• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Acesulfam K – zalety i wady

Substancją słodzącą, która może wzbudzać zainteresowanie diabetyków oraz osób ograniczających cukier buraczany jest acesulfam potasu (znany szerzej jako acesulfam K). Jest on 200 razy słodszy od sacharozy i nie dostarcza żadnych kalorii (0,08g wystarczy, by zastąpić dwie łyżeczki cukru). Czy można zatem z czystym sumieniem polecać go zmagającym się z cukrzycą czy nadmiarem kilogramów?

Mężczyzna słodzi herbatę słodzikiem w tabletkach

Cóż, nazwa chemiczna acesulfamu K nie brzmi zbyt apetycznie –sól potasowa 2,2dwutlenku-5,6-dimetylo-1,2,3-oksatiazyny-4(3H)-onu. Jest on produktem syntezy chemicznej i nie występuje naturalnie w przyrodzie. Na etykietach acesulfam K kryje się pod symbolem E 950. Mimo dopuszczenia go do stosowania w żywności, chyba lepiej jednak omijać go z daleka.

Właściwości acesulfamu K i jego zastosowanie w żywności

Ze względu na swoje właściwości fizyko-chemiczne acesulfam K chętnie jest wykorzystywany przez producentów żywności. W odróżnieniu od aspartamu nie ulega on rozkładowi w wysokiej temperaturze, więc można używać go w wypiekach. Stosowany bywa także jako wzmacniacz smaku i zapachu. Maskuje również gorzkawy posmak aspartamu i sukralozy.

Warto uważnie czytać etykiety, bo znaleźć go można nie tylko w słodzikach, ale też w napojach o obniżonej kaloryczności (także w sokach owocowych i w alkoholach), w jogurtach owocowych, w serkach homogenizowanych, w dżemach i marmoladach, w sosach do sałatek, w mieszankach przypraw, w gumach do żucia, w pieczywie i w płatkach śniadaniowych, a także w lekach, w pastach do mycia zębów i w płynach do płukania jamy ustnej.

Czytaj więcej: Ksylitol - alternatywa dla cukru idealna dla diabetyków? 

Kontrowersje wokół acesulfamu K

E 950 jest niemal całkowicie wchłaniany przez przewód pokarmowy. Nie ulega kumulacji i zostaje wydalony wraz z moczem w niezmienionej formie. Nie oznacza to jednak, że nie może wywierać wpływu na funkcjonowanie organizmu. Uważa się, że spożywanie acesulfamu K może powodować uszkodzenia DNA, bóle głowy, nadpobudliwość, choroby układu oddechowego. Badania na zwierzętach wykazały, że przyczynia się on do rozwoju chorób nowotworowych.

Sztuczne słodziki – w tym acesulfam K – podejrzewa się także (co może wydawać się paradoksalnie) o podnoszenie poziomu glukozy we krwi i wzrost ryzyka pojawienia się zespołu metabolicznego. Wydają się one również być szczególnie szkodliwe dla kobiet w ciąży, gdyż negatywnie wpływają na rozwój dziecka i mogą powodować przedwczesny poród. Bezwzględnie acesulfam K nie może być stosowany przez osoby chore na fenyloketonurię.

Czytaj więcej: Co to jest erytrol? Czy erytrol jest kaloryczny?

Niemniej jednak, wyniki badań na toksyczność i rakotwórczość, którymi sugerowała się Komisja Europejska dopuszczając do handlu acesulfam K nie wykazały jego szkodliwości. Uznaje się, że spożywanie do 15 mg acesulfamu K na każdy kilogram masy ciała nie przynosi negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Nie byłoby problemu, gdyby nie liczne głosy, że badań nie przeprowadzono prawidłowo, a ich rezultaty są zafałszowane.

Acesulfam K został odkryty 50 lat temu, więc nie sposób jeszcze określić długofalowych skutków jej spożywania dla organizmu człowieka. Nie brakuje wątpliwości, co do jej nieszkodliwości. W czasach, kiedy na rynku dostępnych jest tyle naturalnych zamienników cukru, zdecydowanie rozsądniej jest zdecydować się np. na ksylitol albo stewię.

Poznaj naszego eksperta
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeutka i dietetyczka. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.

Zobacz także

Cukrowy detoks: jak odstawić cukier?

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 17.08.2017

Cukier bywa używką. Często zapominamy, że jego podstawową funkcją jest dostarczanie energii. Ten fakt traktujemy raczej jako niechciany skutek uboczny. Cukru używamy raczej po to, by poprawić sobie humor, dostarczyć przyjemności, by się nagrodzić lub pocieszyć. Wszystko to ze szkodą dla zdrowia. Jak to w uzależnieniach.

Czytaj więcej

Słodziki czy cukier – co wybrać? Różnice i wpływ na zdrowie

Autor:

Redakcja Apteline

Data aktualizacji: 27.07.2023

Cukier poza walorami smakowymi zapewnia natychmiastową dawkę energii, jedzony w nadmiarze sprzyja rozwojowi wielu chorób, jak miażdżyca, próchnica, cukrzyca czy otyłość. Jako mniej kaloryczne zamienniki cukru stosuje się więc słodziki, jednak i one nie są pozbawione wpływu na nasze zdrowie.

Czytaj więcej

Sukraloza – co to za słodzik? Sprawdza się przy cukrzycy czy jest szkodliwa?

Autor:

Mgr farm. Natalia Sadowska

Data publikacji: 19.12.2024

Sukraloza została wynaleziona w 1976 roku jako pochodna sacharozy, w składzie żywności znajdziemy ją jako E955. Jest kilkaset razy słodsza od cukru, nie zawiera kalorii i jej indeks glikemiczny wynosi zero.

Czytaj więcej

Krzywa cukrowa – jakie są normy? Jak się przygotować?

Autor:

Jacek Krajl

Data aktualizacji: 13.11.2023

Krzywa cukrowa, zwana także doustnym testem obciążenia glukozą, krzywą glikemiczną, testem OGTT, to proste badanie laboratoryjne, polegające na trzykrotnym określeniu poziomu cukru we krwi. Wykonuje się je między innymi u osób z podejrzeniem cukrzycy ciążowej lub cukrzycy typu 2, by określić poziom tolerancji glukozy. Jak się przygotować do badania? Jakie są normy i jak interpretować wyniki krzywej cukrowej?

Czytaj więcej

Cukrzyca – objawy, przyczyny, dieta, badania. Jak rozpoznać i leczyć cukrzycę?

Autor:

Jacek Krajl

Data publikacji: 26.08.2022

W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli – objawy tego typu cukrzycy nasilają się stopniowo. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie; pierwsze objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie (polidypsja); senność; infekcje intymne; zaburzenia widzenia.

Czytaj więcej