• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Herbata matcha – właściwości. Jak przygotować matchę?

Zieloną japońską herbatę w proszku dodaje się już nie tylko do ciast, są jogurty z matchą, smoothie i koktajle z matchą, można też w łatwy sposób przygotować w domu maseczkę z matchy. Jak przygotować zieloną herbatę matcha? Jakie ma właściwości?

zielona herbata matcha - matcha latte

Matcha zyskuje na popularności również w Polsce i nie zapowiada się na to, że moda na zieloną herbatę w proszku przeminie – tak jak to miało miejsce w przypadku chociażby oleju kokosowego. Jako superfood matcha stawiana jest w jednym rzędzie ze spiruliną, kurkumą i nasionami chia, które królują na półkach z superżywnością.

>>> TU znajdziesz herbaty ziołowe <<<

Herbata matcha – co to jest?

Matcha to zielona herbata japońska, która powstaje na plantacjach zacienianych specjalnymi konstrukcjami z bambusa. Bambusowe maty ograniczają dostęp światła słonecznego do herbaty, dzięki czemu liście herbaty zyskują jeszcze lepsze właściwości. W ten sposób uzyskuje się tencha – herbata, której liście nie są zwijane. Tencha wykorzystywana jest przede wszystkim do produkcji matchy. Dalsze przetworzenie tenchy polega na rozdrobnieniu herbaty na proszek w specjalnych żarnach. W ten sposób powstaje sproszkowana zielona herbata.

Co ciekawe – kojarzona z Japonią matcha do Japończyków trafiła z Chin – buddyjscy mnisi używali jej do ceremonii herbacianej.

Czytaj też: Ashwagandha – dawkowanie, właściwości, działanie. Co to jest witania ospała?

Matcha – właściwości zielonej herbaty w proszku

Energetyzujące właściwości znali już samuraje – japońscy wojownicy sięgali po czarki z matchą przed bitwą. Z kolei chińscy mnisi dzięki matchy potrafili godzinami medytować, jednocześnie zachowując pełną gotowość do działania.

Matcha to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy – antyoksydantów, czyli substancji, którym przypisuje się m.in. właściwości przeciwnowotworowe, zmniejszające ryzyko cukrzycy, nadciśnienia tętniczego i chorób serca. Fakt, że w przypadku matchy spożywa się nie tylko wywar, ale też cały surowiec (w postaci rozpuszonego proszku) sprawia, że matcha ma dużo więcej korzystnych właściwości od zwykłej zielonej herbaty (szacuje się, że w matchy jest nawet 137 razy więcej flawanoli – katechin – niż w liściastej herbacie zielonej).

Japońscy wojownicy sięgali po czarki z matchą przed bitwą. Z kolei chińscy mnisi dzięki matchy potrafili godzinami medytować, jednocześnie zachowując pełną gotowość do działania. 

Warto wiedzieć, że najbardziej wartościowy, bogaty w witaminy i antyoksydanty jest osad, który zostaje na dnie – warto pić matchę do końca.

Herbata matcha – jak przygotować?

Ceremonię chanoyu (dosłownie: "wrzątek na herbatę"), czyli prawdziwą ceremonią japońskiego parzenia herbaty, lepiej sobie na początek odpuścić. Po pierwsze  – wymaga mistrza herbacianego z państwowymi uprawnieniami i zaliczonym kursem, po drugie – wymaga odpowiedniej etykiety, a nawet pieczołowitego rozłożenia przedmiotów w pomieszczeniu, w którym odbywa się ceremonia parzenia matchy.

Samo przygotowanie matchy w warunkach domowych jest na szczęście dużo łatwiejsze. Jak parzyć herbatę matcha? Przede wszystkim do przygotowania matchy nigdy nie należy używać wrzątku! Na początek przygody z matchą nie potrzebujemy specjalnej miski (tzw. matchawan); sitka; mieszadełka, czyli pędzla z gałązki bambusa (chasen) i bambusowej szpatułki (chashaku).  Wszystkie te elementy składają się na zestaw do przygotwania matchy.

Na szczęście cały ten zestaw można zastąpić tym, co mamy w domu  – wystarczy zwykła czarka (ew. filiżanka lub mała miska) i łyżeczka (ew. spieniacz do mleka). Przed przygotowaniem matchy można ją przesiać przez sitko (aby rozbić grudki), ale nie jest to konieczne - można wsypaną do filiżanki matchę rozdrobnić łyżeczką.

matcha - zestaw do parzenia matchy

Przygotowanie matchy krok po kroku:

  1. Wsyp łyżeczkę matchy do czarki;
  2. Zalej niewielką ilością wody o temperaturze ok. 75-80 stopni;
  3. Wymieszaj energicznie łyżeczką lub spieniaczem do mleka, aby rozpuścić jak najwięcej proszku;
  4. Dolej resztę wody (150 ml na łyżeczkę matchy).

Ważna zasada w procesie przygotowania matchy: po przygotowaniu matcha nie powinna mieć żadnych grudek!

Jeśli będziesz kontynuować przygodę z matchą, to z czasem poznasz tajniki Usucha i Koicha – dwóch sposobów przygotowania matchy, kolejno: słabszej matchy (1,7 g na 75 ml wody) i mocniejszej matchy (ok. 3,7 g matchy na 40 ml wody).

>>> TU znajdziesz herbaty ziołowe <<<

Maseczka z matchy – jak przygotować?

Chlorofil zawarty w herbacie matcha nie tylko pomaga oczyścić organizm z toksyn, ale też może korzystnie działać na kondycję cery. Jak przygotować prostą maseczkę z matchy?

