• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Rabarbar – jakie ma właściwości, czy można go jeść na surowo?

Rabarbar lekarski stosuje się głównie jako środek ściągający i przeczyszczający, a rabarbar ogrodowy jako dodatek do kompotów i ciast – nadaje im kwaskowy smak.

Ogonki liściowe rabarbaru ogrodowego można jeść na surowo.

Co to jest rabarbar?

Rabarbar, inaczej rzewień, to rodzaj roślin z rodziny rdestowatych, który obejmuje ponad 60 gatunków. Rośliny te występują naturalnie w Azji, jednak często uprawia się je w innych rejonach świata, także w Polsce. Rabarbar jest wieloletni, osiąga wysokość 1,5-3 metrów. Wykształca długie, bruzdowate łodygi, na których osadzone są ogromne liście o dłoniastym, owalnym lub trójkątnym kształcie. Drobne, różowe lub czerwone kwiaty rabarbaru tworzą rozgałęzione kwiatostany, z których powstają trójkanciaste purpurowe owoce. Najbardziej znane gatunki rabarbaru to:

  • rabarbar lekarski
  • rabarbar dłoniasty
  • rabarbar kędzierzawy
  • rabarbar ogrodowy
  • rabarbar tatarski.

Niektóre gatunki rabarbaru wykorzystuje się w celach leczniczych (rabarbar lekarski i dłoniasty), inne w celach kulinarnych (rabarbar ogrodowy) lub ozdobnych. Rabarbar znalazł zastosowanie także jako produkt do barwienia tkanin i drewna.

Rabarbar wykorzystywany był już w starożytności – przez Chińczyków, później Greków i Rzymian. Uważano go za towar cenniejszy niż cynamon, a nawet szafran. Do Polski trafił dopiero w XIX wieku.

Rabarbar – właściwości

Ze względów medycznych najszerzej wykorzystuje się rabarbar lekarski, którego wysuszone korzenie i kłącza stosuje się głównie jako środek ściągający oraz przeczyszczający. Wraz z rabarbarem dłoniastym należy on też do najlepiej przebadanych gatunków rabarbaru (ich wyciągi wielokrotnie badano z wykorzystaniem zwierząt laboratoryjnych – wyniki są obiecujące, jednak wymagają potwierdzenia w badaniach klinicznych). Wykazano, że substancje czynne zawarte w rabarbarze mogą wykazywać działanie:

  • antyoksydacyjne – dzięki zawartości przeciwutleniaczy o charakterze związków fenolowych, które wymiatają wolne rodniki i zapobiegają uszkodzeniom komórek (np. utlenianiu lipidów tworzących błony komórkowe);
  • przeciwzapalne – wynika ono głównie z obecności kwercetyny; aktywność przeciwzapalna rabarbaru jest porównywalna do działania ibuprofenu;
  • przeciwnowotworowe – dzięki zawartości stilbenów, które zwalczają komórki nowotworowe, m.in. raka jelita grubego, wątroby, płuc, i mogą stanowić wsparcie radio- i chemioterapii;
  • regulujące pracę przewodu pokarmowego – rabarbar stosowany w małych dawkach działa ściągająco (dzięki zawartości garbników), a w większej ilości wykazuje działanie przeczyszczające (dzięki obecności antrachinonów);
  • przeciwwrzodowe – wyciąg z kłączy rabarbaru może redukować wielkość i głębokość wrzodów żołądka oraz zwiększać pH soku żołądkowego;
  • przeciwwzdęciowe – rabarbar może być spożywany przez osoby z wrażliwymi jelitami;
  • przeciwdrobnoustrojowe – wykazano, że wyciąg z kłączy rabarbaru ma właściwości przeciwgrzybicze wobec popularnych gatunków grzybów chorobotwórczych (np. Candida albicans) oraz bakterii i wirusów;
  • przeciwzakrzepowe – antrachinony zawarte w rabarbarze mają zdolność hamowania agregacji płytek krwi i wydłużania czasu krzepnięcia krwi;
  • przeciwcukrzycowe – stosowanie wyciągu z rabarbaru pomaga wyregulować poziom enzymów będących biochemicznymi markerami cukrzycy (np. aminotrasferaz, fosfatazy alkalicznej czy dehydrogenazy mleczanowej);
  • regulujące profil lipidowy – antrachinony zawarte w rabarbarze pomagają w obniżeniu poziomu lipidów we krwi;
  • hepatoprotekcyjne – wyciąg z rabarbaru obniża poziom transferaz wątrobowych i bilirubiny;
  • nefroprotekcyjne – taniny zawarte w rabarbarze niwelują białkomocz oraz wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn i metabolitów nagromadzonych u osób z przewlekłą niewydolnością nerek.

