• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Kotlety mielone ze świeżą kolendrą

Wielbicieli świeżej kolendry jest tyle samo ilu przeciwników. Był czas że sama zaliczałam się do jej antyfanów. Ogromnie przeszkadzał mi jej intensywny smak. Zmieniłam zdanie, gdy po raz pierwszy posmakowałam kuchni gruzińskiej, a dokładniej pierożków chinkali. Niechęć zniknęła. Dzisiaj cenię kolendrę za jej smak oraz właściwości prozdrowotne – podobnie jak kminek świetnie działa ona na trawienie.

kotlety z kolendrą w misce

Przepis na kotleciki z kolendrą jest nawiązaniem do kuchni gruzińskiej, której jestem wiernym smakoszem. Mielone w smaku przypominają wspomniane gruzińskie pierożki chinkali. Osoby, które nie przepadają za kolendrą, mogą ją zamienić na pęczek pietruszki.

Przepis na kotlety mielone ze świeżą kolendrą

Składniki (na 15 kotlecików)

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • krzaczek świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren suszonej kolendry
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku

Jak przygotować mielone ze świeżą kolendrą?

Świeżą kolendrę zetnij nożykami i drobno posiekaj. Ziarna kolendry utłucz w moździerzu. czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki umieść w misce. Wymieszaj dokładnie i uformuj małe kotleciki. Nie bój się dodać bulionu - dzięki niemu mięso będzie bardziej puszyste.

Włącz piekarnik na 180 stopni. W trakcie nagrzewania formuj małe kotleciki i wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy piekarnik będzie rozgrzany wstaw kotleciki na 20 minut.

Mielone ze świeżą kolendrą – wartość odżywcza 1 sztuki:

Energia: 64 kcal

Białko: 6,6 g

Węglowodany: 1,3 g

Tłuszcze: 3,5 g

Poznaj naszego eksperta
zdjęcie Dominiki Robaszkiewicz

Dominika Robaszkiewicz

Pasjonatka gotowania i biesiadowania. Bliskim sprawia przyjemność, gotując dla nich zdrowo i kolorowo. Pomysłami na słodkości, dania wytrawne, potrawy fit i zdrowe przekąski dzieli się na swoim blogu Smakołyki Dominiki – to wirtualna książka kucharska, którą chce przekazać córce. 

Zobacz także

Komosa ryżowa (quinoa) z owocami – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 31.08.2017

Quinoa, inaczej komosa ryżowa, to takie wdzięczne „niby” zboże, które można przyrządzać na wiele sposobów. Świetnie smakuje w potrawach wytrawnych, ale równie dobrze sprawdza się na słodko. Do tego ma niski indeks glikemiczny, zatem jest bazowym produktem do wykorzystania w kuchni diabetyka. Dzisiaj proponuję komosę na słodko, w ramach pożywnego i zdrowego śniadania.

Czytaj więcej

Szpinakowe naleśniki – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 24.08.2017

Wytrawne, zielone naleśniki to propozycja dla osób, które… nie lubią szpinaku. W naleśnikach nie jest on wyczuwalny, a swoją „robotę” robi, dostarczając nam witamin K i E, ogromną dawkę antyoksydantów oraz potasu, magnezu i jodu.

Czytaj więcej

Zupa pomidorowa z soczewicą – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 24.08.2017

Zupa jako dodatek do drugiego dania? Niekoniecznie. Co powiedzie na zupę, która sama w sobie jest sycąca, a dodatkowo jest źródłem białka pochodzenia roślinnego, którego w diecie Polaków zdecydowanie brakuje?

Czytaj więcej