Zupa jako dodatek do drugiego dania? Niekoniecznie. Co powiedzie na zupę, która sama w sobie jest sycąca, a dodatkowo jest źródłem białka pochodzenia roślinnego, którego w diecie Polaków zdecydowanie brakuje?
Zupa pomidorowa z soczewicą – przepis

Między bajki należy włożyć teorie, jakoby tylko białko zwierzęce było pełnowartościowe. Aktualne zalecenia żywieniowe mówią wyraźnie, że źródłem białka w naszej diecie powinny być zarówno mięso i mleko oraz jego przetwory, jak i rośliny strączkowe, kasze i orzechy.
Białko soczewicy jest jednym z najlepiej przyswajalnych białek pochodzenia roślinnego
Drugi mit jest taki, że „pomidorówka” musi być zabielana śmietaną i podawana z makaronem. Ta nasza swoją gęstą konsystencję zawdzięcza czerwonej soczewicy. Połączenie soczewicy z pomidorami daje prawdziwą bomba potasu. Dlatego pomidorowa z soczewicą to idealna propozycja dla osób, które mają nadciśnienie tętnicze, skurcze nóg, nieregularny puls oraz skarżą się na przemęczenie. Zupa będzie też skutecznym orężem dla tych, którym zależy na redukcji tzw. złego cholesterolu.
Zupa pomidorowa z soczewicy
>> Sałatka caprese z cukinią - przepis
Lista składników (na 5 porcji):
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- pomidory w kartonie (ok. 400 g)
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera
- 1,3 l bulionu warzywnego
- 120 g soczewicy czerwonej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przyprawy:
sól, pieprz do smaku, imbir, papryka słodka, papryka ostra
Zupa pomidorowa z soczewicą – sposób przygotowania
Cebulkę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Marchew i seler zetrzyj na tarce lub za pomocą malaksera. Soczewicę opłucz pod zimną wodą. W dużym garnku rozgrzej olej i przesmaż cebulkę i czosnek. Zalej pomidorami i chwilkę przesmaż. Następnie dodaj marchew i seler oraz bulion. Gdy składniki nabiorą temperatury, dodaj soczewicę. Gotuj do rozpadnięcia się soczewicy. Dopraw przecierem pomidorowym oraz przyprawami. Zblenduj zupę, aby miała jednolitą konsystencję.

Wartość odżywcza 1 porcji zupy pomidorowej z soczewicą:
- Energia: 257 kcal
- Białko: 21 g
- Węglowodany: 20,6 g
- Tłuszcze: 10 g
Informacje dla osób z cukrzycą:
- WW: 2
- WBT: 1,8
Dowiedz się więcej: Co to są wymienniki węglowodanowe?







