Sałatka jarzynowa jest znana w każdym polskim domu, choć często różni się składnikami. Jedni dodają do niej jesienną renetę, inni cebulę, a jeszcze inni nie wyobrażają sobie jarzynowej bez dodatku jajek. Wspólnym mianownikiem zawsze jednak pozostaje majonez. A co, gdyby odejść od tradycji i zastąpić go mniej kalorycznym składnikiem?
Sałatka jarzynowa w wersji light − przepis

Wiele razy zastanawiałam się nad tym, czym można zamienić majonez w klasycznej sałatce jarzynowej. I w końcu eureka – sos vinegrette! Doskonale się spisuje jako okrasa jarzynki, a jednocześnie sprawia, że sama sałatka nie jest kaloryczną bombą. Odchudzona sałatka jarzynowa jest świetnym daniem do pracy, które śmiało możemy spałaszować podczas przerwy na lunch.
Zobacz także: Sałatka z ciecierzycą i makaronem razowym – przepis
Sałatka jarzynowa w wersji light − składniki na 2 porcje:
- 2 nieduże ziemniaki
- 1 spora marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera korzeniowego
- ½ szarej renety
- pół szklanki groszku konserwowego
- 2 ogórki kiszone
Składniki na sos vinegrette:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
Jak przygotować sałatkę jarzynową w wersji light?
Wszystkie warzywa korzeniowe ugotuj na parze. Gdy ostygną, obierz je. Groszek odcedź z zalewy. Jabłko obierz ze skórki. Ugotowane warzywa, ogórki kiszone oraz jabłko pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Włóż do małego słoiczka, posyp solą i zamieszaj. Następnie dodaj miód i ponownie zamieszaj. Potem wlej sok z cytryny, wsyp pieprz i połącz składniki.
Na samym końcu wlej oliwę, zakręć słoiczek i energicznie wstrząśnij kilka razy, aby wszystko dokładnie się wymieszało. Warzywa możesz zalać od razu przygotowanym sosem. Przemieszaj warzywa i rozłóż do pojemników lub słoików. Z podanych składników otrzymasz dwie porcje sałatki.
Sałatka jarzynowa w wersji light − wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 275 kcal
- Węglowodany: 33,2 g
- Białko: 5 g
- Tłuszcz: 15 g
Informacje dla osób chorujących na cukrzycę:
- WW: 3
- WBT: 1,5











