• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeutka i dietetyczka. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.

Autor

Najnowsze artykuły autora

Miód manuka to wróg bakterii, grzybów i wirusów

Medycyna naturalna

12.02.2018

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Ostatnio jest coraz głośniej o miodzie manuka – pochodzącym z Nowej Zelandii, który swoim prozdrowotnym działaniem ma bić inne miody na głowę. Między innymi ma pomagać w leczeniu wrzodów oraz trądziku. Jaka jest prawda o tym specyfiku?

Czytaj więcej

Melasa – cenny skład, ale wysoki indeks glikemiczny

Odżywianie

12.02.2018

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Melasa to produkt uboczny, który powstaje w procesie wytwarzania cukru. Ten syrop zawiera wiele cennych składników, np. żelazo, magnez i witaminy, oraz ma właściwości obniżające ciśnienie. Jednak nie zaleca się spożywania melasy w zbyt dużej ilości. Dlaczego?

Czytaj więcej

Sacharyna – czy jest bezpieczna dla zdrowia?

Stewia, ksylitol, aspartam - słodziki w diecie diabetyka

12.02.2018

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Sacharyna jest zaliczana do syntetycznych substancji słodzących. Charakteryzuje się dużą siłą słodzącą i niskim ładunkiem energetycznym. To sprawia, że często można ją spotkać w produktach typu „light” bądź przeznaczonych dla diabetyków. Czy w ślad za tym idą korzyści dla naszego zdrowia?

Czytaj więcej

Sorbitol – niskokaloryczny słodzik, na który trzeba uważać

Stewia, ksylitol, aspartam - słodziki w diecie diabetyka

9.02.2018

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Sorbitol jest zaliczany do grupy półsyntetycznych środków słodzących. Przemysłowo uzyskuje się go w procesie uwodornienia glukozy w obecności niklu. W naturze występuje w owocach – przede wszystkim w gruszkach, jabłkach, śliwkach, wiśniach, morelach i brzoskwiniach. Czy stanowi zdrowy zamiennik cukru?

Czytaj więcej

Syrop klonowy, syrop z agawy, a może daktylowy lub orkiszowy – jaki wybrać?

Odżywianie

9.02.2018

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Syrop klonowy to produkt bezsprzecznie kojarzony z Kanadą. Daktyle często wykorzystuje się w słodkich wypiekach, więc i syrop wydaje się naturalną konsekwencją. Meksykańska agawa to roślina, która nie występuje w Polsce, a orkisz to przecież kasza! Jak to wszystko ma się do syropów do słodzenia?

Czytaj więcej

Miód – czy zdrowo jest nim słodzić?

Odżywianie

8.02.2018

Paulina Owsińska-Sołtysiak

W sezonie jesienno-zimowym miód święci triumfy. Nic dziwnego ma przecież działanie antybakteryjne i wzmacnia odporność. Miód skutecznie radzi sobie również z kaszlem. Na tym jego zalety się nie kończą, więc to już wystarczy, by stwierdzić, że jest bardziej pożądany w codziennej diecie niż biały cukier. Czy to jednak oznacza, że można nim słodzić do woli? Czy wtedy wyjdzie nam to na zdrowie?

Czytaj więcej

Odstawienie cukru – dobre postanowienie na nowy rok

Odżywianie

29.12.2017

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Czy wierzysz w moc noworocznych postanowień, czy raczej w nią wątpisz, to pewnych zmian w życiu po prostu należy dokonać. Odstawienie cukru to jeden z lepszych pomysłów na wdrożenie dobrego nawyku w kolejnym roku, bo spożywanie cukru stopniowo obniża jakość życia.

Czytaj więcej

Syrop klonowy – słodycz z potencjałem

Odżywianie

27.12.2017

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Syrop klonowy to substancja słodząca, która posiada szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Ten nieco egzotyczny w Polsce produkt wydaje się być podobny do dobrze nam znanego miodu. Czy ma szanse wyprzeć cukier z naszych stołów?

Czytaj więcej

Acesulfam K – zalety i wady

Stewia, ksylitol, aspartam - słodziki w diecie diabetyka

27.12.2017

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Substancją słodzącą, która może wzbudzać zainteresowanie diabetyków oraz osób ograniczających cukier buraczany jest acesulfam potasu (znany szerzej jako acesulfam K). Jest on 200 razy słodszy od sacharozy i nie dostarcza żadnych kalorii (0,08g wystarczy, by zastąpić dwie łyżeczki cukru). Czy można zatem z czystym sumieniem polecać go zmagającym się z cukrzycą czy nadmiarem kilogramów?

Czytaj więcej

Nasi autorzy

Zobacz wszystkich »

Apteline.pl należy do Grupy Neuca, polskiej firmy farmaceutycznej z 30-letnią historią, będącej liderem w hurtowej dystrybucji leków, aktywnej w wielu obszarach rynku ochrony zdrowia.

Z myślą o pacjentach i ich zmieniających się zwyczajach zakupowych powstało Apteline.pl. Działamy w modelu „click and collect” – pacjent wybiera produkty z bogatej oferty Apteline.pl i odbiera je w wybranej przez siebie aptece.