Faszerowane pomidory świetnie sprawdzają się w roli efektownej przekąski. Kaloryczność potrawy i czas jej przygotowania zależy w największym stopniu od rodzaju farszu, na jaki się zdecydujemy. Nasza propozycja to pomidorki na surowo z chudym twarogiem – szybkie w przygotowaniu i niskokaloryczne.
Pomidorki faszerowane serkiem ze szczypiorkiem i słonecznikiem – przepis

Pestki słonecznika, którymi można „okrasić” wiele różnych potraw, w tym faszerowane pomidorki, mają liczne właściwości prozdrowotne. Zawierają sporo witaminy E, będącej silnym antyoksydantem oraz fitosteroli, które są wskazane osobom z chorobami układu krążenia. Pestki słonecznika chronią przed miażdżycą, rakiem prostaty i bardzo korzystnie działają na płodność. Niby nic, a tyle pozytywów!
Faszerowane pomidory – lista produktów (na 10 pomidorków)
- Pomidorki truskawkowe (lub inne małe pomidorki), 10 sztuk, ok. 200 g
- Serek twarożkowy chudy 150 g
- Słonecznik, nasiona (łyżka, 15 g)
- Szczypiorek
Jak przygotować pomidorki faszerowane?
Odkrój wierzch pomidorków uważając, by nie oderwać gałązek. Wydrąż pomidorki łyżeczką. Przygotuj farsz: serek wymieszać ze słonecznikiem i szczypiorkiem, przyprawić solą i pieprzem. Nadziewaj pomidorki serkiem, przykryj wieczkami.
Pomidory faszerowane – wartość odżywcza całej przekąski
10 sztuk [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] | Błonnik [g] | WW |
262 | 35,4 | 7,8 | 15,8 | 3,3 | 1,6 |





