Wzbogacenie codziennej diety o produkty zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe może zatrzymać rozwój cukrzycy typu 2. u osób ze stanem przedcukrzycowym. Do takiego wniosku doszli brytyjscy naukowcy.
Odpowiednia dieta może spowolnić rozwój cukrzycy typu 2.

Dieta cukrzycowa wcale nie musi być restrykcyjna – ważne jest, aby pozbyć się zbędnych kilogramów, utrzymać prawidłowy wskaźnik BMI, unikać prostych węglowodanów w diecie i starać się jeść częściej, ale mniej. Trzymanie się tych zasad znacznie mniejszy ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. – szczególnie u osób ze stanem przedcukrzycowym.
Czytaj więcej: Niskokaloryczna dieta cofa objawy cukrzycy
Z badań uczonych z King’s College London wynika, że szczególnie istotne jest włączenie do diety produktów bogatych w wielonasycone kwasy tłuszczowe. Wyniki badania zostały opublikowane na łamach „PLoS ONE”.
Tłuszcze wielonienasycone w diecie cukrzyka
W badaniu wzięło udział 15 osób zdrowych, 14 regularnie uprawiających sport, 23 osoby otyłe, 10 pacjentów, u których stwierdzono stan przedcukrzycowy oraz 11 chorych na cukrzycę typu 2. Sprawdzono, jak modyfikacja diety wpłynie na utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi.
Okazało się, że wzbogacenie diety o produkty zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np. tłuste ryby, oleje: sojowy, kukurydziany i słonecznikowy, orzechy) i zastąpienie nimi tłuszczów zwierzęcych zmniejszało ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. u osób ze stanem przedcukrzycowym, w którym mięśnie nie pobierają prawidłowo glukozy. Wielonienasycone tłuszcze wspomagały wychwyt glukozy przez receptory insuliny w mięśniach.
Czytaj więcej: Nie bójcie się zdrowych tłuszczów!
Z kolei u osób ze stanem przedcukrzycowym, których wątroby wytwarzały zbyt dużo glukozy, zmniejszenie tłuszczów nasyconych w diecie wiązało się z wolniejszym postępem cukrzycy, ale zastąpienie go wielonienasyconymi tłuszczami nie przynosiło już żadnego efektu.
Dieta może zapobiec cukrzycy
Zastosowanie odpowiedniej diety w niektórych przypadkach może nie tylko spowolnić rozwój cukrzycy typu 2., ale też nawet jej zapobiec. Warto pamiętać, że tłuszcze nasycone podnoszą poziom „złego” cholesterolu we krwi, zaś ich duża zawartość w diecie może przyczynić się do rozwoju otyłości. Z kolei wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają m.in. ryzyko udaru mózgu i chorób serca.
Naukowcy z King’s College London mają w planach kolejne badania związane z dietą cukrzycową – tym razem przeprowadzone zostaną na znacznie większej grupie.






