• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Co to są wymienniki węglowodanowe?

Wymiennik węglowodanowy (nazywany dawniej jednostką chlebową) to jednostka miary stworzona specjalnie dla diabetyków. Wymienniki ułatwiają szacowanie posiłków pod kątem zawartych w nich węglowodanów oraz dawkowanie insuliny.

produkty spożywcze o różnej zawartości węglowodanów

Edukację żywieniową osób z niedawno zdiagnozowaną cukrzycą, które wymagają leczenia insuliną, rozpoczyna się od wprowadzenia definicji wymiennika węglowodanowego. Przeliczanie produktów spożywczych na wymienniki pozwala precyzyjnie dobrać dawki leku do posiłków.

1 wymiennik węglowodanowy (WW) to najprościej mówiąc 10 g węglowodanów przyswajalnych (bez błonnika pokarmowego). Inna definicja mówi, że 1 WW to taka ilość produktu wyrażona w gramach, która zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych.

W starszych opracowaniach można znaleźć wcześniej stosowany przelicznik, w którym w 1 WW mieściło się 12 g węglowodanów. Zmiana tej wartości znacznie ułatwiła obliczanie wymienników w produktach.

Obliczanie wymienników węglowodanowych

Opanowanie w teorii i praktyce wyliczania wymienników pozwala diabetykom samodzielnie komponować posiłki i odpowiednio dobierać dawki insuliny. Dzięki temu można zminimalizować ryzyko przecukrzeń i niedocukrzeń oraz przewidzieć poziom cukru we krwi. Aby oszacować liczbę WW w produkcie, należy znać jego gramaturę oraz wiedzieć, ile węglowodanów znajduje się w 100 g tego produktu. Zawartość węglowodanów w 100 g produktu można sprawdzić na większości opakowań (w przypadku żywności paczkowanej) oraz w specjalnych tabelach informacyjnych. Na tej podstawie obliczamy WW.

Przykładowe wyliczenie WW

Kromka chleba żytniego o wadze 31 g
100 g chleba ma 58 g węglowodanów (do sprawdzenia w tabelach wartości odżywczych),
zatem w 31 g chleba znajduje się 18 g węglowodanów
18 g to 1,8 WW (dzielimy przez 10)

Ryż brązowy 60 g
100 g ryżu brązowego to 68 g węglowodanów,
w 60 g ryżu brązowego znajduje się ich 41 g,
41 g to 4,1 WW

Czytaj także: Co to jest ładunek glikemiczny

Ważne: waga i tabela wartości odżywczych

Niestety, w przeliczaniu WW nie obejdzie się bez znajomości wagi produktu oraz tabeli z wartościami odżywczymi. Na szczęście na opakowaniach większości produktów spożywczych jest uwzględniona tabela z ich wartości odżywczą. Najczęściej węglowodany podawane są zarówno w 100 g, jak i w odniesieniu do wagi danego jedzenia. W pozostałych przypadkach sięga się po tabele kaloryczne dostępne w internecie lub specjalne książeczki, takie jak „Liczmy Kalorie”.

Czytaj więcej: Indeks glikemiczny

Wymienniki węglowodanowe w praktyce

Z czasem diabetyk nabiera tak dużej wprawy, że jest w stanie oszacować liczbę WW w niemal każdym posiłku. Trzeba jednak pamiętać, że „waga w oku” może być myląca. Dlatego obowiązkowym sprzętem w kuchni diabetyka powinna być waga. Aktualnie wybór tych przyborów jest tak duży, że bez problemu można kupić nawet taki model, który samodzielnie przelicza zawartość WW. Wystarczy położyć na wadze produkt i wpisać przypisany mu kod (lub nazwę), aby uzyskać szybką i pewną informację o zawartości wymienników węglowodanowych.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Co to jest ładunek glikemiczny?

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 17.06.2025

Chcąc utrzymać prawidłową glikemię, powinniśmy się kierować ładunkiem glikemicznym skomponowanych przez nas posiłków, zamiast samym indeksem glikemicznym. Dlaczego?

Czytaj więcej

Dieta w cukrzycy – co wolno, a czego nie? Jak przygotować się do wizyty u dietetyka?

Autor:

Jacek Krajl

Data publikacji: 13.02.2017

Zła dieta może prowadzić do skoków poziomu cukru we krwi, co znacząco utrudnia proces leczenia i wyregulowania cukrzycy. – Najczęstsze błędy dietetyczne diabetyków to spożywanie zbyt dużej ilości słodyczy i cukrów prostych, nieregularne spożywanie posiłków i picie alkoholu – wylicza Monika Frank, dietetyk z poradni MójDietetyk.pl.

Czytaj więcej

Co to jest indeks glikemiczny?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 10.05.2019

Indeks glikemiczny (IG) to parametr, który służy do klasyfikacji węglowodanów ze względu na ich tempo wchłaniania się. Jest on szczególnie pomocy osobom chorującym na cukrzycę przy planowaniu posiłków, bo pozwala uniknąć produktów, które gwałtownie podnoszą glikemię.

Czytaj więcej