• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Młody jęczmień – esencja zdrowia i młodości

Młody jęczmień – świetny w łagodzeniu stanów zapalnych, wzmacnia pracę serca, oczyszcza organizm, hamuje rozwój komórek nowotworowych, poprawia funkcjonowanie wątroby i sprzyja odchudzaniu. Jest dobrym źródłem witamin A, C, E, K, z grupy B oraz potasu, żelaza, magnezu, wapnia i fosforu. Czy potrzeba więcej argumentów, by przekonać się do tego superfood?

młody jęczmień w postaci pędów, proszku i w formie koktajlu zaprezentowany na drewnianym stole

Młody jęczmień to drugi obok spiruliny soczyście zielony pokarm, który ubarwić powinien niejeden posiłek diabetyka. Dostępny jest głównie w formie proszku powstałego po zmieleniu siedmiodniowych listków jęczmienia. Siedem dni – mniej więcej na ten czas przypada szczyt zawartości witamin i składników mineralnych w roślinie. Zdążyła ona już je zaczerpnąć z gleby lub wytworzyć, a jeszcze nie zostały one zużyte w procesie wzrostu. Dlatego też młody jęczmień jest tak cenny.

Czytaj także: Amarantus – dla diabetyków i nie tylko

Zebrane listki są ugniatane i suszone w niskiej temperaturze (do 38 st. C), dzięki czemu nie tracą cennych substancji. W efekcie powstaje wysoko skoncentrowany produkt. Zaleca się zatem spożywanie go w maksymalnej ilości dwóch łyżeczek dziennie.

Młody jęczmień – koncentrat odżywczy

Młody jęczmień dostarcza organizmowi sporych ilości witamin A, C, E, K, z grupy B oraz potasu, żelaza, magnezu, wapnia i fosforu. Co więcej, łagodne warunki, w których jest przetwarzany, pozwalają na zachowanie w nim także pełni enzymów. Z wiekiem i na skutek spożywania przetworzonej żywności enzymy produkowane w organizmie człowieka stają się mniej aktywne i potrzebują wsparcia z zewnątrz. Młody jęczmień sprawdzi się w tej roli doskonale. Wyposaży w enzymy niezbędne do przetwarzania kwasów tłuszczowych, wychwytywania wolnych rodników czy wzmacniania układu odpornościowego. Prawdziwy sojusznik w walce o młodość i zdrowie!

Reguluje poziom cukru we krwi

Badania naukowe potwierdzają wpływ spożywania młodego jęczmienia na regulację poziomu cukru we krwi. Dodatkową korzyścią z jego stosowania jest przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej. Nadmiar cukrów prostych w organizmie sprzyja rozwojowi chorób pasożytniczych. Młody jęczmień tworzy w wodzie zasadową zawiesinę, którą warto „przepłukać” organizm. Tym samym ryzyko powikłania w postaci grzybicy powinno zostać zażegnane.

Sprawdź również: Jagody goi - potężna broń w walce z cukrzycą i nowotworami

Wspomaga niejedną terapię

Młody jęczmień świetnie sprawdzi się w łagodzeniu stanów zapalnych. Niektóre źródła podają, że działa silniej niż sterydy, nie powodując przy tym skutków ubocznych i będąc zupełnie nietoksycznym. Wspomaga również pracę serca, oczyszcza organizm, poprawia funkcjonowanie wątroby i sprzyja odchudzaniu. Udowodniono korzystny wpływ młodego jęczmienia dla hamowania rozwoju komórek nowotworowych. Poleca się go również osobom z niedokrwistością, gdyż stanowi świetne źródło dobrze przyswajalnego żelaza. Przynosi również ulgę w zaparciach i bólach głowy. Łagodzi zmęczenie, dodaje energii, przywraca skórze młody wygląd.

Młody jęczmień to prawdziwa esencja zdrowia i młodości. Niestety, istnieje ryzyko, że początkowy entuzjazm towarzyszący myśli o jego zastosowaniu w codziennych posiłkach zostanie zabity przez jego smak. Nie warto się jednak zniechęcać. Do smaku można się przyzwyczaić albo sprytnie skomponować go z innymi. Podjęty wysiłek na pewno zwróci się z nawiązką.

Poznaj naszego eksperta
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeutka i dietetyczka. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.

Zobacz także

Jagody goji – potężna broń w walce z cukrzycą i nowotworami

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 24.01.2017

Jagody goji są tak bogate w wartościowe składniki, że nikogo nie dziwi określanie ich mianem „czerwonych diamentów Wschodu”. Diabetyków szczególnie ucieszy ich niski indeks glikemiczny i kompleks polisacharydowy LBP, który obniża poziom cukru i poprawia wrażliwość na insulinę.

Czytaj więcej

Amarantus – dla diabetyków i nie tylko

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 23.01.2017

Amarantus zawiera wiele cennych składników, w tym pozbawione glutenu i niezwykle wartościowe białko. Tym pseudozbożem powinni zainteresować się nie tylko diabetycy (ma niski indeks glikemiczny i zawiera wiele błonnika), ale także osoby chorujące na celiakię.

Czytaj więcej

Idealny owoc na śniadanie. Dlaczego warto zacząć od niego dzień?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 5.09.2023

Ten owoc jest bardzo bogaty w minerały i witaminy, dlatego warto go jeść – a zwłaszcza na śniadanie, które jest najważniejszym posiłkiem dnia. Dlaczego jest taki zdrowy? Co można z niego przygotować? Poznajcie najlepsze przepisy na pastę, sałatkę i pożywne smoothie na śniadanie z nim w roli głównej.

Czytaj więcej

Czy kabaczek i cukinia to to samo? Dlaczego warto go jeść?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 1.09.2023

Co odróżnia kabaczek od cukinii? Dlaczego warto go jeść? Ogromną zaletą kabaczka jest to, że nie odkładają się w nim metale ciężkie, dlatego często znajduje się w żywności dla dzieci. Jakie witaminy i minerały zawiera kabaczek?

Czytaj więcej

Można ją jeść w całości – nawet liście! Dlaczego jest taka zdrowa?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 24.08.2023

To warzywo jest odmianą kapusty warzywnej, bardzo niedocenianą w naszej kuchni. Najczęściej jemy ją surową, chociaż nadaje się do różnych potraw, a także do kiszenia. Jest skarbnicą wielu witamin i minerałów, a w smaku przypomina trochę surowy głąb kapuściany. Dlaczego warto ją jeść?

Czytaj więcej