• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Kwasy omega-3 najkorzystniejsze w leczeniu hiperlipidemii

Według obserwacji naukowców spożywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 może zmniejszyć ryzyko wystąpienia poważnych chorób serca, a wyraźne korzyści przynosi zwłaszcza pacjentom z wysokim początkowym poziomem trójglicerydów i cholesterolu LDL.

produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3: ryby, jaja, owoce

Około 25 proc. Amerykanów powyżej 20. roku życia ma podniesiony poziom trójglicerydów, a około 27 proc. w wieku 40–74 lat ma podwyższony poziom „złego” cholesterolu LDL. W Stanach Zjednoczonych nie ustają więc badania szukające możliwości zatrzymania tej tendencji.

Mniej trójglicerydów i „złego” cholesterolu

Naukowcy obserwowali m.in., jaki wpływ na ryzyko wystąpienia chorób serca ma spożywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3: eikozapentainowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA). Analizy wykazały, że przyswajanie kwasów w posiłkach lub suplementach wiązało się z 6-procentowym obniżeniem wskaźnika wystąpienia nagłego zgonu sercowego, śmierci z powodu choroby wieńcowej albo choroby niedokrwiennej serca.

Co więcej, u pacjentów z wysokim początkowym poziomem trójglicerydów (powyżej 150 mg/dL) albo cholesterolu LDL (powyżej 130 mg/dL) przyjmowanie kwasów omega-3 wpływało na znaczące obniżenie ryzyka wystąpienia tych chorób.

Czytaj także: Pieczesz? Smażysz? Kupujesz gotowe? Na te tłuszcze uważaj!

Jaka dawka kwasów omega-3 dziennie?

Naukowcy wskazują, że ich analizy potwierdzają dotychczasową tendencję, jaką jest zalecanie przyjmowania EPA i DHA dla zdrowia serca i całego organizmu. Jak mówią, dla ogółu populacji ok. 250 mg na dzień EPA+DHA może być wystarczające. Dla pacjentów będących w grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia (np. po zawale lub z wysokimi trój glicerydami) mogą być konieczne wyższe dawki (np. Amerykańskie Stowarzyszenie Chorób Serca – American Heart Association, AHA – rekomenduje spożycie przynajmniej 1 g EPA i DHA dziennie – z owoców morza albo suplementacji).

Obecnie trwają dodatkowe badania wyjaśniające kwestie optymalnej dawki i wskazań spożycia dla kwasów tłuszczowych omega-3.

Czytaj także: Olej kokosowy – zdrowy tłuszcz nie tylko dla diabetyków

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Czy dieta wysokobiałkowa obniża poziom tłuszczu wątrobowego?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 30.04.2017

Zbilansowana dieta jest kluczowym elementem warunkującym utrzymanie dobrego stanu zdrowia. To, co jemy, jest szczególnie ważne w przypadku cukrzycy i innych chorób przewlekłych.

Czytaj więcej

Jak długo utrzymuje się czarny stolec po żelazie?

Autor:

Mgr farm. Lucyna Koralewska

Data publikacji: 6.10.2025

Zauważyłam, że po rozpoczęciu suplementacji żelaza mój stolec stał się ciemny lub niemal czarny. Czy to normalna reakcja organizmu? Jak długo może się utrzymywać taki kolor stolca po zażyciu preparatów z żelazem? Czy powinno mnie to niepokoić, jeśli nie występują inne objawy, takie jak ból brzucha czy nudności?

Czytaj więcej

Domowe sposoby na przeziębienie

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 8.09.2025

Syrop z cebuli, mleko z czosnkiem i masłem, napar z imbirem, maści rozgrzewające, płukanie gardła, inhalacje pod ręcznikiem - czy te domowe sposoby na przeziębienie działają? Radzi farmaceuta.

Czytaj więcej

Czy grzyby są zdrowe? Właściwości lecznicze i odżywcze grzybów leśnych

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 21.08.2025

Wśród grzybów leśnych najwięcej witamin mają maślaki. Z kolei dzięki prawdziwkom, koźlakom i kurkom dostarczymy sobie potasu. Czy warto jeść grzyby? W ostatnich latach uważa się to za coraz zdrowsze!

Czytaj więcej