• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Mity żywieniowe związane z cukrzycą typu 1.

Obalamy trzy najpopularniejsze mity związane z żywieniem i cukrzycą typu 1.

Dieta cukrzycowa? Oto trzy najpopularniejsze mity dotyczące diety w cukrzycy typu 1.

Wokół jedzenia w cukrzycy typu 1. narosło wiele mitów. W naszym społeczeństwie panuje błędne przekonanie, że diabetyk jadł zbyt dużo słodyczy albo wręcz przeciwnie – czegoś nie może jeść. Cukrzyca typu 1. jest chorobą autoimmunologiczną – nie można się jej nabawić poprzez prowadzenie niewłaściwej diety. I chociaż wiele w cukrzycy zależy od jedzenia, to żaden produkt nie jest w stanie jej wywołać. Oto trzy najbardziej popularne mity, z którymi chcemy się dzisiaj zmierzyć.

Jadłeś dużo słodyczy – dlatego masz cukrzycę typu 1.

Takie słowa słyszy najczęściej osoba z cukrzycą. Dlaczego? Dlatego, że często jest ona mylona z cukrzycą typu 2. i osobami otyłymi, u których niewłaściwa dieta doprowadziła do zmniejszonej wrażliwości tkanek na insulinę lub spowodowała, że trzustka nie jest w stanie wydzielać wystarczających ilości insuliny, aby metabolizować całą przyjmowaną glukozę. Cukrzyca typu 1. jest chorobą układu autoimmunologicznego – jak alergia, białaczka czy choroby związane z tarczycą. Jedzenie słodyczy, klasyczne odżywianie może jedynie doprowadzić do szybszego zdiagnozowania choroby, ale nigdy jej nie powoduje.

Czytaj więcej: Niskokaloryczna dieta cofa objawy cukrzycy

Pij wodę z cytryną, jedz kapustę, a obniżysz poziom cukru

Mitów wokół morwy, kapusty kiszonej czy fasoli narosło mnóstwo. Wielu cukrzyków próbuje naturalnych sposobów na obniżenie poziomu cukru we krwi, takich jak woda z cytryną. Niestety, gdyby było możliwe leczenie cukrzyka fasolą albo młodym jęczmieniem, lekarze nie zalecaliby stosowania insuliny. W cukrzycy typu 1 nie ma innego sposobu na dobre samopoczucie i utrzymanie właściwych poziomów cukru niż insulina.

Czytaj więcej: Cytrusy mogą łagodzić powikłania otyłości

Jesteś cukrzykiem – jesteś na diecie

Dieta najczęściej jest zalecana osobom z cukrzycą typu 2. Cukrzyk typu 1. może jeść normalnie. Nie ma czegoś takiego jak dieta dla cukrzyka typu 1. Oczywiście wyznacznikiem normalności w diecie powinny być zasady zdrowego odżywiania się i aktualna piramida żywieniowa. Poza tym każdy diabetyk doskonale wie, czego powinien unikać, aby nie podnosić bardzo poziomu cukru we krwi i nie doprowadzać do hipoglikemii. Na talerzu cukrzyka zdecydowanie powinny dominować produkty takie jak: warzywa, produkty pełnoziarniste, przetwory mleczne, nabiał, jaja, chude mięso, owoce o niskim indeksie glikemicznym. Dodajmy, że osoby z cukrzycą typu 1. są zazwyczaj bardzo szczupłe.

Poznaj naszego eksperta
Karolina Klewaniec-Wypychacz

Edukator diabetologiczny Karolina Klewaniec-Wypychacz

Certyfikowany edukator diabetologiczny i doradca żywieniowy. Blogerka prowadząca stronę cukromania.pl. Współautorka książki dla dzieci „Zwierzaki Pocieszaki”. Autorka bajek terapeutycznych dla dzieci, które ukazały się pod wspólnym tytułem „Słodkie Bajeczki”. Copywriterka. Prywatnie mama Franka, który od drugiego roku życia choruje na cukrzycę typu 1.

Zobacz także

Cukrzyca typu 1. jako choroba autoimmunologiczna

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 4.11.2016

Cukrzyca typu 1. jest chorobą z autoagresji, w której procesy autoimmunologiczne niszczą komórki beta wysp Langerhansa trzustki produkujące insulinę.

Czytaj więcej

Metformina – podstawa terapii cukrzycy typu 2.

Autor:

Dr n. farm. Rafał Miozga

Data publikacji: 13.11.2022

Metformina ze względu na swoją wysoką skuteczność i bezpieczeństwo stosowania jest obecnie podstawowym lekiem przepisywanym osobom z cukrzycą typu 2.

Czytaj więcej

Krótka historia insuliny

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 24.02.2018

Insulinę po raz pierwszy wyizolowali i zastosowali w 1922 r. w Toronto ortopeda Frederick Banting, student medycyny Charles Best i biochemik James Collip.

Czytaj więcej