Czystek zawiera wyjątkowo dużo polifenoli, czyli substancji neutralizujących wolne rodniki (zwanych też antyoksydantami). Dzięki temu hamuje rozwój stanów zapalnych i zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze. Doskonale sprawdza się zatem w okresie przeziębień.
Czystek – właściwości i zastosowanie. Jak parzyć czystek?

Czystek to niewysoki krzew z delikatnymi różowymi lub białymi kwiatkami. Dziko rośnie na skalistym podłożu, dlatego był kiedyś nazywany różą skalną. Pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego. W starożytności otrzymywano z niego ladanum, czyli lepką i miękką żywicę. Stosowało się ją przeciwko biegunce, przy chorobach dróg oddechowych oraz na trudno gojące rany.
Mimo swych właściwości leczniczych czystek na długie wieki został zapomniany, by dziś przeżywać swój renesans.
Czystek – właściwości w skrócie:
- hamuje rozwój stanów zapalnych
- zwalcza drobnoustroje
- oczyszcza ciało z toksyn
- poprawia kondycję skóry
- pomaga w walce z trądzikiem
- rozpuszcza zatory i zakrzepy
- zapobiega chorobie niedokrwiennej serca
Sprawdź: Zioła i herbaty ziołowe
Jak działa czystek?
Czystek zawiera wyjątkowo dużo polifenoli, czyli substancji neutralizujących wolne rodniki (zwanych też antyoksydantami). Dzięki temu hamuje rozwój stanów zapalnych i zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze. Doskonale sprawdza się zatem w okresie przeziębień.
Pomaga oczyszczać ciało z toksyn i metali ciężkich. Dzięki temu poprawia kondycję skóry, zapobiega pojawianiu się zmarszczek i pomaga pozbyć się trądziku.
Czystek przeciwdziała powstawaniu miażdżycy blokując utlenianie się złego cholesterolu we krwi. Dodatkowo rozpuszcza zatory i zakrzepy w naczyniach krwionośnych, dzięki czemu zapobiega chorobie niedokrwiennej serca.
Co ciekawe, czystek pomaga także chronić ludzi i zwierzęta domowe przed kleszczami i komarami. Przez skórę osób, regularnie pijących czystek, wydzielają się zapachy odstraszające te owady.
Często można przeczytać, że czystek wspomaga także leczenie nowotworów, nie ma na to jednak dowodów naukowych, chociaż wciąż trwają badania w tym zakresie.
Sprawdź: Leki na niestrawność, herbatki na trawienie, krople żołądkowe
Herbatka z czystka
Napar to najbardziej popularna forma użycia czystka. Warto poświęcić chwilę na wybranie odpowiedniego suszu. Jeśli oprócz liści zawiera także zmielone łodygi (taki susz najczęściej pochodzi z Albanii), otrzymamy nieco bardziej gorzki smak napoju. Warto także zwrócić uwagę na to, czy czystek pochodzi z upraw kontrolowanych (oznakowanych napisem BIO). To gwarantuje wysoką jakość i dobry smak. Ostatecznie można także skorzystać z wariantu czystka w saszetkach do ekspresowego parzenia, choć tak jak i w przypadku herbat, jest to najmniej szlachetna wersja tej wszechstronnej rośliny.
Czystek – sposób przygotowania
- łyżeczkę suszu lub torebkę zalać wrzącą wodą
- parzyć pod przykryciem od 5 do 8 minut
- odcedzić lub wyjąć sitko
- opcjonalnie: dodać soku z cytryny lub miodu
- jedną porcję można zaparzać nawet 3 razy
Ważne jest, aby pić czystek regularnie. Pierwsze rezultaty mogą pojawić się już po ok. tygodniu stosowania, ale na pełne efekty należy poczekać co najmniej miesiąc.
Sprawdź: Leki na biegunkę, elektrolity
Inhalacja z czystka
Inhalacje z czystka przynoszą ulgę w czasie infekcji górnych dróg oddechowych. Do takiej inhalacji potrzebujemy miseczki z gorącą wodą, do której wsypujemy 2-3 łyżeczki lub wkładamy 2 torebki czystka. Pochylamy się nad miseczką i okrywamy głowę ręcznikiem tak, by para znad miseczki nie uciekała. Wdychamy gorące powietrze przez kwadrans lub do wystygnięcia wody. Pamiętajmy, aby wdychać nosem, a wydychać ustami.
Sprawdź: Preparaty wspomagające apetyt
Płukanki z czystka
Jeśli nie wypijemy całego naparu z czystka, nie wylewajmy go. Możemy go użyć później do płukania jamy ustnej. Zapewni nam usunięcie nieprzyjemnego zapachu z ust czy wybielenie płytki nazębnej. Możemy także przemywać nim skaleczenia lub wspierać leczenie chorób skóry.
Czystek pomaga rozprawiać się nie tylko z groźnymi wirusami, ale i grzybicą, łupieżem, łuszczycą i trądzikiem.
Na koniec ciekawostka: czy wiesz, że czystek dostępny jest też w formie kapsułek?
Najczęściej zadawane pytania dotyczące właściwości czystka
Herbata z czystka przygotowywana jest z suszu, który można kupić w aptekach i sklepach zielarskich. Do sporządzenia jednej szklanki napoju wystarczy łyżeczka suszonych listków zioła. Susz należy zalać wrzątkiem i zaczekać 8-10 minut, aż herbata się zaparzy. Po tym czasie należy odcedzić napar. Dla wygody można też korzystać z zaparzacza. Herbatę z czystka można wzbogacić o dodatki smakowe, np. sok owocowy lub miód. Nie zmieniają one prozdrowotnych właściwości napoju.
Czystek wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe. Działa immunomodulująco, wspierając naturalną odporność organizmu. Dzięki wysokiej zawartości wolnych rodników napary z czystka spowalniają procesy starzenia oraz wykazują działanie przeciwnowotworowe, skutecznie usuwając z organizmu wolne rodniki. Zioło wspiera łagodzenie stanów zapalnych układu trawienia, a także poprawia kondycję skóry.
Czystek to roślina wspierające leczenie wielu chorób. W ziołolecznictwie używa się zarówno ziela, jak i liści czystka. Napary z tej rośliny są wykorzystywane do radzenia sobie z dolegliwościami układu odpornościowego, pokarmowego oraz układu krążenia. Wiele źródeł zaleca regularne spożywanie naparów z czystka jako profilaktyki przeciwko popularnym chorobom cywilizacyjnym, np. cukrzycy i otyłości. Jego wykorzystywanie jest uznane za bezpieczne i nie powoduje skutków ubocznych.
Regularne picie herbaty z czystka dostarcza organizmowi wielu wartościowych mikroelementów, w tym garbników, polifenoli, witamin i flawonoidów. Napój można spożywać nawet 2-3 razy dziennie. Czystek, tak jak wiele innych ziół, nie jest wskazany dla kobiet w ciąży oraz w okresie laktacji. Należy pamiętać, że herbaty z czystka działają delikatnie. W przypadku utrzymywania się objawów dolegliwości niezbędna może okazać się konsultacja lekarska.