• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Cukrzyca typu 2. – charakterystyka, przyczyny cukrzycy

Narastająca od lat epidemia cukrzycy typu 2. jest nie tylko najpilniejszym problemem współczesnej diabetologii, ale też jednym z największych wyzwań współczesnej medycyny. W krajach uprzemysłowionych odsetek chorych sięga 10 proc. społeczeństwa, co stawia cukrzycę typu 2. w czołówce chorób cywilizacyjnych. Istotna trudność w diagnozowaniu cukrzycy typu 2. związana jest z tym, że objawy choroby ujawniają się dopiero po latach od zachorowania.

molekuła insulina ludzka struktura chemiczna

W cukrzycy typu 2. zachowana jest zdolność organizmu do wytwarzania insuliny (w cukrzycy typu 1. organizm nie jest w stanie wytwarzać insuliny), lecz organizm staje się oporny na jej działanie – insulina nie spełnia więc swojej funkcji. W efekcie występuje hiperglikiemia (czyli zbyt wysoki poziom glukozy we krwi) spowodowana inuslinoopornością.

Przez lata ten rodzaj cukrzycy, zwany dawniej insulinoniezależną, uznawany był za mniej groźny wariant choroby. Obecnie lekarze oraz pacjenci coraz wyraźniej uświadamiają sobie, że cukrzyca typu 2. jest jedną z wiodących przyczyn przedwczesnej umieralności (głównie z przyczyn naczyniowo-sercowych) oraz poważnych powikłań prowadzących do niewydolności nerek, ślepoty czy niesprawności.

Przyczyny cukrzycy typu 2. upatrywane w insulinooporności

Organizm zdrowych osób utrzymuje odpowiednie stężenie glukozy we krwi dzięki prawidłowemu wydzielaniu insuliny przez komórki beta trzustki oraz właściwej wrażliwości tkanek obwodowych na ten hormon. U milionów chorych na całym świecie mechanizm ten zawodzi. Cukrzyca typu 2. powstaje na podłożu dwóch ważnych mechanizmów:

  • nieprawidłowego wytwarzania i wydzielania insuliny w trzustce
  • oraz spadku wrażliwości tkanek obwodowych na ten hormon, czyli insulinooporności.

Rodzaje cukrzycy typu 2.

Gdy dominuje pierwszy z mechanizmów, mamy do czynienia z przeważającym defektem wydzielania insuliny z nieznaczną insulinoopornością. Kiedy główną rolę odgrywa drugi mechanizm, stan ten nazywamy cukrzycą typu 2. z dominującą insulinoopornością ze względnym niedoborem insuliny. Rozwój cukrzycy typu 2. zazwyczaj rozpoczyna się od insulinooporności, która o wiele lat wyprzedza pojawienie się pełnoobjawowej choroby.

W okresie narastania insulinooporności komórki wysp trzustkowych próbują skompensować spadek wrażliwości większym wydzielaniem insuliny, co skutkuje zwiększeniem stężenia insuliny (wzrost insulinemii) na czczo. Mechanizm umożliwia diagnozowanie cukrzycy już na tym etapie za pomocą pomiaru stężenia insuliny na czczo.

Czytaj więcej: Cukrzyca w pigułce – ile trzeba wiedzieć o cukrzycy, żeby móc sobie z nią poradzić?

Specjalistyczne testy czynnościowe, takie jak badanie insulinemii (czyli ilości wydzielanej insuliny w czasie), mogą wykazać zanik pierwszej fazy wydzielania insuliny (wyrzut hormonu na myśl o jedzeniu oraz na chwilę po przełknięciu kęsa pokarmowego) czy wypłaszczenie pulsacyjnego charakteru wydzielania insuliny (prawidłowo działająca trzustka „wyrzuca” dużą ilość hormonu w krótkim czasie, natomiast w przypadku wydzielania takiej samej ilości hormonu w dłuższym czasie wykres wydzielania staje się płaski, co nazywamy wypłaszczeniem pulsacyjnego charakteru).

