Młody jęczmień – świetny w łagodzeniu stanów zapalnych, wzmacnia pracę serca, oczyszcza organizm, hamuje rozwój komórek nowotworowych, poprawia funkcjonowanie wątroby i sprzyja odchudzaniu. Jest dobrym źródłem witamin A, C, E, K, z grupy B oraz potasu, żelaza, magnezu, wapnia i fosforu. Czy potrzeba więcej argumentów, by przekonać się do tego superfood?
Młody jęczmień – esencja zdrowia i młodości

Młody jęczmień to drugi obok spiruliny soczyście zielony pokarm, który ubarwić powinien niejeden posiłek diabetyka. Dostępny jest głównie w formie proszku powstałego po zmieleniu siedmiodniowych listków jęczmienia. Siedem dni – mniej więcej na ten czas przypada szczyt zawartości witamin i składników mineralnych w roślinie. Zdążyła ona już je zaczerpnąć z gleby lub wytworzyć, a jeszcze nie zostały one zużyte w procesie wzrostu. Dlatego też młody jęczmień jest tak cenny.
Czytaj także: Amarantus – dla diabetyków i nie tylko
Zebrane listki są ugniatane i suszone w niskiej temperaturze (do 38 st. C), dzięki czemu nie tracą cennych substancji. W efekcie powstaje wysoko skoncentrowany produkt. Zaleca się zatem spożywanie go w maksymalnej ilości dwóch łyżeczek dziennie.
Młody jęczmień – koncentrat odżywczy
Młody jęczmień dostarcza organizmowi sporych ilości witamin A, C, E, K, z grupy B oraz potasu, żelaza, magnezu, wapnia i fosforu. Co więcej, łagodne warunki, w których jest przetwarzany, pozwalają na zachowanie w nim także pełni enzymów. Z wiekiem i na skutek spożywania przetworzonej żywności enzymy produkowane w organizmie człowieka stają się mniej aktywne i potrzebują wsparcia z zewnątrz. Młody jęczmień sprawdzi się w tej roli doskonale. Wyposaży w enzymy niezbędne do przetwarzania kwasów tłuszczowych, wychwytywania wolnych rodników czy wzmacniania układu odpornościowego. Prawdziwy sojusznik w walce o młodość i zdrowie!
Reguluje poziom cukru we krwi
Badania naukowe potwierdzają wpływ spożywania młodego jęczmienia na regulację poziomu cukru we krwi. Dodatkową korzyścią z jego stosowania jest przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej. Nadmiar cukrów prostych w organizmie sprzyja rozwojowi chorób pasożytniczych. Młody jęczmień tworzy w wodzie zasadową zawiesinę, którą warto „przepłukać” organizm. Tym samym ryzyko powikłania w postaci grzybicy powinno zostać zażegnane.
Sprawdź również: Jagody goi - potężna broń w walce z cukrzycą i nowotworami
Wspomaga niejedną terapię
Młody jęczmień świetnie sprawdzi się w łagodzeniu stanów zapalnych. Niektóre źródła podają, że działa silniej niż sterydy, nie powodując przy tym skutków ubocznych i będąc zupełnie nietoksycznym. Wspomaga również pracę serca, oczyszcza organizm, poprawia funkcjonowanie wątroby i sprzyja odchudzaniu. Udowodniono korzystny wpływ młodego jęczmienia dla hamowania rozwoju komórek nowotworowych. Poleca się go również osobom z niedokrwistością, gdyż stanowi świetne źródło dobrze przyswajalnego żelaza. Przynosi również ulgę w zaparciach i bólach głowy. Łagodzi zmęczenie, dodaje energii, przywraca skórze młody wygląd.
Młody jęczmień to prawdziwa esencja zdrowia i młodości. Niestety, istnieje ryzyko, że początkowy entuzjazm towarzyszący myśli o jego zastosowaniu w codziennych posiłkach zostanie zabity przez jego smak. Nie warto się jednak zniechęcać. Do smaku można się przyzwyczaić albo sprytnie skomponować go z innymi. Podjęty wysiłek na pewno zwróci się z nawiązką.