W misce wymieszaj składniki:

  • ok. 1,5 łyżeczki matchy;
  • trzy łyżeczki miodu;
  • pół niewielkiego, rozgniecionego awokado (bez skórki);
  • opcjonalnie: 20 gramów płatków owsianych lub łyżeczka wiórków kokosowych.

Po wymieszaniu składników w misce nałóż maseczkę na twarz i delikatnie wmasuj. Zmyj dokładnie po ok. 10 minutach.

Prosta maseczka z herbaty matcha: wymieszaj ok. 1,5 łyżeczki matchy, trzy łyżeczki miodu, pół awokado, 20 g płatków owsianych. Nałóż maseczkę na 10 minut - na twarz i dekolt. Dokładnie spłucz - i poczuj moc matchy!

Matcha – kulinarna i ceremonialna

Rodzaj matchy zależy nie tylko od procesu produkcji, ale też od jakości liści. Ceremonialna matcha, czyli zielona herbata w proszku przeznaczona do ceremonii herbacianej, powstaje z bardzo młodych liści (wczesnowiosenny zbiór). Nieco tańsza matcha kulinarna może mieć nieco mniej intensywny, bardziej gorzkawy smak.

Słowo „matcha” często odczytywane jest „macza”, prawidłowo „matcha” wymawiamy miękko: pomiędzy „mać-cia” a „mat-cia”

Matcha – kolor zielonej herbaty

Warto wiedzieć, że im intensywniejszy kolor herbaty zielonej matcha, tym lepiej. Jasnozielony kolor powstaje w wyniku długiego i starannego procesu produkcji matchy – w odpowiednim zacienieniu liście zmuszone są do nadprodukcji chlorofilu. Proszek niższej jakości matchy (często matchy kulinarnej) ma nieco ciemniejszy kolor, czasami nawet brązowo-żółty. Przyczyną utraty koloru jest zbyt szybki lub mało dokładny proces produkcji (nieodpowiednio zacienione liście zielonej herbaty).

Proszek niższej jakości matchy (często matchy kulinarnej) ma nieco ciemniejszy kolor, czasami nawet brązowo-żółty.

Matcha – jak smakuje zielona herbata w proszku?

Herbata matcha swój smak zawdzięcza przede wszystkim L-teaninie, aminokwasowi zawartemu w zielonej herbacie. To właśnie L-teaninie przypisuje się właściwości kojące – aminokwas zawarty w matchy może łagodzić stany niepokoju i wpływać na obniżenie tkanki tłuszczowej. Smak dobrej jakości herbaty matcha wynika właśnie z dużej zawartości L-teaniny – herbata jest wtedy delikatna w smaku, z nieco słodkawym i roślinnym smakiem. Matcha gorszej jakości ma gorzkawy smak.

Matcha – cena

Ile kosztuje herbata matcha? Przedział cenowy w przypadku matchy jest ogromny - 100 gram matchy można kupić już nawet za 20 zł. Matcha wysokiej jakości to wydatek nawet ok. 200 zł za 100 gram.

Ciasto z herbatą matcha, sernik z herbatą matcha...

Matcha jest wszędzie! Warto wiedzieć, że matcha w Japonii wykorzystywana jest bardzo często do produkcji rozmaitych słodkości - z zielonej herbaty w proszku powstają słodycze i lody z matchą. W Polsce nie są jeszcze bardzo popularne, ale matcha i tak trafia coraz częściej na polskie stoły - w ciastach. Nie musi być głównym składnikiem, ale może nadać wypiekom wyjątkowego charakteru - np. matchą można posypać gotowy tort lub np. dodać do piernika czy babki czekoladowej (wymieszać matchę z przesianym przez sitko kakao).

Herbata zielona matcha – jak się czyta słowo „matcha”

Cenna porada: słowo „matcha” często odczytywane jest w wideoporadnikach jako „macza”, prawidłowo „matcha” wymawiamy miękko: coś pomiędzy „mać-cia” a „mat-cia”.

Czytaj też: Mięta to nie więcej niż zioło na ból brzucha

Poznaj naszego eksperta
Jacek Krajl - Apteline

Jacek Krajl

Redaktor Apteline.pl i Heydoc.pl, dziennikarz, autor kilkuset publikacji o tematyce medycznej w największych krajowych dziennikach, czasopismach i serwisach internetowych, po godzinach prozaik i felietonista z publikacjami w polskich i zagranicznych antologiach.

Zobacz także

Najzdrowsze herbaty

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 11.09.2017

Zanim herbata przybyła do Europy, w Azji od wieków cieszyła się sławą napoju leczniczego. Dziś pije się ją przede wszystkim jako smaczny, rozgrzewający napój. Nie znaczy to jednak, że straciła swoje niezwykłe właściwości. Przyjrzyjmy się różnym rodzajom herbaty w poszukiwaniu tej najzdrowszej.

Czytaj więcej

Czystek – właściwości i zastosowanie

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 13.09.2017

Czystek zawiera wyjątkowo dużo polifenoli, czyli substancji neutralizujących wolne rodniki (zwanych też antyoksydantami). Dzięki temu hamuje rozwój stanów zapalnych i zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze. Doskonale sprawdza się zatem w okresie przeziębień.

Czytaj więcej

Pokrzywa to cenne źródło żelaza

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 8.05.2018

Pokrzywa to pospolita roślina o niecodziennych właściwościach. Działa leczniczo, jest wykorzystywana w kosmetyca, a przy tym jest jadalna. Podnosi witalność i kondycję zdrowotną. Ma intensywne działanie regeneracyjne, dlatego może leczyć uszkodzone tkanki. Pokrzywa oczyszcza krew z toksycznych substancji, wspomaga działanie nerek i wątroby.

Czytaj więcej