Cukrzyca typu 1 jest nieuleczalną chorobą wiążącą się z koniecznością dożywotniego przyjmowania insuliny. Pozwala ona utrzymywać właściwy poziomu glukozy w organizmie i uniknąć zagrażających życiu powikłań. Jednak dieta również jest ważna i nie wcale nie musi być monotonna. Jaką dietę powinien stosować diabetyk?
Cukrzyca typu 1 – dieta i zalecenia żywieniowe

Cukrzyca typu 1
Cukrzyca typu 1 , zwana inaczej młodzieńczą lub insulinozależną, jest chorobą autoimmunologiczną, w której produkowane przez organizm przeciwciała niszczą komórki β trzustki odpowiedzialne za produkcję insuliny. Choroba ujawnia się zazwyczaj u młodych ludzi (<30.r.ż.) i wiąże się z koniecznością stałego wyrównywania poziomu glukozy we krwi poprzez przyjmowanie syntetycznej insuliny.
Objawy choroby to:
- wielomocz;
- nadmierne pragnienie;
- utrata masy ciała;
- senność;
- suchość skóry;
- osłabienie;
- nerwowość;
- nudności, wymioty, bóle brzucha;
- skłonność do infekcji;
- „acetonowy” zapach z ust;
- w skrajnych sytuacjach śpiączka.
Jeśli oprócz powyższych objawów poziom cukru we krwi przekracza 200 mg/dl, są to wystarczające przesłanki, żeby zdiagnozować cukrzycę typu 1.
>> Żywienie w cukrzycy typu 1. - podstawowe informacje
Leczenie cukrzycy typu 1
Zazwyczaj pacjenci ignorują początkowe symptomy choroby i cukrzycę diagnozuje się dopiero w trakcie hospitalizacji spowodowanej nagłym pogorszeniem samopoczucia. Często wynika to z ostrych zaburzeń metabolicznych (kwasicy ketonowej). Warunkiem koniecznym do uzyskania poprawy stanu pacjenta jest rozpoczęcie insulinoterapii.
Przyjmowana dawka leku nie jest stała, ponieważ zapotrzebowanie na insulinę zależy od kilku czynników, m.in.:
- liczby i kaloryczności spożywanych posiłków;
- poziomu cukru (glikemii) przed posiłkiem;
- pory dnia (rano jest najwyższe);
- planowanego wysiłku (spalanie).
Pacjenci muszą monitorować poziom glukozy we krwi przed posiłkiem, ocenić jego kaloryczność itd. Ponadto chorym zaleca się prowadzenie zdrowego i regularnego trybu życia, regularne kontrole u lekarzy oraz unikanie używek. Dodatkowym czynnikiem sprzyjającym zachowaniu dobrej formy jest stosowanie diety dla osób z cukrzycą typu 1, która zapobiega gwałtownym wahaniom cukru i w znaczącym stopniu przyczynia się do poprawy samopoczucia.
Założenia dietetyczne przy cukrzycy typu 1
U pacjentów z cukrzycą typu 1 dieta powinna być dobrana do indywidualnych potrzeb chorego. Planując posiłki dostarczające odpowiednią ilość kalorii i składników pokarmowych, należy uwzględnić:
- płeć;
- wzrost;
- wiek;
- aktywność fizyczną;
- współistnienie innych schorzeń;
- ryzyko wystąpienia zaburzeń metabolicznych i powikłań cukrzycowych;
- konieczność utrzymania prawidłowej masy ciała.
Wymienniki węglowodanowe
Ponieważ dawkę insuliny dostosowuje się nie tylko do ilości spożywanych węglowodanów, ale także tłuszczów i białek, dla uproszczenia obliczeń stosuje się tzw. wymienniki węglowodanowe. Wykorzystanie wymienników jest bardzo praktycznym rozwiązaniem stosowanym przy diecie osób z cukrzycą typu 1 i układaniu jadłospisu.
