Wytrawne, zielone naleśniki to propozycja dla osób, które… nie lubią szpinaku. W naleśnikach nie jest on wyczuwalny, a swoją „robotę” robi, dostarczając nam witamin K i E, ogromną dawkę antyoksydantów oraz potasu, magnezu i jodu.
Szpinakowe naleśniki – przepis

Wytrawne naleśniki to baza, którą można dowolnie zmieniać w dania, w zależności od dodatków. Dobrze będą komponowały się z wędzonym łososiem, świeżym szpinakiem i pomidorami albo z pastą z fety, oliwek, czosnku i jogurtu naturalnego. Naleśniki można podać też z pieczarkami lub nadzieniem z mięsem.
Przepis na szpinakowe naleśniki
Lista produktów na 9 naleśników:
- 3/4 szklanki rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
Jak przygotować wytrawne naleśniki?
Włóż do miksera rozmrożony szpinak i zblenduj go na gładko. Dodaj mleko, jajka, obie mąki, olej, sól i starty czosnek. Połącz wszystkie składniki. Na końcu dodaj wodę. Odstaw na około 15-20 minut, aby uwolnił się gluten.
Smaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Naleśniki będą nieco grubsze niż te tradycyjne z uwagi na dodatek szpinaku i mąki pełnoziarnistej.

Ile kalorii ma naleśnik? Wartości odżywcze naleśników (na 1 naleśnik)
- Energia: 154 kcal
- Białko: 6,6 g
- Węglowodany: 25 g
- Tłuszcz: 3 g
Informacja dla osób chorujących na cukrzycę:
- WW: 2,5
- WBT: 0





