• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Kaszotto z dynią – przepis na sezonowe danie jednogarnkowe

Przygodę z dynią polecam rozpocząć od mojej ulubionej odmiany hokkaido. Umożliwia ona błyskawiczne przygotowanie obiadu. Nie trzeba jej obierać, wystarczy tylko umyć, pokroić i poddać obróbce termicznej. Odwdzięczy się doskonałym smakiem, niewielką kalorycznością, przepięknym kolorem i mnóstwem walorów odżywczych.

kaszotto z dyni

Dynia zagwarantuje nam sporą dawkę karotenu, który obniża poziom złego cholesterolu, a także dostarczy witaminy C, która jest wskazana w okresie jesiennym. Proponowane dzisiaj danie to klasyczny „jednogarnkowiec” − nie tylko szybko się robi, ale świetnie nadaje się, by zabrać je do pracy.

>> Szarlotka bezglutenowa – przepis

Kaszotto z dynią − składniki na 2 (spore) porcje:

  • 1/2 dyni hokkaido (około 400 g)
  • 100 g mieszanki pęczaku, kaszy bulgur i soczewicy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1−2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2−3 łyżki kaparów (opcjonalnie)

Przyprawy:

papryka ostra (1 płaska łyżeczka), papryka wędzona (2−3 płaskie łyżeczki), imbir (1 płaska łyżeczka), sól i pieprz do smaku.

Jak przygotować kaszotto z dynią

Dynię pokrój w paski i gotuj na parze przez ok. 15−20 minut. W tym samym czasie nastaw mieszankę kasz do ugotowania, według przepisu na opakowaniu. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Krótko przesmaż. Dynię po ugotowaniu rozgnieć widelcem na puree. Dodaj ugotowane kasze i smażoną cebulkę.

Na koniec dodaj kapary z zalewy i wszystko wymieszaj. To danie świetnie komponuje się z sałatą skropioną sokiem z cytryny i oliwą oraz orzechami włoskimi. Kaszotto może też być pysznym dodatkiem do mięsa, świetnie komponuje się z grillowaną piersią z indyka, tworząc pełnowartościowe, sycące danie. W sam raz na jesienne chłody.

Kaszotto z dynią − wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia: 146,5 kcal
  • Węglowodany: 21 g
  • Białko: 5 g
  • Tłuszcze: 4,5 g

Informacja dla osób chorujących na cukrzycę:

  • WW – 4
Poznaj naszego eksperta
zdjęcie Dominiki Robaszkiewicz

Dominika Robaszkiewicz

Pasjonatka gotowania i biesiadowania. Bliskim sprawia przyjemność, gotując dla nich zdrowo i kolorowo. Pomysłami na słodkości, dania wytrawne, potrawy fit i zdrowe przekąski dzieli się na swoim blogu Smakołyki Dominiki – to wirtualna książka kucharska, którą chce przekazać córce. 

Zobacz także

Domowy hummus – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 16.02.2018

Przepis na domowy hummus, czyli pastę z ciecierzycy, jest bardzo prosty. Można doprawiać go różnymi przyprawami i tym samym nadawać mu inny smak. Często wykorzystuję tę pastę jako dodatek do pieczywa, dip do warzyw lub smarowidło do szkolnej kanapki.

Czytaj więcej

Chleb bezglutenowy − przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 26.09.2017

Pieczenie chleba to wymagający proces, który wymaga cierpliwości. Chleb bezglutenowy na drożdżach potrzebuje czasu, żeby wyrosnąć, ale potem odwdzięczy się pysznym smakiem. Jeśli lubicie chrupiącą skórkę, podzielę się z Wami prostym trikiem. Wystarczy łyżeczkę mąki ziemniaczanej zmieszać z zimną wodą i zaraz po wyjęciu chleba posmarować go roztworem.

Czytaj więcej

Bezglutenowy pasztet z soczewicy − przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 20.09.2017

Pasztet to danie, które od razu kojarzy się z mięsem. Jednak od pewnego czasu testuję pasztety przygotowywane z różnych warzyw i kasz. Taka propozycja to strzał w dziesiątkę dla osób na diecie bezglutenowej.

Czytaj więcej