Czy cukrzyca może być leczona ziołami? Zioła w leczeniu cukrzycy mają duże znaczenie pomocnicze – mogą być uzupełnieniem leczenia zaleconego przez lekarza diabetologa. Zestaw ziół na cukrzycę to m.in. morwa biała, kozieradka pospolita, ziele rutwicy.
Zioła na cukrzycę – terapia wspomagająca leczenie cukrzycy

Wiele surowców zielarskich ma potwierdzone badaniami działanie łagodnie obniżające poziom cukru we krwi. Zioła wspomagają także leczenie powikłań cukrzycy.
Diabetycy mogą korzystać z licznych ziołowych preparatów wspomagających łącznie z podstawową terapią doustnymi lekami przeciwcukrzycowymi i insuliną. Preparaty ziołowe sprawdzają się przede wszystkim w przypadku cukrzycy typu 2.
Przy jednoczesnym stosowaniu leków i surowców zielarskich, należy zwrócić uwagę na wystąpienie możliwych interakcji pomiędzy nimi. Dla zachowania bezpieczeństwa, przed wyborem preparatu ziołowego, warto zasięgnąć porady lekarza lub farmaceuty.
Wiele surowców zielarskich ma potwierdzone badaniami działanie łagodnie obniżające poziom cukru we krwi. Zioła wspomagają także leczenie powikłań cukrzycy.
Liść morwy białej – może obniżyć poziom cukru we krwi
Jedną z najważniejszych właściwości morwy białej (Morus alba) jest zdolność do obniżania poziomu glukozy we krwi. Ekstrakt z liści morwy białej zawiera alkaloid o nazwie 1,5-dideoksy-1,5-imino-D-sorbitol. Substancja ta hamuje aktywność enzymów α-glukozydazy i α-amylazy, które są odpowiedzialne za rozkład skrobi.
Liść morwy białej wpływa na opóźnienie rozkładu węglowodanów złożonych, przyjmowanych z pożywieniem, do cukrów prostych. Poziom cukru we krwi po spożytym posiłku nie wzrasta gwałtownie.
Wyciąg z liści morwy białej dostępny jest w aptekach w postaci tabletek, kapsułek, ziół w saszetkach i sypanych oraz soków.
Liść morwy białej wpływa na opóźnienie rozkładu węglowodanów złożonych, przyjmowanych z pożywieniem, do cukrów prostych. Poziom cukru we krwi po spożytym posiłku nie wzrasta gwałtownie.
Czytaj więcej: Morwa biała – naturalny sprzymierzeniec w walce z chorobami cywilizacyjnymi
Kozieradka pospolita – zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę
Nasienie kozieradki (Foenugraeci semen) to surowiec bogaty przede wszystkim w polisacharydy, flawonoidy, witaminy, związki mineralne i saponiny steroidowe.
Nasienie kozieradki obniża poziom glikemii dzięki zawartym w surowcu galaktomannanom, saponinom, aminokwasowi 4-hydroksyleucynie i związkom fenolowym. Substancje te zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę i zmniejszają wchłanianie cukrów. Po posiłku nie obserwuje się szybkiego wzrostu stężenia glukozy.
Nasienie kozieradki obniża poziom glikemii dzięki zawartym w surowcu galaktomannanom, saponinom, aminokwasowi 4-hydroksyleucynie i związkom fenolowym.
W aptekach i sklepach zielarskich surowiec ten występuje w postaci kapsułek oraz ziół do zaparzania.
Czytaj też: Zioła i domowe sposoby na nadciśnienie, czyli jak obniżyć ciśnienie bez leków
Owocnia fasoli (Pericarpium Phaseoli) – działanie hipoglikemiczne
Owocnia fasoli zwyczajnej zawiera substancje działające przede wszystkim hipoglikemicznie i moczopędnie.
W składzie surowca znajdują się: kwas indolilooctowy (IAA), triterpeny, pochodne guanidyny, aminokwasy i sole organiczne (między innymi związki chromu). Dowiedziono, że za przywrócenie równowagi węglowodanowej odpowiedzialne są sole chromu oraz fazeolan (pochodna guanidyny). IAA zmniejsza rozpad insuliny.
Surowiec farmaceutyczny dostępny jest w postaci sypkiej lub w złożonych mieszankach do zaparzania.
Czytaj też: Zioła na cholesterol, domowe sposoby na miażdżycę
Ziele rutwicy – wpływa na zmniejszenie stężenia glukozy we krwi
Wykazano, iż ziele rutwicy lekarskiej (Galega officinalis) obniża poziom cukru we krwi. Za to działanie odpowiedzialne są pochodne guanidyny, galegina i hydroksy-4-galegina. Związki te to inhibitory glukagonu, który wpływa na uwalnianie glukozy z glikogenu.
Działanie pochodnych guanidyny wpływa na zmniejszenie stężenia glukozy we krwi. Ziele rutwicy zawiera także sole chromu, odpowiedzialne za regulację metabolizmu węglowodanów w organizmie.
W aptekach i sklepach zielarskich ziele rutwicy lekarskiej dostępne jest w postaci sypkiej.
Działanie pochodnych guanidyny wpływa na zmniejszenie stężenia glukozy we krwi. Ziele rutwicy zawiera także sole chromu, odpowiedzialne za regulację metabolizmu węglowodanów w organizmie.
Juniperi fructus czyli owoc jałowca – poziom glikemii niższy nawet o 35%
Owoc jałowca pospolitego jest bogaty w związki takie jak flawonoidy, sole mineralne, leukoantocjany, garbniki katechinowe oraz seskwiterpeny.
Surowiec ten powoduje zmniejszenie poziomu glikemii nawet o 35%, co wykazały badania na zwierzętach zdrowych i chorych na cukrzycę. Zbadano, że efekt ten jest możliwy dzięki zwiększeniu resorpcji glukozy do tkanek obwodowych, przy niezmiennym wydzielaniu insuliny. Zbyt długotrwałe stosowanie znacznych ilości owocu jałowca może prowadzić do podrażnienia nerek i błony śluzowej przewodu pokarmowego.
Uwaga! Surowiec nie powinien być stosowany u kobiet w ciąży.
Owoc jałowca pospolitego jest bogaty w związki takie jak flawonoidy, sole mineralne, leukoantocjany, garbniki katechinowe oraz seskwiterpeny.
Ze świeżych lub suszonych owoców jałowca można przygotować napar.
Gorzki melon – aktywność hipoglikemiczna, obniżenie cukru
Duże zainteresowanie naukowców w ostatnich latach zyskał gorzki melon. Jest to popularna nazwa balsamki ogórkowej (Momordica charantia). Roślina ta była szeroko wykorzystywana w lecznictwie ludowym. Przeprowadzone badania składu chemicznego Momordica charantia dały informację o zawartości saponin, triterpenów, glikozydów, protein oraz steroli. Niedojrzały owoc balsamki jest bogatym źródłem witaminy C, fosforu oraz żelaza.
Za obniżenie poziomu glukozy we krwi odpowiadają charantyny oraz peptyd zbliżony działaniem do insuliny. Największe stężenie powyższych związków zawiera owoc Momordica charantia.
Badania naukowe przeprowadzone na zwierzętach potwierdziły aktywność hipoglikemiczną owocu gorzkiego melona. Kolejne badania naukowe wyjaśniły mechanizm obniżania poziomu cukru we krwi, polegający na zwiększeniu liczby komórek β trzustki. Ośrodki naukowe ciągle badają właściwości owoców tej rośliny.
Czytaj też: Fitoterapia sposobem na alergie






