Wielbicieli świeżej kolendry jest tyle samo ilu przeciwników. Był czas że sama zaliczałam się do jej antyfanów. Ogromnie przeszkadzał mi jej intensywny smak. Zmieniłam zdanie, gdy po raz pierwszy posmakowałam kuchni gruzińskiej, a dokładniej pierożków chinkali. Niechęć zniknęła. Dzisiaj cenię kolendrę za jej smak oraz właściwości prozdrowotne – podobnie jak kminek świetnie działa ona na trawienie.
Kotlety mielone ze świeżą kolendrą

Przepis na kotleciki z kolendrą jest nawiązaniem do kuchni gruzińskiej, której jestem wiernym smakoszem. Mielone w smaku przypominają wspomniane gruzińskie pierożki chinkali. Osoby, które nie przepadają za kolendrą, mogą ją zamienić na pęczek pietruszki.
Przepis na kotlety mielone ze świeżą kolendrą
Składniki (na 15 kotlecików)
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- krzaczek świeżej kolendry
- 1 łyżeczka ziaren suszonej kolendry
- 3/4 szklanki bulionu
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
Jak przygotować mielone ze świeżą kolendrą?
Świeżą kolendrę zetnij nożykami i drobno posiekaj. Ziarna kolendry utłucz w moździerzu. czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki umieść w misce. Wymieszaj dokładnie i uformuj małe kotleciki. Nie bój się dodać bulionu - dzięki niemu mięso będzie bardziej puszyste.
Włącz piekarnik na 180 stopni. W trakcie nagrzewania formuj małe kotleciki i wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy piekarnik będzie rozgrzany wstaw kotleciki na 20 minut.
Mielone ze świeżą kolendrą – wartość odżywcza 1 sztuki:
Energia: 64 kcal
Białko: 6,6 g
Węglowodany: 1,3 g
Tłuszcze: 3,5 g





