• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Pomidorki faszerowane serkiem ze szczypiorkiem i słonecznikiem – przepis

Faszerowane pomidory świetnie sprawdzają się w roli efektownej przekąski. Kaloryczność potrawy i czas jej przygotowania zależy w największym stopniu od rodzaju farszu, na jaki się zdecydujemy. Nasza propozycja to pomidorki na surowo z chudym twarogiem – szybkie w przygotowaniu i niskokaloryczne.

faszerowane pomidorki

Pestki słonecznika, którymi można „okrasić” wiele różnych potraw, w tym faszerowane pomidorki, mają liczne właściwości prozdrowotne. Zawierają sporo witaminy E, będącej silnym antyoksydantem oraz fitosteroli, które są wskazane osobom z chorobami układu krążenia. Pestki słonecznika chronią przed miażdżycą, rakiem prostaty i bardzo korzystnie działają na płodność. Niby nic, a tyle pozytywów!

Faszerowane pomidory lista produktów (na 10 pomidorków)

  • Pomidorki truskawkowe (lub inne małe pomidorki), 10 sztuk, ok. 200 g
  • Serek twarożkowy chudy 150 g
  • Słonecznik, nasiona (łyżka, 15 g)
  • Szczypiorek

Jak przygotować  pomidorki faszerowane?

Odkrój wierzch pomidorków uważając, by nie oderwać gałązek. Wydrąż pomidorki łyżeczką. Przygotuj farsz: serek wymieszać ze słonecznikiem i szczypiorkiem, przyprawić solą i pieprzem. Nadziewaj pomidorki serkiem, przykryj wieczkami.

Pomidory faszerowane – wartość odżywcza całej przekąski

10 sztuk [kcal]

Białko [g]

Tłuszcz [g]

Węglowodany [g]

Błonnik [g]

WW

262

35,4

7,8

15,8

3,3

1,6

Poznaj naszego eksperta
zdjęcie Agnieszki Pompeckiej z poradni dietetycznej Mój Dietetyk

Dietetyczka Agnieszka Pompecka

Z wykształcenia i pasji dietetyk i promotor zdrowia. Pracuje z pacjentami z chorobami wymagającymi wsparcia żywieniowego i osobami, które chcą zredukować masę ciała lub poprawić nawyki żywieniowe. Na co dzień działa w poradni Mój Dietetyk w Poznaniu.

Zobacz także

Komosa ryżowa (quinoa) z owocami – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 31.08.2017

Quinoa, inaczej komosa ryżowa, to takie wdzięczne „niby” zboże, które można przyrządzać na wiele sposobów. Świetnie smakuje w potrawach wytrawnych, ale równie dobrze sprawdza się na słodko. Do tego ma niski indeks glikemiczny, zatem jest bazowym produktem do wykorzystania w kuchni diabetyka. Dzisiaj proponuję komosę na słodko, w ramach pożywnego i zdrowego śniadania.

Czytaj więcej

Potrawka warzywna z fasolką szparagową – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 24.08.2017

Jednym ze smaków mojego dzieciństwa jest fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą. Podawana jako tzw. jarzynka do obiadu była znakiem, że zaczyna się lato. Pomyślałam, że warto spróbować przygotować coś innego z tego warzywa, coś co nie będzie tak oczywistym połączeniem… Efekt wyszedł zdumiewająco pyszny i zdecydowanie mniej kaloryczny.

Czytaj więcej

Sałatka caprese z cukinią – prosty przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 24.08.2017

Klasyczna sałatka caprese to połączenie pomidora, sera mozzarella, bazylii i oliwy. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu i idealne sprawdza się w roli drugiego śniadania. Nasza propozycja nawiązuje do tej typowo włoskiej sałatki. Pomidora zastępuje młoda i chrupiąca cukinia, której główne atuty to niska kaloryczność oraz właściwości odkwaszające organizm.

Czytaj więcej