Przygodę z dynią polecam rozpocząć od mojej ulubionej odmiany hokkaido. Umożliwia ona błyskawiczne przygotowanie obiadu. Nie trzeba jej obierać, wystarczy tylko umyć, pokroić i poddać obróbce termicznej. Odwdzięczy się doskonałym smakiem, niewielką kalorycznością, przepięknym kolorem i mnóstwem walorów odżywczych.
Kaszotto z dynią – przepis na sezonowe danie jednogarnkowe

Dynia zagwarantuje nam sporą dawkę karotenu, który obniża poziom złego cholesterolu, a także dostarczy witaminy C, która jest wskazana w okresie jesiennym. Proponowane dzisiaj danie to klasyczny „jednogarnkowiec” − nie tylko szybko się robi, ale świetnie nadaje się, by zabrać je do pracy.
>> Szarlotka bezglutenowa – przepis
Kaszotto z dynią − składniki na 2 (spore) porcje:
- 1/2 dyni hokkaido (około 400 g)
- 100 g mieszanki pęczaku, kaszy bulgur i soczewicy
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1−2 łyżki oleju rzepakowego
- 2−3 łyżki kaparów (opcjonalnie)
Przyprawy:
papryka ostra (1 płaska łyżeczka), papryka wędzona (2−3 płaskie łyżeczki), imbir (1 płaska łyżeczka), sól i pieprz do smaku.
Jak przygotować kaszotto z dynią
Dynię pokrój w paski i gotuj na parze przez ok. 15−20 minut. W tym samym czasie nastaw mieszankę kasz do ugotowania, według przepisu na opakowaniu. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Krótko przesmaż. Dynię po ugotowaniu rozgnieć widelcem na puree. Dodaj ugotowane kasze i smażoną cebulkę.
Na koniec dodaj kapary z zalewy i wszystko wymieszaj. To danie świetnie komponuje się z sałatą skropioną sokiem z cytryny i oliwą oraz orzechami włoskimi. Kaszotto może też być pysznym dodatkiem do mięsa, świetnie komponuje się z grillowaną piersią z indyka, tworząc pełnowartościowe, sycące danie. W sam raz na jesienne chłody.
Kaszotto z dynią − wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 146,5 kcal
- Węglowodany: 21 g
- Białko: 5 g
- Tłuszcze: 4,5 g
Informacja dla osób chorujących na cukrzycę:
- WW – 4