Uszkodzenie komórek beta konsekwencją kompensacji insulinooporności

Kliniczne ujawnienie się cukrzycy nie jest związane z narastającą opornością tkanek na insulinę (ona zatrzymuje się na określonym poziomie), ale z pogłębiającym się upośledzeniem komórek beta w skutek zbyt intensywnej pracy w okresie próby kompensacji.

Początkowe stadia cukrzycy typu 2. można kontrolować za pomocą doustnych leków przeciwcukrzycowych, jednak w najbardziej zaawansowanym stadium, w którym występują objawy, takie jak jaskra, zawał mięśnia sercowego, infekcje bakteryjne płuc czy udar mózgu, a glikemia pozostaje niewyrównana mimo stosowania kilku leków,  konieczne jest już stosowanie insuliny (komórki beta w tym momencie nie są w stanie jej wytwarzać). 

Poznaj naszego eksperta
Michał Nanaszko

Lekarz Michał Nanaszko

Lekarz rezydent medycyny rodzinnej, absolwent Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Pasjonat crossfitu i pływania. Uwielbia tematy z pograniczna medycyny i sportu. 

Zobacz także

Metformina – podstawa terapii cukrzycy typu 2.

Autor:

Dr n. farm. Rafał Miozga

Data publikacji: 13.11.2022

Metformina ze względu na swoją wysoką skuteczność i bezpieczeństwo stosowania jest obecnie podstawowym lekiem przepisywanym osobom z cukrzycą typu 2.

Czytaj więcej

Mięśnie nóg słabsze u osób z cukrzycą typu 2.

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 10.11.2016

Cukrzyca typu 2., szczególnie źle kontrolowana, osłabia mięśnie i sprawia, że maleje objętość części z nich – wynika z badania opublikowanego na łamach internetowego wydania pisma „Diabetes Care”.

Czytaj więcej

Rekordowa październikowa lista leków refundowanych – najwięcej nowych terapii w historii

Autor:

Mgr farm. Lucyna Koralewska

Data publikacji: 23.09.2025

Zgodnie z nowym obwieszczeniem Ministerstwa Zdrowia dofinansowanie obejmuje 51 nowych terapii, to rekordowy wynik od wprowadzenia ustawy o refundacji leków w 2012 roku. Największe zmiany dotyczą leczenia onkologicznego, podwyższonego poziomu cholesterolu i hemofilii.

Czytaj więcej

Krzywa cukrowa – jakie są normy? Jak się przygotować?

Autor:

Jacek Krajl

Data aktualizacji: 13.11.2023

Krzywa cukrowa, zwana także doustnym testem obciążenia glukozą, krzywą glikemiczną, testem OGTT, to proste badanie laboratoryjne, polegające na trzykrotnym określeniu poziomu cukru we krwi. Wykonuje się je między innymi u osób z podejrzeniem cukrzycy ciążowej lub cukrzycy typu 2, by określić poziom tolerancji glukozy. Jak się przygotować do badania? Jakie są normy i jak interpretować wyniki krzywej cukrowej?

Czytaj więcej

Leki na cukrzycę – rodzaje, działanie, skutki uboczne (tabela)

Autor:

Małgorzata Marszałek

Data publikacji: 31.01.2020

Leczenie cukrzycy polega na obniżaniu zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi. W tym celu wykorzystuje się metody niefarmakologiczne (odpowiednią dietę, zwiększoną aktywność fizyczną, zioła) jak i różnego rodzaju leki (m.in. metforminę, pochodne sulfonylomocznika, flozyny, insulinę). Czym różnią się poszczególne leki przeciwcukrzycowe? Które z nich powodują hipoglikemie, która ułatwiają odchudzanie, a które prowadzą do przyrostu masy ciała?

Czytaj więcej