• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Szpinakowe naleśniki – przepis

Wytrawne, zielone naleśniki to propozycja dla osób, które… nie lubią szpinaku. W naleśnikach nie jest on wyczuwalny, a swoją „robotę” robi, dostarczając nam witamin K i E, ogromną dawkę antyoksydantów oraz potasu, magnezu i jodu.

naleśniki ze szpinakiem

Wytrawne naleśniki to baza, którą można dowolnie zmieniać w dania, w zależności od dodatków. Dobrze będą komponowały się z wędzonym łososiem, świeżym szpinakiem i pomidorami albo z pastą z fety, oliwek, czosnku i jogurtu naturalnego. Naleśniki można podać też z pieczarkami lub nadzieniem z mięsem.

Przepis na szpinakowe naleśniki

Lista produktów na 9 naleśników:

  • 3/4 szklanki rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli

Jak przygotować wytrawne naleśniki?

Włóż do miksera rozmrożony szpinak i zblenduj go na gładko. Dodaj mleko, jajka, obie mąki, olej, sól i starty czosnek. Połącz wszystkie składniki. Na końcu dodaj wodę. Odstaw na około 15-20 minut, aby uwolnił się gluten.

Smaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Naleśniki będą nieco grubsze niż te tradycyjne z uwagi na dodatek szpinaku i mąki pełnoziarnistej.

naleśniki szpinakowe na talerzu

Ile kalorii ma naleśnik? Wartości odżywcze naleśników (na 1 naleśnik)

  • Energia: 154 kcal
  • Białko: 6,6 g
  • Węglowodany: 25 g
  • Tłuszcz: 3 g

Informacja dla osób chorujących na cukrzycę:

  • WW: 2,5
  • WBT: 0

>> Zupa pomidorowa z soczewicą - przepis

Poznaj naszego eksperta
zdjęcie Dominiki Robaszkiewicz

Dominika Robaszkiewicz

Pasjonatka gotowania i biesiadowania. Bliskim sprawia przyjemność, gotując dla nich zdrowo i kolorowo. Pomysłami na słodkości, dania wytrawne, potrawy fit i zdrowe przekąski dzieli się na swoim blogu Smakołyki Dominiki – to wirtualna książka kucharska, którą chce przekazać córce. 

Zobacz także

Zupa pomidorowa z soczewicą – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 24.08.2017

Zupa jako dodatek do drugiego dania? Niekoniecznie. Co powiedzie na zupę, która sama w sobie jest sycąca, a dodatkowo jest źródłem białka pochodzenia roślinnego, którego w diecie Polaków zdecydowanie brakuje?

Czytaj więcej

Potrawka warzywna z fasolką szparagową – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 24.08.2017

Jednym ze smaków mojego dzieciństwa jest fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą. Podawana jako tzw. jarzynka do obiadu była znakiem, że zaczyna się lato. Pomyślałam, że warto spróbować przygotować coś innego z tego warzywa, coś co nie będzie tak oczywistym połączeniem… Efekt wyszedł zdumiewająco pyszny i zdecydowanie mniej kaloryczny.

Czytaj więcej

Sałatka caprese z cukinią – prosty przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 24.08.2017

Klasyczna sałatka caprese to połączenie pomidora, sera mozzarella, bazylii i oliwy. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu i idealne sprawdza się w roli drugiego śniadania. Nasza propozycja nawiązuje do tej typowo włoskiej sałatki. Pomidora zastępuje młoda i chrupiąca cukinia, której główne atuty to niska kaloryczność oraz właściwości odkwaszające organizm.

Czytaj więcej