• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Zupa pomidorowa z soczewicą – przepis

Zupa jako dodatek do drugiego dania? Niekoniecznie. Co powiedzie na zupę, która sama w sobie jest sycąca, a dodatkowo jest źródłem białka pochodzenia roślinnego, którego w diecie Polaków zdecydowanie brakuje?

zupa pomidorowa z soczewicą

Między bajki należy włożyć teorie, jakoby tylko białko zwierzęce było pełnowartościowe. Aktualne zalecenia żywieniowe mówią wyraźnie, że źródłem białka w naszej diecie powinny być zarówno mięso i mleko oraz jego przetwory, jak i rośliny strączkowe, kasze i orzechy.

Białko soczewicy jest jednym z najlepiej przyswajalnych białek pochodzenia roślinnego

Drugi mit jest taki, że „pomidorówka” musi być zabielana śmietaną i podawana z makaronem. Ta nasza swoją gęstą konsystencję zawdzięcza czerwonej soczewicy. Połączenie soczewicy z pomidorami daje prawdziwą bomba potasu. Dlatego pomidorowa z soczewicą to idealna propozycja dla osób, które mają nadciśnienie tętnicze, skurcze nóg, nieregularny puls oraz skarżą się na przemęczenie. Zupa będzie też skutecznym orężem dla tych, którym zależy na redukcji tzw. złego cholesterolu.

Zupa pomidorowa z soczewicy

>> Sałatka caprese z cukinią - przepis

Lista składników (na 5 porcji):

  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pomidory w kartonie (ok. 400 g)
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera
  • 1,3 l bulionu warzywnego
  • 120 g soczewicy czerwonej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przyprawy:

sól, pieprz do smaku, imbir, papryka słodka, papryka ostra

Zupa pomidorowa z soczewicą – sposób przygotowania

Cebulkę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Marchew i seler zetrzyj na tarce lub za pomocą malaksera. Soczewicę opłucz pod zimną wodą. W dużym garnku rozgrzej olej i przesmaż cebulkę i czosnek. Zalej pomidorami i chwilkę przesmaż. Następnie dodaj marchew i seler oraz bulion. Gdy składniki nabiorą temperatury, dodaj soczewicę. Gotuj do rozpadnięcia się soczewicy. Dopraw przecierem pomidorowym oraz przyprawami. Zblenduj zupę, aby miała jednolitą konsystencję.

zupa pomidorowa z soczewicą

Wartość odżywcza 1 porcji zupy pomidorowej z soczewicą:

  • Energia: 257 kcal
  • Białko: 21 g
  • Węglowodany: 20,6 g
  • Tłuszcze: 10 g

Informacje dla osób z cukrzycą:

  • WW: 2
  • WBT: 1,8

Dowiedz się więcej:  Co to są wymienniki węglowodanowe?

Poznaj naszego eksperta
zdjęcie Dominiki Robaszkiewicz

Dominika Robaszkiewicz

Pasjonatka gotowania i biesiadowania. Bliskim sprawia przyjemność, gotując dla nich zdrowo i kolorowo. Pomysłami na słodkości, dania wytrawne, potrawy fit i zdrowe przekąski dzieli się na swoim blogu Smakołyki Dominiki – to wirtualna książka kucharska, którą chce przekazać córce. 

Zobacz także

Potrawka warzywna z fasolką szparagową – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 24.08.2017

Jednym ze smaków mojego dzieciństwa jest fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą. Podawana jako tzw. jarzynka do obiadu była znakiem, że zaczyna się lato. Pomyślałam, że warto spróbować przygotować coś innego z tego warzywa, coś co nie będzie tak oczywistym połączeniem… Efekt wyszedł zdumiewająco pyszny i zdecydowanie mniej kaloryczny.

Czytaj więcej

Sałatka caprese z cukinią – prosty przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 24.08.2017

Klasyczna sałatka caprese to połączenie pomidora, sera mozzarella, bazylii i oliwy. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu i idealne sprawdza się w roli drugiego śniadania. Nasza propozycja nawiązuje do tej typowo włoskiej sałatki. Pomidora zastępuje młoda i chrupiąca cukinia, której główne atuty to niska kaloryczność oraz właściwości odkwaszające organizm.

Czytaj więcej

Jak zacząć przygodę z tranem? Pomysły na zdrowe multiwitaminowe szoty

Autor:

Artykuł sponsorowany

Data publikacji: 5.11.2024

Chcesz regularnie stosować tran, ale ten smak jest dla Ciebie zbyt intensywny? A może pijesz tran od dawna, ale wolisz przyjmować go w inny sposób? Chcesz przekonać dziecko do picia tranu? Mamy doskonałe rozwiązanie. Przepisy na multiwitaminowe, wzmacniające odporność szoty z Tranem Lysi, miodem, sokami i syropami. Pyszne i zdrowe!

Czytaj więcej

Syrop z czosnku – czym się różni od syropu z cebuli? Na co pomaga?

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 29.11.2023

Syrop z czosnku nie tylko wzmacnia organizm w czasie infekcji, lecz także działa profilaktycznie w chorobach układu krążenia i wspomaga trawienie! Dodanie miodu i cytryny ułatwi picie syropu z czosnku i wzmocni właściwości zdrowotne. Są jednak pewne ograniczenia w jego stosowaniu.

Czytaj więcej

Ten owoc jest jeszcze zdrowszy w wersji kiszonej! Jakie ma zalety?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 11.09.2023

Kiszone mango to wcale nie nowość, bo przed wiekami w takiej formie transportowano ten owoc do Europy. W obecnych czasach mango dostępne jest głównie w postaci surowej, więc można poeksperymentować i samemu je ukisić. W formie kiszonej często jest dodawane do dań orientalnych, np. do curry. Jakie właściwości ma kiszone mango i z czym je jeść?

Czytaj więcej