• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Potrawka warzywna z fasolką szparagową – przepis

Jednym ze smaków mojego dzieciństwa jest fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą. Podawana jako tzw. jarzynka do obiadu była znakiem, że zaczyna się lato. Pomyślałam, że warto spróbować przygotować coś innego z tego warzywa, coś co nie będzie tak oczywistym połączeniem… Efekt wyszedł zdumiewająco pyszny i zdecydowanie mniej kaloryczny.

potrawka warzywna z fasolką szparagową

Fasolka szparagowa jest dobra dla wszystkich – dla osób odchudzających się, bo jest niskokaloryczna, a jednocześnie jest dobrym źródłem błonnika, który zapewnia nam uczucie sytości. Dla kobiet w ciąży, bo zawiera kwas foliowy. Dla borykających się z insulinoopornością, bo ma niski indeks glikemiczny. Tradycyjny sposób jej podania – z masłem i tartą bułką, trochę niweczył jej prozdrowotne właściwości. Dlatego warto odkryć fasolkę na nowo. Potrawka warzywna z fasolką szparagową w roli głównej sprawdzi się także jesienią i zimą, jeśli zamiast fasolki świeżej wykorzystamy mrożoną.

Jak zrobić potrawkę warzywną z fasolką?

>> Sprawdź inne przepisy: Sałatka caprese z cukinią

Potrawka warzywna - lista składników (na 4 porcje):

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 młode cukinie
  • 2 papryki czerwone
  • 200 dag fasolki szparagowej
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oleju lnianego

Przyprawy:

  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Jak przygotować potrawkę warzywną z fasolką?

Umyj wszystkie warzywa. Fasolkę obierz i pokrój na kawałki (ok. 4–5 cm). Czosnek przeciśnij przez praskę. Cukinię i paprykę pokrój w bardzo drobną kostkę. W głębokim rondlu umieść czosnek, cukinię i paprykę. Wlej szklankę wody. Gotuj przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, fasolkę szparagową oraz wszystkie przyprawy poza sokiem z cytryny. Duś na wolnym ogniu aż fasolka będzie miękka (około 15–20 minut). Na końcu dodaj olej lniany i dopraw sokiem z cytryny.

Potrawka warzywna z fasolką – wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia: 93 kcal
  • Białko: 4,5 g
  • Węglowodany: 11 g
  • Tłuszcze 3,3 g

Informacje dla osób chorujących na cukrzycę:

  • WW: 1
  • WBT: 0
Poznaj naszego eksperta
zdjęcie Dominiki Robaszkiewicz

Dominika Robaszkiewicz

Pasjonatka gotowania i biesiadowania. Bliskim sprawia przyjemność, gotując dla nich zdrowo i kolorowo. Pomysłami na słodkości, dania wytrawne, potrawy fit i zdrowe przekąski dzieli się na swoim blogu Smakołyki Dominiki – to wirtualna książka kucharska, którą chce przekazać córce. 

Zobacz także

Sałatka caprese z cukinią – prosty przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 24.08.2017

Klasyczna sałatka caprese to połączenie pomidora, sera mozzarella, bazylii i oliwy. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu i idealne sprawdza się w roli drugiego śniadania. Nasza propozycja nawiązuje do tej typowo włoskiej sałatki. Pomidora zastępuje młoda i chrupiąca cukinia, której główne atuty to niska kaloryczność oraz właściwości odkwaszające organizm.

Czytaj więcej

Jak zacząć przygodę z tranem? Pomysły na zdrowe multiwitaminowe szoty

Autor:

Artykuł sponsorowany

Data publikacji: 5.11.2024

Chcesz regularnie stosować tran, ale ten smak jest dla Ciebie zbyt intensywny? A może pijesz tran od dawna, ale wolisz przyjmować go w inny sposób? Chcesz przekonać dziecko do picia tranu? Mamy doskonałe rozwiązanie. Przepisy na multiwitaminowe, wzmacniające odporność szoty z Tranem Lysi, miodem, sokami i syropami. Pyszne i zdrowe!

Czytaj więcej

Syrop z czosnku – czym się różni od syropu z cebuli? Na co pomaga?

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 29.11.2023

Syrop z czosnku nie tylko wzmacnia organizm w czasie infekcji, lecz także działa profilaktycznie w chorobach układu krążenia i wspomaga trawienie! Dodanie miodu i cytryny ułatwi picie syropu z czosnku i wzmocni właściwości zdrowotne. Są jednak pewne ograniczenia w jego stosowaniu.

Czytaj więcej

Ten owoc jest jeszcze zdrowszy w wersji kiszonej! Jakie ma zalety?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 11.09.2023

Kiszone mango to wcale nie nowość, bo przed wiekami w takiej formie transportowano ten owoc do Europy. W obecnych czasach mango dostępne jest głównie w postaci surowej, więc można poeksperymentować i samemu je ukisić. W formie kiszonej często jest dodawane do dań orientalnych, np. do curry. Jakie właściwości ma kiszone mango i z czym je jeść?

Czytaj więcej