• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Cukrzyca typu 1 – dieta i zalecenia żywieniowe

Cukrzyca typu 1 jest nieuleczalną chorobą wiążącą się z koniecznością dożywotniego przyjmowania insuliny. Pozwala ona utrzymywać właściwy poziomu glukozy w organizmie i uniknąć zagrażających życiu powikłań. Jednak dieta również jest ważna i nie wcale nie musi być monotonna. Jaką dietę powinien stosować diabetyk?

Sałatka z warzyw w białej misce

Cukrzyca typu 1

Cukrzyca typu 1 , zwana inaczej młodzieńczą lub insulinozależną, jest chorobą autoimmunologiczną, w której produkowane przez organizm przeciwciała niszczą komórki β trzustki odpowiedzialne za produkcję insuliny. Choroba ujawnia się zazwyczaj u młodych ludzi (<30.r.ż.) i wiąże się z koniecznością stałego wyrównywania poziomu glukozy we krwi poprzez przyjmowanie syntetycznej insuliny.

Objawy choroby to:

  • wielomocz;
  • nadmierne pragnienie;
  • utrata masy ciała;
  • senność;
  • suchość skóry;
  • osłabienie;
  • nerwowość;
  • nudności, wymioty, bóle brzucha;
  • skłonność do infekcji;
  • „acetonowy” zapach z ust;
  • w skrajnych sytuacjach śpiączka.

Jeśli oprócz powyższych objawów poziom cukru we krwi przekracza 200 mg/dl, są to wystarczające przesłanki, żeby zdiagnozować cukrzycę typu 1.

>> Żywienie w cukrzycy typu 1. - podstawowe informacje

Leczenie cukrzycy typu 1

Zazwyczaj pacjenci ignorują początkowe symptomy choroby i cukrzycę diagnozuje się dopiero w trakcie hospitalizacji spowodowanej nagłym pogorszeniem samopoczucia. Często wynika to z ostrych zaburzeń metabolicznych (kwasicy ketonowej). Warunkiem koniecznym do uzyskania poprawy stanu pacjenta jest rozpoczęcie insulinoterapii.

Przyjmowana dawka leku nie jest stała, ponieważ zapotrzebowanie na insulinę zależy od kilku czynników, m.in.:

  • liczby i kaloryczności spożywanych posiłków;
  • poziomu cukru (glikemii) przed posiłkiem;
  • pory dnia (rano jest najwyższe);
  • planowanego wysiłku (spalanie).

Pacjenci muszą monitorować poziom glukozy we krwi przed posiłkiem, ocenić jego kaloryczność itd. Ponadto chorym zaleca się prowadzenie zdrowego i regularnego trybu życia, regularne kontrole u lekarzy oraz unikanie używek. Dodatkowym czynnikiem sprzyjającym zachowaniu dobrej formy jest stosowanie diety dla osób z cukrzycą typu 1, która zapobiega gwałtownym wahaniom cukru i w znaczącym stopniu przyczynia się do poprawy samopoczucia. 

Założenia dietetyczne przy cukrzycy typu 1

U pacjentów z cukrzycą typu 1 dieta powinna być dobrana do indywidualnych potrzeb chorego. Planując posiłki dostarczające odpowiednią ilość kalorii i składników pokarmowych, należy uwzględnić:

  • płeć;
  • wzrost;
  • wiek;
  • aktywność fizyczną;
  • współistnienie innych schorzeń;
  • ryzyko wystąpienia zaburzeń metabolicznych i powikłań cukrzycowych;
  • konieczność utrzymania prawidłowej masy ciała.

Wymienniki węglowodanowe

Ponieważ dawkę insuliny dostosowuje się nie tylko do ilości spożywanych węglowodanów, ale także tłuszczów i białek, dla uproszczenia obliczeń stosuje się tzw. wymienniki węglowodanowe. Wykorzystanie wymienników jest bardzo praktycznym rozwiązaniem stosowanym przy diecie osób z cukrzycą typu 1 i układaniu jadłospisu.

Obliczenia

1 g węglowodanów = 4 kcal

1 g tłuszczów = 9 kcal

1 g białek = 4 kcal

Węglowodany (ogółem) – błonnik pokarmowy = węglowodany przyswajalne

1 WW (wymiennik węglowodanowy) = 10g węglowodanów przyswajalnych

10g węglowodanów przyswajalnych = ↑ stężenie glukozy we krwi o 30–50 mg%

1 j (jednostka) insuliny = ↓ stężenie glukozy we krwi o 30–50 mg%

Wchłanianie węglowodanów i działanie insuliny jest kwestią osobniczą. Dlatego lekarz diabetolog powinien dokonać dokładnego przeliczenia jednostek insuliny na wymiennik węglowodanowy na podstawie obserwacji glikemii u konkretnego pacjenta.