Rabarbar ogrodowy – witaminy i wartości odżywcze

Ze względów kulinarnych ceniony jest rabarbar ogrodowy. Jego cierpki i intensywnie kwaśny smak sprawia, że wchodzi w skład ciast, dżemów, galaretek oraz sosów. Kwaśny smak rośliny wynika z zawartości dużej ilości kwasu jabłkowego i szczawiowego. Biorąc pod uwagę wartości odżywcze, jest on bogatym źródłem witamin A, C i E oraz fosforu, wapnia i potasu. To też produkt niskokaloryczny – 100 gramów zawiera jedynie ok. 20 kalorii, 90% objętości rabarbaru stanowi woda. 

Czy rabarbar można jeśc na surowo?

Ogonki liściowe rabarbaru spożywa się zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej.

Czy rabarbar jest zdrowy? Kto nie powienien go jeść?

  • Rabarbar zawiera spore ilości kwasu szczawiowego, który po spożyciu wchodzi w reakcję z jonami wapnia we krwi. W wyniku tego powstają nierozpuszczalne kryształy szczawianu wapnia odkładające się w woreczku żółciowym lub nerkach. Dlatego rabarbaru powinny unikać osoby chorujące na aktywną postać kamicy żółciowej lub nerkowej oraz zmagające się z nią w przeszłości.
  • Zawartość kwasu szczawiowego może prowadzić do niedoboru wapnia, ale także niedoboru magnezu i niedoboru żelaza.
  • Spożywanie rabarbaru może wywoływać przekrwienie narządów miednicy mniejszej, dlatego osoby zmagające się z hemoroidami powinny jeść go w niewielkich ilościach.
  • Jedzenie rabarbaru jest też przeciwwskazane u osób chorujących na: padaczkę, reumatyzm, dnę moczanową i zaburzenia metabolizmu kwasu moczowego.

Czy rabarbar można jeść w ciąży?

Nie istnieją przeciwwskazania do spożywania rabarbaru u kobiet ciężarnych, jednak należy zachować w tym względzie umiar. Związki zawarte w rabarbarze przenikają jednak do mleka kobiecego. Kobiety karmiące powinny unikać jedzenia rabarbaru, aby nie narażać dziecka na nieprzyjemne objawy ze strony przewodu pokarmowego.

  1. Rehman H, Begum W, Anjum F, Tabasum H. Rheum emodi (Rhubarb): A fascinating herb. Journal of Pharmacognosy ang Phytochemistry 2014; 3(2): 89-94.
  2. Xiang H, Zuo J, Guo F, Dong D. What we already know about rhubarb: a comprehensive review. Chinese Medicine 2020; 15(88): 1-22.
Poznaj naszego eksperta
Mgr farm. Izabela Ośródka

Mgr farm. Izabela Ośródka

Na co dzień magister farmacji w aptece ogólnodostępnej, w wolnych chwilach autorka artykułów dla czasopism i portali związanych z branżą farmaceutyczną. Prywatnie młoda mama, miłośniczka górskich wędrówek i domowych wypieków oraz zwolenniczka fitoterapii.

Zobacz także

Śliwki – czy są zdrowe? Kto powinien jeść śliwki?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 8.08.2023

Odmian śliwek jest wiele, ale zawsze warto wprowadzać je do diety. Dlaczego? Są bogactwem witamin i minerałów, wpływają korzystnie na układ pokarmowy oraz odchudzanie. Zawierają bardzo dużo błonnika, zapewniają więc uczucie sytości na długo. Co znajdziemy w śliwkach i dlaczego warto je jeść?

Czytaj więcej

Zdrowa lemoniada, którą możesz pić cały rok. Ten składnik zawsze znajdziesz w sklepie

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 18.08.2023

Lemoniada bez cukru to zdrowy i pyszny napój, który latem orzeźwia, a poza sezonem dodaje energii. Z czego można zrobić lemoniadę, gdy lato się skończy? Ten zaskakujący składnik do przygotowania lemoniady znajdziesz w sklepie przez cały rok. Z czego zrobić ten napój i kto szczególnie powinien go pić?

Czytaj więcej

Jak jeść bób i uniknąć wzdęć? Ten sposób pozwoli cieszyć się jego właściwościami bez dolegliwości

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 24.07.2023

Bób jest rośliną strączkową bogatą w białko, które z powodzeniem może zastąpić białko zwierzęce. Poza białkiem, znajdziemy w bobie dużo błonnika, który zapewnia uczucie sytości. Bób ma także niską zawartość tłuszczu. Dlaczego warto jeść bób i jak go odpowiednio ugotować? Jak zapobiegać wzdęciom po spożyciu bobu?

Czytaj więcej