Zieloną japońską herbatę w proszku dodaje się już nie tylko do ciast, są jogurty z matchą, smoothie i koktajle z matchą, można też w łatwy sposób przygotować w domu maseczkę z matchy. Jak przygotować zieloną herbatę matcha? Jakie ma właściwości?
Herbata matcha – właściwości. Jak przygotować matchę?

Matcha zyskuje na popularności również w Polsce i nie zapowiada się na to, że moda na zieloną herbatę w proszku przeminie – tak jak to miało miejsce w przypadku chociażby oleju kokosowego. Jako superfood matcha stawiana jest w jednym rzędzie ze spiruliną, kurkumą i nasionami chia, które królują na półkach z superżywnością.
>>> TU znajdziesz herbaty ziołowe <<<
Herbata matcha – co to jest?
Matcha to zielona herbata japońska, która powstaje na plantacjach zacienianych specjalnymi konstrukcjami z bambusa. Bambusowe maty ograniczają dostęp światła słonecznego do herbaty, dzięki czemu liście herbaty zyskują jeszcze lepsze właściwości. W ten sposób uzyskuje się tencha – herbata, której liście nie są zwijane. Tencha wykorzystywana jest przede wszystkim do produkcji matchy. Dalsze przetworzenie tenchy polega na rozdrobnieniu herbaty na proszek w specjalnych żarnach. W ten sposób powstaje sproszkowana zielona herbata.
Co ciekawe – kojarzona z Japonią matcha do Japończyków trafiła z Chin – buddyjscy mnisi używali jej do ceremonii herbacianej.
Czytaj też: Ashwagandha – dawkowanie, właściwości, działanie. Co to jest witania ospała?
Matcha – właściwości zielonej herbaty w proszku
Energetyzujące właściwości znali już samuraje – japońscy wojownicy sięgali po czarki z matchą przed bitwą. Z kolei chińscy mnisi dzięki matchy potrafili godzinami medytować, jednocześnie zachowując pełną gotowość do działania.
Matcha to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy – antyoksydantów, czyli substancji, którym przypisuje się m.in. właściwości przeciwnowotworowe, zmniejszające ryzyko cukrzycy, nadciśnienia tętniczego i chorób serca. Fakt, że w przypadku matchy spożywa się nie tylko wywar, ale też cały surowiec (w postaci rozpuszonego proszku) sprawia, że matcha ma dużo więcej korzystnych właściwości od zwykłej zielonej herbaty (szacuje się, że w matchy jest nawet 137 razy więcej flawanoli – katechin – niż w liściastej herbacie zielonej).
Japońscy wojownicy sięgali po czarki z matchą przed bitwą. Z kolei chińscy mnisi dzięki matchy potrafili godzinami medytować, jednocześnie zachowując pełną gotowość do działania.
Warto wiedzieć, że najbardziej wartościowy, bogaty w witaminy i antyoksydanty jest osad, który zostaje na dnie – warto pić matchę do końca.
Herbata matcha – jak przygotować?
Ceremonię chanoyu (dosłownie: "wrzątek na herbatę"), czyli prawdziwą ceremonią japońskiego parzenia herbaty, lepiej sobie na początek odpuścić. Po pierwsze – wymaga mistrza herbacianego z państwowymi uprawnieniami i zaliczonym kursem, po drugie – wymaga odpowiedniej etykiety, a nawet pieczołowitego rozłożenia przedmiotów w pomieszczeniu, w którym odbywa się ceremonia parzenia matchy.
Samo przygotowanie matchy w warunkach domowych jest na szczęście dużo łatwiejsze. Jak parzyć herbatę matcha? Przede wszystkim do przygotowania matchy nigdy nie należy używać wrzątku! Na początek przygody z matchą nie potrzebujemy specjalnej miski (tzw. matchawan); sitka; mieszadełka, czyli pędzla z gałązki bambusa (chasen) i bambusowej szpatułki (chashaku). Wszystkie te elementy składają się na zestaw do przygotwania matchy.
Na szczęście cały ten zestaw można zastąpić tym, co mamy w domu – wystarczy zwykła czarka (ew. filiżanka lub mała miska) i łyżeczka (ew. spieniacz do mleka). Przed przygotowaniem matchy można ją przesiać przez sitko (aby rozbić grudki), ale nie jest to konieczne - można wsypaną do filiżanki matchę rozdrobnić łyżeczką.
Przygotowanie matchy krok po kroku:
- Wsyp łyżeczkę matchy do czarki;
- Zalej niewielką ilością wody o temperaturze ok. 75-80 stopni;
- Wymieszaj energicznie łyżeczką lub spieniaczem do mleka, aby rozpuścić jak najwięcej proszku;
- Dolej resztę wody (150 ml na łyżeczkę matchy).
