• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Sałatka jarzynowa w wersji light − przepis

Sałatka jarzynowa jest znana w każdym polskim domu, choć często różni się składnikami. Jedni dodają do niej jesienną renetę, inni cebulę, a jeszcze inni nie wyobrażają sobie jarzynowej bez dodatku jajek. Wspólnym mianownikiem zawsze jednak pozostaje majonez. A co, gdyby odejść od tradycji i zastąpić go mniej kalorycznym składnikiem?

Sałatka jarzynowa w słoiku i miseczce, obok główka czosnku

Wiele razy zastanawiałam się nad tym, czym można zamienić majonez w klasycznej sałatce jarzynowej. I w końcu eurekasos vinegrette! Doskonale się spisuje jako okrasa jarzynki, a jednocześnie sprawia, że sama sałatka nie jest kaloryczną bombą. Odchudzona sałatka jarzynowa jest świetnym daniem do pracy, które śmiało możemy spałaszować podczas przerwy na lunch.

Zobacz także: Sałatka z ciecierzycą i makaronem razowym – przepis

Sałatka jarzynowa w wersji light − składniki na 2 porcje:

  • 2 nieduże ziemniaki
  • 1 spora marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego
  • ½ szarej renety
  • pół szklanki groszku konserwowego
  • 2 ogórki kiszone

Składniki na sos vinegrette:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Jak przygotować sałatkę jarzynową w wersji light?

Wszystkie warzywa korzeniowe ugotuj na parze. Gdy ostygną, obierz je. Groszek odcedź z zalewy. Jabłko obierz ze skórki. Ugotowane warzywa, ogórki kiszone oraz jabłko pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Włóż do małego słoiczka, posyp solą i zamieszaj. Następnie dodaj miód i ponownie zamieszaj. Potem wlej sok z cytryny, wsyp pieprz i połącz składniki.

Na samym końcu wlej oliwę, zakręć słoiczek i energicznie wstrząśnij kilka razy, aby wszystko dokładnie się wymieszało. Warzywa możesz zalać od razu przygotowanym sosem. Przemieszaj warzywa i rozłóż do pojemników lub słoików. Z podanych składników otrzymasz dwie porcje sałatki.

Sałatka jarzynowa w wersji light − wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia: 275 kcal
  • Węglowodany: 33,2 g
  • Białko: 5 g
  • Tłuszcz: 15 g

Informacje dla osób chorujących na cukrzycę:

  • WW: 3
  • WBT: 1,5
Poznaj naszego eksperta
zdjęcie Dominiki Robaszkiewicz

Dominika Robaszkiewicz

Pasjonatka gotowania i biesiadowania. Bliskim sprawia przyjemność, gotując dla nich zdrowo i kolorowo. Pomysłami na słodkości, dania wytrawne, potrawy fit i zdrowe przekąski dzieli się na swoim blogu Smakołyki Dominiki – to wirtualna książka kucharska, którą chce przekazać córce. 

Zobacz także

Bezglutenowy pasztet z soczewicy − przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 20.09.2017

Pasztet to danie, które od razu kojarzy się z mięsem. Jednak od pewnego czasu testuję pasztety przygotowywane z różnych warzyw i kasz. Taka propozycja to strzał w dziesiątkę dla osób na diecie bezglutenowej.

Czytaj więcej

Pizza bezglutenowa z dodatkiem marchewki − przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 19.09.2017

Zjedzenie bezglutenowej pizzy na mieście to nadal wyzwanie. Jednak wcale nie trzeba tracić czasu na poszukiwania. Taką pizzę z łatwością przygotujemy sami. Ciekawostką jest dodatek warzyw w cieście. Co Wy na to?

Czytaj więcej

Szarlotka bezglutenowa – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 19.09.2017

Jesień lada moment zagości w kalendarzu, ale za oknem już rozgościła się na dobre. To znak, że nadchodzi czas na szarlotkę, oczywiście z najlepszych jabłek, czyli polskich renet. Dzięki ich wyrazistemu smakowi ciasto nie będzie za słodkie. Zapraszam na zdrową, bezglutenową wersję szarlotki, idealną do filiżanki gorącej herbaty.

Czytaj więcej