• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Odpowiednia dieta może spowolnić rozwój cukrzycy typu 2.

Wzbogacenie codziennej diety o produkty zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe może zatrzymać rozwój cukrzycy typu 2. u osób ze stanem przedcukrzycowym. Do takiego wniosku doszli brytyjscy naukowcy.

Odpowiednia dieta może spowolnić rozwój cukrzycy typu 2.

Dieta cukrzycowa wcale nie musi być restrykcyjna – ważne jest, aby pozbyć się zbędnych kilogramów, utrzymać prawidłowy wskaźnik BMI, unikać prostych węglowodanów w diecie i starać się jeść częściej, ale mniej. Trzymanie się tych zasad znacznie mniejszy ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. – szczególnie u osób ze stanem przedcukrzycowym.

Czytaj więcej: Niskokaloryczna dieta cofa objawy cukrzycy

Z badań uczonych z King’s College London wynika, że szczególnie istotne jest włączenie do diety produktów bogatych w wielonasycone kwasy tłuszczowe. Wyniki badania zostały opublikowane na łamach „PLoS ONE”.

Tłuszcze wielonienasycone w diecie cukrzyka

W badaniu wzięło udział 15 osób zdrowych, 14 regularnie uprawiających sport, 23 osoby otyłe, 10 pacjentów, u których stwierdzono stan przedcukrzycowy oraz 11 chorych na cukrzycę typu 2. Sprawdzono, jak modyfikacja diety wpłynie na utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi.

Okazało się, że wzbogacenie diety o produkty zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np. tłuste ryby, oleje: sojowy, kukurydziany i słonecznikowy, orzechy) i zastąpienie nimi tłuszczów zwierzęcych zmniejszało ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. u osób ze stanem przedcukrzycowym, w którym mięśnie nie pobierają prawidłowo glukozy. Wielonienasycone tłuszcze wspomagały wychwyt glukozy przez receptory insuliny w mięśniach.

Czytaj więcej: Nie bójcie się zdrowych tłuszczów! 

Z kolei u osób ze stanem przedcukrzycowym, których wątroby wytwarzały zbyt dużo glukozy, zmniejszenie tłuszczów nasyconych w diecie wiązało się z wolniejszym postępem cukrzycy, ale zastąpienie go wielonienasyconymi tłuszczami nie przynosiło już żadnego efektu.

Dieta może zapobiec cukrzycy

Zastosowanie odpowiedniej diety w niektórych przypadkach może nie tylko spowolnić rozwój cukrzycy typu 2., ale też nawet jej zapobiec. Warto pamiętać, że tłuszcze nasycone podnoszą poziom „złego” cholesterolu we krwi, zaś ich duża zawartość w diecie może przyczynić się do rozwoju otyłości. Z kolei wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają m.in. ryzyko udaru mózgu i chorób serca.

Naukowcy z King’s College London mają w planach kolejne badania związane z dietą cukrzycową – tym razem przeprowadzone zostaną na znacznie większej grupie.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Mity żywieniowe związane z cukrzycą typu 1.

Autor:

Edukator diabetologiczny Karolina Klewaniec-Wypychacz

Data publikacji: 7.11.2016

Obalamy trzy najpopularniejsze mity związane z żywieniem i cukrzycą typu 1.

Czytaj więcej

Ten owoc jest jeszcze zdrowszy w wersji kiszonej! Jakie ma zalety?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 11.09.2023

Kiszone mango to wcale nie nowość, bo przed wiekami w takiej formie transportowano ten owoc do Europy. W obecnych czasach mango dostępne jest głównie w postaci surowej, więc można poeksperymentować i samemu je ukisić. W formie kiszonej często jest dodawane do dań orientalnych, np. do curry. Jakie właściwości ma kiszone mango i z czym je jeść?

Czytaj więcej

Zaskakująco prosty sposób na zdrową owsiankę. Zrób tak, a zachowasz jej wartości

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 29.08.2023

Płatki owsiane obfitują w witaminy i minerały, jednak podczas procesu gotowania płatków wiele związków ulega minimalizacji. Nocna owsianka to sposób na to, by cieszyć się pysznymi i miękkimi płatkami owsianymi z jednoczesnym zachowaniem wszystkich cennych substancji. Jak zrobić nocną owsiankę?

Czytaj więcej

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego ma takie znaczenie?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 28.08.2023

To najważniejszy posiłek w ciągu dnia i zdecydowanie nie warto z niego rezygnować! Dlaczego? Właściwie dobrane produkty mogą podkręcić metabolizm, czyli pomóc zachować prawidłową masę ciała albo schudnąć. Dodatkowo dostarcza organizmowi niezbędnych składników do pracy na cały dzień. Jak powinno zostać skomponowane śniadanie?

Czytaj więcej