Indeks glikemiczny

Za pomocą indeksu glikemicznego określana jest szybkość podnoszenia się poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 g węglowodanów przyswajalnych.

Indeks glikemiczny (IG) glukozy = 100

Przy cukrzycy typu 1 dieta optymalna powinna opierać się na produktach, których indeks glikemiczny nie przekracza 55.

Uwzględniając wartość indeksu glikemicznego w planowaniu posiłków osób chorych na cukrzycę typu 1, należy pamiętać o tym, że spożycie dużej ilości produktów o niskim IG wywołuje taką samą reakcję organizmu, jak spożycie niewielkiej ilości produktów o wysokim IG. Jest to tzw. ładunek glikemiczny, czyli zależność pomiędzy ogólną wartością indeksu glikemicznego spożytego posiłku, a jego porcją.

Dieta przy cukrzycy typu 1 początkowo może wydawać się bardzo skomplikowana, dlatego warto korzystać z pomocy diabetologa i dietetyka oraz specjalnych tabelek zawierających wykaz wymienników węglowodanowych i indeksu glikemicznego dla poszczególnych produktów spożywczych.

Jaka dieta przy cukrzycy typu 1 będzie najkorzystniejsza dla pacjenta?

Przy cukrzycy typu 1 dieta powinna być szczególnie dobrze zbilansowana. Zazwyczaj zaleca się, aby pacjent zjadał w regularnych odstępach czasowych 5–7 mniejszych posiłków:

  • pierwsze śniadanie;
  • drugie śniadanie;
  • lunch;
  • obiad;
  • podwieczorek;
  • kolację;
  • przekąskę przed snem.

Cukrzycy znajdują się w grupie ryzyka chorób serca i miażdżycy, dlatego powinni dbać o zdrową dietę, jednak nie powinno w niej zabraknąć białek i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.

Piramida żywieniowa zalecana przy cukrzycy typu 1

  • 2–4 razy dziennie: pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce;
  • 2 razy dziennie: tłuszcze roślinne, pestki, orzechy, jaja, drób, ryby, rośliny strączkowe;
  • 1 raz w tygodniu: nabiał i przetwory mleczne;
  • rzadko lub wcale: tłuste mięso, białe pieczywo, żywność wysoko przetworzona, słodycze, fast food.

Dieta odchudzająca w cukrzycy typu 1

Osoby chorujące na cukrzycę typu 1 rzadko mają problem z nadwagą. Początki choroby związane są zazwyczaj z nadmiernym chudnięciem, a pacjenci muszą wręcz walczyć z niedowagą. Zadaniem diety przy cukrzycy typu 1 jest więc niedopuszczenie do dalszej utraty kilogramów, poprzez zapewnienie choremu odpowiedniej ilości kalorii i składników pokarmowych.

Zazwyczaj odwrotna sytuacja ma miejsce w cukrzycy typu 2, przy której pacjenci często zmagają się z nadwagą lub otyłością.

Dieta dla dziecka z cukrzycą typu 1

Układanie diety cukrzycowej dla dziecka warto zlecić dietetykowi klinicznemu. Dieta dziecka z cukrzycą typu 1 powinna składać się z pełnowartościowych posiłków uwzględniających zapotrzebowanie rozwijającego się organizmu. Opiekun powinien dbać o regularność posiłków i dostosowywanie do nich odpowiedniej dawki insuliny. W czasie świąt czy przyjęć urodzinowych można pozwolić dziecku na zjedzenie kawałka ciasta, jednak warto zadbać o to, aby inny spożywany przez nie posiłek zawierał mniej węglowodanów (np. mniej ziemniaków do obiadu, po którym planowany jest słodki deser). Należy również dbać o aktywność fizyczną małych diabetyków.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Żywienie w cukrzycy typu 1. – podstawowe zasady

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 28.02.2017

W literaturze medycznej oraz w codziennym słowniku diabetyków nadal bardzo mocno zakorzenione jest określenie „dieta cukrzycowa”. Współczesne podejście do terapii cukrzycy nacisk kładzie jednak nie na specjalną dietę, ale na racjonalne odżywianie. Takie, które obowiązuje także osoby zdrowe.

Czytaj więcej

Cukrzyca typu 1. jako choroba autoimmunologiczna

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 4.11.2016

Cukrzyca typu 1. jest chorobą z autoagresji, w której procesy autoimmunologiczne niszczą komórki beta wysp Langerhansa trzustki produkujące insulinę.

Czytaj więcej

Mity żywieniowe związane z cukrzycą typu 1.

Autor:

Edukator diabetologiczny Karolina Klewaniec-Wypychacz

Data publikacji: 7.11.2016

Obalamy trzy najpopularniejsze mity związane z żywieniem i cukrzycą typu 1.

Czytaj więcej