Obliczenia
1 g węglowodanów = 4 kcal
1 g tłuszczów = 9 kcal
1 g białek = 4 kcal
Węglowodany (ogółem) – błonnik pokarmowy = węglowodany przyswajalne
1 WW (wymiennik węglowodanowy) = 10g węglowodanów przyswajalnych
10g węglowodanów przyswajalnych = ↑ stężenie glukozy we krwi o 30–50 mg%
1 j (jednostka) insuliny = ↓ stężenie glukozy we krwi o 30–50 mg%
Wchłanianie węglowodanów i działanie insuliny jest kwestią osobniczą. Dlatego lekarz diabetolog powinien dokonać dokładnego przeliczenia jednostek insuliny na wymiennik węglowodanowy na podstawie obserwacji glikemii u konkretnego pacjenta.
Indeks glikemiczny
Za pomocą indeksu glikemicznego określana jest szybkość podnoszenia się poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 g węglowodanów przyswajalnych.
Indeks glikemiczny (IG) glukozy = 100
Przy cukrzycy typu 1 dieta optymalna powinna opierać się na produktach, których indeks glikemiczny nie przekracza 55.
Uwzględniając wartość indeksu glikemicznego w planowaniu posiłków osób chorych na cukrzycę typu 1, należy pamiętać o tym, że spożycie dużej ilości produktów o niskim IG wywołuje taką samą reakcję organizmu, jak spożycie niewielkiej ilości produktów o wysokim IG. Jest to tzw. ładunek glikemiczny, czyli zależność pomiędzy ogólną wartością indeksu glikemicznego spożytego posiłku, a jego porcją.
Dieta przy cukrzycy typu 1 początkowo może wydawać się bardzo skomplikowana, dlatego warto korzystać z pomocy diabetologa i dietetyka oraz specjalnych tabelek zawierających wykaz wymienników węglowodanowych i indeksu glikemicznego dla poszczególnych produktów spożywczych.
Jaka dieta przy cukrzycy typu 1 będzie najkorzystniejsza dla pacjenta?
Przy cukrzycy typu 1 dieta powinna być szczególnie dobrze zbilansowana. Zazwyczaj zaleca się, aby pacjent zjadał w regularnych odstępach czasowych 5–7 mniejszych posiłków:
- pierwsze śniadanie;
- drugie śniadanie;
- lunch;
- obiad;
- podwieczorek;
- kolację;
- przekąskę przed snem.
Cukrzycy znajdują się w grupie ryzyka chorób serca i miażdżycy, dlatego powinni dbać o zdrową dietę, jednak nie powinno w niej zabraknąć białek i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.
Piramida żywieniowa zalecana przy cukrzycy typu 1
- 2–4 razy dziennie: pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce;
- 2 razy dziennie: tłuszcze roślinne, pestki, orzechy, jaja, drób, ryby, rośliny strączkowe;
- 1 raz w tygodniu: nabiał i przetwory mleczne;
- rzadko lub wcale: tłuste mięso, białe pieczywo, żywność wysoko przetworzona, słodycze, fast food.
Dieta odchudzająca w cukrzycy typu 1
Osoby chorujące na cukrzycę typu 1 rzadko mają problem z nadwagą. Początki choroby związane są zazwyczaj z nadmiernym chudnięciem, a pacjenci muszą wręcz walczyć z niedowagą. Zadaniem diety przy cukrzycy typu 1 jest więc niedopuszczenie do dalszej utraty kilogramów, poprzez zapewnienie choremu odpowiedniej ilości kalorii i składników pokarmowych.
Zazwyczaj odwrotna sytuacja ma miejsce w cukrzycy typu 2, przy której pacjenci często zmagają się z nadwagą lub otyłością.
Dieta dla dziecka z cukrzycą typu 1
Układanie diety cukrzycowej dla dziecka warto zlecić dietetykowi klinicznemu. Dieta dziecka z cukrzycą typu 1 powinna składać się z pełnowartościowych posiłków uwzględniających zapotrzebowanie rozwijającego się organizmu. Opiekun powinien dbać o regularność posiłków i dostosowywanie do nich odpowiedniej dawki insuliny. W czasie świąt czy przyjęć urodzinowych można pozwolić dziecku na zjedzenie kawałka ciasta, jednak warto zadbać o to, aby inny spożywany przez nie posiłek zawierał mniej węglowodanów (np. mniej ziemniaków do obiadu, po którym planowany jest słodki deser). Należy również dbać o aktywność fizyczną małych diabetyków.





