• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Orzechy – skomponuj sobie zdrowie

Orzechy to idealna przekąska w ciągu dnia. Dostarczą dużo zdrowych tłuszczy i białka, a także potrzebnych składników mineralnych, m.in. takich jak magnez i potas. Wprawdzie są kaloryczne, ale nie trzeba się tego bać. Jeśli chcemy ograniczyć jedzenie słodkości, warto zastępować je różnymi rodzajami orzechów.

miska pełna różnych orzechów, obok dziadek do orzechów

Pod pojęciem „orzechy” kryją się nie tylko owoce roślin z rodziny orzechowatych – np. orzeszki arachidowe to nasiona roślin strączkowych, a orzeszki piniowe to nasiona sosny. Wszystkie łączy to, że mają wysoką zawartość tłuszczu (nawet do 60 proc. masy) oraz białka (do 25 proc.), dlatego orzechy są zdrową przekąską.

>> Cenna oliwa z oliwek – obniża ciśnienie i zły cholesterol

Sięgaj często po orzechy

Tłuszcz z orzechów ma szczególną wartość odżywczą, ponieważ zawiera przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe. Białko natomiast może dostarczać wiele potrzebnych aminokwasów. Orzechami można więc z powodzeniem zastąpić niezdrowe słodycze. Mimo że mają niemało kalorii, jedzenie ich nie powoduje otyłości, gdyż zmniejszają łaknienie. Wzmacniają także kości, poprawiają pracę mózgu oraz przewodu pokarmowego.

Naukowcy udowodnili ponadto, że codzienna garść orzechów (30−40 gramów) wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, obniża ryzyko chorób serca o jedną trzecią, obniża poziom „złego” cholesterolu LDL, a dzięki bogactwu przeciwutleniaczy chroni też przed nowotworami. Orzechy dobrze wpływają na koncentrację i pamięć, a także poprawiają nastrój. Ich spożywanie chroni woreczek żółciowy przed kamicą, a trzustkę przed cukrzycą typu 2.

Orzechy włoskie − skarbnica kwasów omega-3

Orzechy włoskie są najpopularniejsze w naszej kuchni. Zawierają dobre kwasy tłuszczowe: linolowy i alfa-linolenowy, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL. Kwas alfa-linolenowy należy do kwasów omega-3 i zmniejsza ryzyko powstawania arytmii serca. Chociaż 100 g tych orzechów ma aż 650 kcal, to w 80 proc. pochodzą one z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy włoskie są również doskonałym źródłem białka i witamin A, B1, B2, niacyny, E, PP, a także takich pierwiastków jak potas, magnez, żelazo, kobalt, fosfor.

Orzechy włoskie obniżają poziom białka C-reaktywnego, które pojawia się we krwi, kiedy nasz organizm wyniszcza jakiś stan zapalny. Poziom tego białko (wytwarzanego m.in. w ścianach naczyń krwionośnych) jest bezpośrednio związany z procesami miażdżycowymi i chorobami serca.

Migdały są dobre na serce

Zdaniem naukowców codzienne spożywanie ok. 40 gramów migdałów obniża ryzyko choroby niedokrwiennej serca i poziom cholesterolu LDL. Wszystko dzięki jednonienasyconym kwasom tłuszczowym − w 100 g masy jest 33,65 g. Ogromną większość stanowi kwas oleinowy, ale są również kwasy heksadekenowy czy ikozenowy.

Migdały są też wartościowym źródłem fosforu, potasu, magnezu, wapnia. Dostarczają również mikroelementów takich jak jod, kobalt, miedź, cynk, mangan.

Orzechy laskowe – źródło magnezu

Orzechy laskowe dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych (np. oleinowy) zmniejszających poziom cholesterolu LDL a zwiększających poziom HDL. Mają bardzo dużo magnezu, który ma ogromny wpływ na kurczenia się mięśni. Od niego zależy też właściwa gospodarka wapniem, a w konsekwencji zdrowie naczyń krwionośnych i kości. W orzechach laskowych jest też dużo potasu obniżającego i regulującego poziom ciśnienia krwi.

Ponadto orzechy laskowe działają krwiotwórczo, ponieważ zawierają dużo łatwo przyswajalnego żelaza. Spora zawartość błonnika pokarmowego pozwala prawidłowo przyswajać inne skarby zawarte w orzechach.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Granat – bomba z przeciwutleniaczami

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 21.12.2017

Granat zapobiega takim schorzeniom jak miażdżyca, choroby serca i nowotwory. Przebogaty w witaminy i minerały już w starożytności symbolizował witalność oraz płodność. Granat to także afrodyzjak. Zamiast męczyć się z jedzeniem pestek, warto sięgnąć po sok z granatu.

Czytaj więcej

Czosnek – zwalcza infekcje i chroni serce. Przepis na sprawdzony syrop na kaszel

Autor:

Justyna Rochnińska

Data publikacji: 27.02.2018

Czosnek ma wszechstronne, dobroczynne działanie na nasz organizm. Jego regularne spożywanie dobrze wpływa na układy sercowo-naczyniowy i odpornościowy.

Czytaj więcej

Likopen, czyli o walorach zdrowotnych przetworów pomidorowych. Co to jest likopen i jakie ma właściwości?

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 31.12.2024

Dbając o poziom likopenu, możemy przeciwdziałać nowotworowi prostaty, jajnika, trzustki, żołądka, piersi, mózgu oraz chorobom sercowo-naczyniowym. Ten zdrowy barwnik zapewnia też kolor czerwonym warzywom i owocom – i to je właśnie warto wprowadzić do diety.

Czytaj więcej

Orzechy włoskie – kto skorzysta z ich właściwości zdrowotnych, a komu mogą zaszkodzić?

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 1.10.2024

Orzechy włoskie dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, witamin, minerałów i błonnika wspierają pracę serca, mózgu i układu odpornościowego. Pobudzają też perystaltykę jelit i spowalniają procesy neurodegeneracyjne.

Czytaj więcej

Ten owoc jest jeszcze zdrowszy w wersji kiszonej! Jakie ma zalety?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 11.09.2023

Kiszone mango to wcale nie nowość, bo przed wiekami w takiej formie transportowano ten owoc do Europy. W obecnych czasach mango dostępne jest głównie w postaci surowej, więc można poeksperymentować i samemu je ukisić. W formie kiszonej często jest dodawane do dań orientalnych, np. do curry. Jakie właściwości ma kiszone mango i z czym je jeść?

Czytaj więcej