Pasztet to danie, które od razu kojarzy się z mięsem. Jednak od pewnego czasu testuję pasztety przygotowywane z różnych warzyw i kasz. Taka propozycja to strzał w dziesiątkę dla osób na diecie bezglutenowej.
Bezglutenowy pasztet z soczewicy − przepis

Tym razem użyłam kaszy jaglanej oraz brązowej soczewicy. Smak jest wzbogacony duszoną cebulką i alkoholem z nutą malin. Pasztet z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom łączenia owoców z daniami wytrawnymi.
Sprawdź także przepis na potrawkę warzywną z fasolką szparagową
Pasztet wegetariański − składniki
Składniki główne (na 20 porcji):
- ½ szklanki zmielonych orzechów włoskich
- puszka brązowej soczewicy
- 150 g kaszy jaglanej
- 80 g oleju rzepakowego
- sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa
Składniki do duszonej cebuli:
- 5 dużych cebul
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 2 łyżki sosu TERYAKI
- 5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 100 ml wódki malinowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Jak przygotować pasztet wegetariański?
Ugotuj kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokrój w grube pióra. Rozgrzej na patelni olej i wrzuć cebulę, aby się zeszkliła. Następnie dodaj wszystkie przyprawy. Przykryj patelnię i duś całość przez 5 minut. Na koniec wlej alkohol i odparuj – około 5 minut. Następnie keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. W międzyczasie ustaw piekarnik na 180 stopni, aby się rozgrzał.
Z cebuli wybierz liście laurowe oraz ziele angielskie. Kaszę jaglaną, odcedzoną soczewicę oraz cebulkę umieść w misce i zblenduj na gęstą masę. Dodaj olej i przypraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, a przede wszystkim gałką muszkatołową (ja użyłam ¼ całego ziarna). Przełóż masę do przygotowanej foremki i wstaw do pieca na godzinę. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku do ostygnięcia.
Pasztet wegetariański z soczewicą – wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 113 kcal
- Węglowodany: 9,7 g
- Białko: 2,37 g
- Tłuszcze: 6,2 g
Informacja dla osób chorujących na cukrzycę:
- WW: 1





