Obalamy trzy najpopularniejsze mity związane z żywieniem i cukrzycą typu 1.
Mity żywieniowe związane z cukrzycą typu 1.

Wokół jedzenia w cukrzycy typu 1. narosło wiele mitów. W naszym społeczeństwie panuje błędne przekonanie, że diabetyk jadł zbyt dużo słodyczy albo wręcz przeciwnie – czegoś nie może jeść. Cukrzyca typu 1. jest chorobą autoimmunologiczną – nie można się jej nabawić poprzez prowadzenie niewłaściwej diety. I chociaż wiele w cukrzycy zależy od jedzenia, to żaden produkt nie jest w stanie jej wywołać. Oto trzy najbardziej popularne mity, z którymi chcemy się dzisiaj zmierzyć.
Jadłeś dużo słodyczy – dlatego masz cukrzycę typu 1.
Takie słowa słyszy najczęściej osoba z cukrzycą. Dlaczego? Dlatego, że często jest ona mylona z cukrzycą typu 2. i osobami otyłymi, u których niewłaściwa dieta doprowadziła do zmniejszonej wrażliwości tkanek na insulinę lub spowodowała, że trzustka nie jest w stanie wydzielać wystarczających ilości insuliny, aby metabolizować całą przyjmowaną glukozę. Cukrzyca typu 1. jest chorobą układu autoimmunologicznego – jak alergia, białaczka czy choroby związane z tarczycą. Jedzenie słodyczy, klasyczne odżywianie może jedynie doprowadzić do szybszego zdiagnozowania choroby, ale nigdy jej nie powoduje.
Czytaj więcej: Niskokaloryczna dieta cofa objawy cukrzycy
Pij wodę z cytryną, jedz kapustę, a obniżysz poziom cukru
Mitów wokół morwy, kapusty kiszonej czy fasoli narosło mnóstwo. Wielu cukrzyków próbuje naturalnych sposobów na obniżenie poziomu cukru we krwi, takich jak woda z cytryną. Niestety, gdyby było możliwe leczenie cukrzyka fasolą albo młodym jęczmieniem, lekarze nie zalecaliby stosowania insuliny. W cukrzycy typu 1 nie ma innego sposobu na dobre samopoczucie i utrzymanie właściwych poziomów cukru niż insulina.
Czytaj więcej: Cytrusy mogą łagodzić powikłania otyłości
Jesteś cukrzykiem – jesteś na diecie
Dieta najczęściej jest zalecana osobom z cukrzycą typu 2. Cukrzyk typu 1. może jeść normalnie. Nie ma czegoś takiego jak dieta dla cukrzyka typu 1. Oczywiście wyznacznikiem normalności w diecie powinny być zasady zdrowego odżywiania się i aktualna piramida żywieniowa. Poza tym każdy diabetyk doskonale wie, czego powinien unikać, aby nie podnosić bardzo poziomu cukru we krwi i nie doprowadzać do hipoglikemii. Na talerzu cukrzyka zdecydowanie powinny dominować produkty takie jak: warzywa, produkty pełnoziarniste, przetwory mleczne, nabiał, jaja, chude mięso, owoce o niskim indeksie glikemicznym. Dodajmy, że osoby z cukrzycą typu 1. są zazwyczaj bardzo szczupłe.





