrzycę
Jak przyznał Gregersen, kafestol to dobry punkt wyjścia do dalszych badań nad innymi składnikami kawy, które mogą przeciwdziałać cukrzycy. Co ciekawe, składnik ten eliminowany jest przez papierowe filtry ekspresów przelewowych – w kawie mogą istnieć inne związki prozdrowotne, które eliminujemy podczas zaparzania. Ich działanie mają potwierdzić kolejne badania.