Ważna zasada w procesie przygotowania matchy: po przygotowaniu matcha nie powinna mieć żadnych grudek!
Jeśli będziesz kontynuować przygodę z matchą, to z czasem poznasz tajniki Usucha i Koicha – dwóch sposobów przygotowania matchy, kolejno: słabszej matchy (1,7 g na 75 ml wody) i mocniejszej matchy (ok. 3,7 g matchy na 40 ml wody).
>>> TU znajdziesz herbaty ziołowe <<<
Maseczka z matchy – jak przygotować?
Chlorofil zawarty w herbacie matcha nie tylko pomaga oczyścić organizm z toksyn, ale też może korzystnie działać na kondycję cery. Jak przygotować prostą maseczkę z matchy?
W misce wymieszaj składniki:
- ok. 1,5 łyżeczki matchy;
- trzy łyżeczki miodu;
- pół niewielkiego, rozgniecionego awokado (bez skórki);
- opcjonalnie: 20 gramów płatków owsianych lub łyżeczka wiórków kokosowych.
Po wymieszaniu składników w misce nałóż maseczkę na twarz i delikatnie wmasuj. Zmyj dokładnie po ok. 10 minutach.
Prosta maseczka z herbaty matcha: wymieszaj ok. 1,5 łyżeczki matchy, trzy łyżeczki miodu, pół awokado, 20 g płatków owsianych. Nałóż maseczkę na 10 minut - na twarz i dekolt. Dokładnie spłucz - i poczuj moc matchy!
Matcha – kulinarna i ceremonialna
Rodzaj matchy zależy nie tylko od procesu produkcji, ale też od jakości liści. Ceremonialna matcha, czyli zielona herbata w proszku przeznaczona do ceremonii herbacianej, powstaje z bardzo młodych liści (wczesnowiosenny zbiór). Nieco tańsza matcha kulinarna może mieć nieco mniej intensywny, bardziej gorzkawy smak.
Słowo „matcha” często odczytywane jest „macza”, prawidłowo „matcha” wymawiamy miękko: pomiędzy „mać-cia” a „mat-cia”
Matcha – kolor zielonej herbaty
Warto wiedzieć, że im intensywniejszy kolor herbaty zielonej matcha, tym lepiej. Jasnozielony kolor powstaje w wyniku długiego i starannego procesu produkcji matchy – w odpowiednim zacienieniu liście zmuszone są do nadprodukcji chlorofilu. Proszek niższej jakości matchy (często matchy kulinarnej) ma nieco ciemniejszy kolor, czasami nawet brązowo-żółty. Przyczyną utraty koloru jest zbyt szybki lub mało dokładny proces produkcji (nieodpowiednio zacienione liście zielonej herbaty).
Proszek niższej jakości matchy (często matchy kulinarnej) ma nieco ciemniejszy kolor, czasami nawet brązowo-żółty.
Matcha – jak smakuje zielona herbata w proszku?
Herbata matcha swój smak zawdzięcza przede wszystkim L-teaninie, aminokwasowi zawartemu w zielonej herbacie. To właśnie L-teaninie przypisuje się właściwości kojące – aminokwas zawarty w matchy może łagodzić stany niepokoju i wpływać na obniżenie tkanki tłuszczowej. Smak dobrej jakości herbaty matcha wynika właśnie z dużej zawartości L-teaniny – herbata jest wtedy delikatna w smaku, z nieco słodkawym i roślinnym smakiem. Matcha gorszej jakości ma gorzkawy smak.
Matcha – cena
Ile kosztuje herbata matcha? Przedział cenowy w przypadku matchy jest ogromny - 100 gram matchy można kupić już nawet za 20 zł. Matcha wysokiej jakości to wydatek nawet ok. 200 zł za 100 gram.
Ciasto z herbatą matcha, sernik z herbatą matcha...
Matcha jest wszędzie! Warto wiedzieć, że matcha w Japonii wykorzystywana jest bardzo często do produkcji rozmaitych słodkości - z zielonej herbaty w proszku powstają słodycze i lody z matchą. W Polsce nie są jeszcze bardzo popularne, ale matcha i tak trafia coraz częściej na polskie stoły - w ciastach. Nie musi być głównym składnikiem, ale może nadać wypiekom wyjątkowego charakteru - np. matchą można posypać gotowy tort lub np. dodać do piernika czy babki czekoladowej (wymieszać matchę z przesianym przez sitko kakao).
Herbata zielona matcha – jak się czyta słowo „matcha”
Cenna porada: słowo „matcha” często odczytywane jest w wideoporadnikach jako „macza”, prawidłowo „matcha” wymawiamy miękko: coś pomiędzy „mać-cia” a „mat-cia”.
Czytaj też: Mięta to nie więcej niż zioło na ból brzucha