Jednym ze smaków mojego dzieciństwa jest fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą. Podawana jako tzw. jarzynka do obiadu była znakiem, że zaczyna się lato. Pomyślałam, że warto spróbować przygotować coś innego z tego warzywa, coś co nie będzie tak oczywistym połączeniem… Efekt wyszedł zdumiewająco pyszny i zdecydowanie mniej kaloryczny.
Potrawka warzywna z fasolką szparagową – przepis

Fasolka szparagowa jest dobra dla wszystkich – dla osób odchudzających się, bo jest niskokaloryczna, a jednocześnie jest dobrym źródłem błonnika, który zapewnia nam uczucie sytości. Dla kobiet w ciąży, bo zawiera kwas foliowy. Dla borykających się z insulinoopornością, bo ma niski indeks glikemiczny. Tradycyjny sposób jej podania – z masłem i tartą bułką, trochę niweczył jej prozdrowotne właściwości. Dlatego warto odkryć fasolkę na nowo. Potrawka warzywna z fasolką szparagową w roli głównej sprawdzi się także jesienią i zimą, jeśli zamiast fasolki świeżej wykorzystamy mrożoną.
Jak zrobić potrawkę warzywną z fasolką?
>> Sprawdź inne przepisy: Sałatka caprese z cukinią
Potrawka warzywna - lista składników (na 4 porcje):
- 3 ząbki czosnku
- 3 młode cukinie
- 2 papryki czerwone
- 200 dag fasolki szparagowej
- 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju lnianego
Przyprawy:
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Jak przygotować potrawkę warzywną z fasolką?
Umyj wszystkie warzywa. Fasolkę obierz i pokrój na kawałki (ok. 4–5 cm). Czosnek przeciśnij przez praskę. Cukinię i paprykę pokrój w bardzo drobną kostkę. W głębokim rondlu umieść czosnek, cukinię i paprykę. Wlej szklankę wody. Gotuj przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, fasolkę szparagową oraz wszystkie przyprawy poza sokiem z cytryny. Duś na wolnym ogniu aż fasolka będzie miękka (około 15–20 minut). Na końcu dodaj olej lniany i dopraw sokiem z cytryny.
Potrawka warzywna z fasolką – wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 93 kcal
- Białko: 4,5 g
- Węglowodany: 11 g
- Tłuszcze 3,3 g
Informacje dla osób chorujących na cukrzycę:
- WW: 1
- WBT: 0












