• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Bezglutenowy pasztet z soczewicy − przepis

Pasztet to danie, które od razu kojarzy się z mięsem. Jednak od pewnego czasu testuję pasztety przygotowywane z różnych warzyw i kasz. Taka propozycja to strzał w dziesiątkę dla osób na diecie bezglutenowej.

Pasztet wegetariański z soczewicą i kaszą jaglaną

Tym razem użyłam kaszy jaglanej oraz brązowej soczewicy. Smak jest wzbogacony duszoną cebulką i alkoholem z nutą malin. Pasztet z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom łączenia owoców z daniami wytrawnymi.

Sprawdź także przepis na potrawkę warzywną z fasolką szparagową

Pasztet wegetariański − składniki

Składniki główne (na 20 porcji):

  • ½ szklanki  zmielonych orzechów włoskich
  • puszka brązowej soczewicy
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 80 g oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa

Składniki do duszonej cebuli:

  • 5 dużych cebul
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 2 łyżki sosu TERYAKI
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 100 ml wódki malinowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Jak przygotować pasztet wegetariański?

Ugotuj kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokrój w grube pióra. Rozgrzej na patelni olej i wrzuć cebulę, aby się zeszkliła. Następnie dodaj wszystkie przyprawy. Przykryj patelnię i duś całość przez 5 minut. Na koniec wlej alkohol i odparuj – około 5 minut. Następnie keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. W międzyczasie ustaw piekarnik na 180 stopni, aby się rozgrzał.

Z cebuli wybierz liście laurowe oraz ziele angielskie. Kaszę jaglaną, odcedzoną soczewicę oraz cebulkę umieść w misce i zblenduj na gęstą masę. Dodaj olej i przypraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, a przede wszystkim gałką muszkatołową (ja użyłam ¼ całego ziarna). Przełóż masę do przygotowanej foremki i wstaw do pieca na godzinę. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku do ostygnięcia.

Pasztet wegetariański z soczewicą – wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia: 113 kcal
  • Węglowodany: 9,7 g
  • Białko: 2,37 g
  • Tłuszcze: 6,2 g

Informacja dla osób chorujących na cukrzycę:

  • WW: 1
Poznaj naszego eksperta
zdjęcie Dominiki Robaszkiewicz

Dominika Robaszkiewicz

Pasjonatka gotowania i biesiadowania. Bliskim sprawia przyjemność, gotując dla nich zdrowo i kolorowo. Pomysłami na słodkości, dania wytrawne, potrawy fit i zdrowe przekąski dzieli się na swoim blogu Smakołyki Dominiki – to wirtualna książka kucharska, którą chce przekazać córce. 

Zobacz także

Pizza bezglutenowa z dodatkiem marchewki − przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 19.09.2017

Zjedzenie bezglutenowej pizzy na mieście to nadal wyzwanie. Jednak wcale nie trzeba tracić czasu na poszukiwania. Taką pizzę z łatwością przygotujemy sami. Ciekawostką jest dodatek warzyw w cieście. Co Wy na to?

Czytaj więcej

Szarlotka bezglutenowa – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 19.09.2017

Jesień lada moment zagości w kalendarzu, ale za oknem już rozgościła się na dobre. To znak, że nadchodzi czas na szarlotkę, oczywiście z najlepszych jabłek, czyli polskich renet. Dzięki ich wyrazistemu smakowi ciasto nie będzie za słodkie. Zapraszam na zdrową, bezglutenową wersję szarlotki, idealną do filiżanki gorącej herbaty.

Czytaj więcej

Szybki deser malinowy

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 15.09.2017

Lubię desery, które można przygotować w kilka minut. Pewnie też miewacie czasami nieodpartą chęć na coś słodkiego. Nawet w takim momencie polecam przygotować coś zdrowego (a można to zrobić naprawdę szybko) zamiast zapychać się byle czym. Inspiracją dla tego przepisu było tiramisu. Z włoskiego klasyka pozostał jedynie serek mascarpone, ale efekt jest równie pyszny jak wersja oryginalna.

Czytaj więcej