Skołatane nerwy, napięcie, uczucie niepokoju – to nieodłączne elementy naszego życia. Czasami warto zwolnić i sięgnąć po melisę – zioło, które pomaga się odprężyć i ma wiele innych magicznych właściwości.
Melisa – na stres, nerwy, niepokój i nie tylko

Melisa lekarska (łac. Melissa officynalis) jest byliną (rośliną wieloletnią), osiągającą kilkadziesiąt centymetrów wysokości. Przywędrowała do nas z krajów śródziemnomorskich, gdzie od czasów starożytnych jest wykorzystywana zarówno w ziołolecznictwie, jak i w kuchni. Posiada silnie rozgałęzioną łodygę gęsto pokrytą drobnymi włoskami. Sercowate liście o ząbkowanych brzegach po zmiażdżeniu lub roztarciu intensywnie pachną cytryną.
>> Rumianek – poznaj cenne właściwości drobnych kwiatków
Wszystkie skarby melisy
W liściach melisy znajduje się olejek eteryczny, którego składniki (m.in. cytral i cytronelal) obniżają próg wrażliwości układu nerwowego, rozkurczają mięśnie gładkie jelit (zwłaszcza jelita grubego), a także działają przeciwbakteryjnie.
Właściwości przeciwbakteryjne mają też zawarte w roślinie garbniki (taniny). Zioło to zawiera także fenolokwasy (m.in. kawowy), wykazujące działanie przeciwzapalne; śluzy (osłaniające błony śluzowe górnych dróg oddechowych); flawonoidy (działające m.in. antyoksydacyjnie), żywice i witaminę C.
Melisa – właściwości w skrócie
- uspokaja, koi nerwy,
- działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo,
- obniża ciśnienie krwi,
- reguluje pracę wątroby,
- pobudza wydzielanie soków trawiennych,
- wzmacnia i rozkurcza.
Ciekawostka: wyciąg z melisy dostępny jest też w wygodnej formie pastylek do ssania -> SPRAWDŹ
Melisa – właściwości i działanie
W liściach melisy znajduje się olejek eteryczny, którego składniki (m.in. cytral i cytronelal) obniżają próg wrażliwości układu nerwowego, rozkurczają mięśnie gładkie jelit (zwłaszcza jelita grubego), a także działają przeciwbakteryjnie.
Właściwości przeciwbakteryjne mają też zawarte w roślinie garbniki (taniny). Zioło to zawiera także fenolokwasy (m.in. kawowy), wykazujące działanie przeciwzapalne; śluzy (osłaniające błony śluzowe górnych dróg oddechowych); flawonoidy (działające m.in. antyoksydacyjnie), żywice i witaminę C.
Melisa pomoże, gdy...
Lecznicze właściwości melisy znane były już w starożytności. W I wieku n.e. pisał o niej Dioskurydes – mędrzec uważany za ojca farmakologii, a w średniowieczu słynny szwajcarski medyk Paracelsus. Pierwszy polecał ją na ukąszenia, drugi na ukojenie nerwów. Właśnie w zaburzeniach pracy układu nerwowego melisa zalecana jest do dziś. Korzystnie wpływa ona także na pracę układów pokarmowego oraz oddechowego.
Napar z melisy – zastosowanie
Nie tylko napar, ale też wino z liści melisy może mieć pozytywny wpływ na organizm. Melisa może pomóc, gdy występują:
- niepokój, pobudzenie, napięcie nerwowe,
- zaburzenia rytmu serca (tzw. kołatania serca),
- nerwica,
- bezsenność,
- zaburzenia trawienia (wzdęcia),
- bóle głowy (również migrena),
- przeziębienie,
- grypa,
- chroniczne zapalenie oskrzeli,
- dolegliwości płucne.
Świeże liście melisy lub napar z liści suszonych – okłady
Okłady ze świeżych liści melisy (lub naparu z liści) stosowane są na urazy i otarcia, opuchliznę, bóle stawów, ugryzienia owadów oraz w przebiegu półpaśca.
Medykamenty z melisy – przepisy
Napar: 1 łyżkę rozdrobnionych liści melisy zalej szklanką wrzątku i zaparzaj pod przykryciem przez kwadrans. Pij po 2-3 łyżki kilka razy dziennie, albo używaj do okładów. Wino z melisy: 50 g rozdrobnionych liści melisy zalej 1 butelką białego wina (ok. 700 ml) i maceruj przez 2 do 5 dni. Następnie przecedź. Spożywaj doraźnie małymi porcjami. |
---|
Melisa jako przyprawa
Mówiąc o melisie, nie da się pominąć jej walorów kulinarnych. Ze względu na cytrynowy aromat liście tego zioła są idealne jako dodatek do orzeźwiających letnich napojów i herbat.
Używa się ich także do przygotowania różnego typu deserów oraz sałatek. Melisę stosuje się również jako przyprawę do: mięs, drobiu, ryb i dziczyzny, zup, sosów, marynat, ale też kiszonych ogórków czy kapusty. W XVII wieku słynna była „karmelitańska dusza” – nalewka z melisy, wytwarzana w tajemnicy przez paryskich karmelitów.
Czytaj też: Czystek – właściwości i zastosowanie
Pobierz naszego e-booka i poznaj techniki relaksacyjne!

- proste sposoby na relaks
- skuteczne porady
- szybkie triki na odzyskanie równowagi
- sprawdzone metody