• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Ten owoc jest jeszcze zdrowszy w wersji kiszonej! Jakie ma zalety?

Kiszone mango to wcale nie nowość, bo przed wiekami w takiej formie transportowano ten owoc do Europy. W obecnych czasach mango dostępne jest głównie w postaci surowej, więc można poeksperymentować i samemu je ukisić. W formie kiszonej często jest dodawane do dań orientalnych, np. do curry. Jakie właściwości ma kiszone mango i z czym je jeść?

kiszone mango

Dlaczego mango jest zdrowe?

Mango jest źródłem witamin A, C, E, K, z grupy B, a także magnezu, żelaza, potasu i miedzi. Znajdziemy w nim luteinę, zeaksantynę, beta-karoten i błonnik pokarmowy. Owoc mango jest niskokaloryczny, na 100 gramów świeżego owocu przypada około 60 kalorii.

>> Preparaty wspomagające odchudzanie

Spożywanie mango ma liczne zalety, do których należy zaliczyć ochronę narządu wzroku przed chorobami, wsparcie układu immunologicznego, regulację trawienia, a także wsparcie w leczeniu anemii i regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki zawartości błonnika mango zapewnia uczucie sytości na długo, a właściwości antyoksydacyjne, które mango zawdzięcza obecności witaminy E, pomagają zachować młody wygląd dłużej poprzez opóźnienie procesów starzenia. Zawarte w mango witaminy z grupy B pozytywnie wpływają na układ nerwowy, a obecność potasu na pracę serca, regulując ciśnienie krwi. Zawarte w mango polifenole i antyoksydanty chronią organizm przed wolnymi rodnikami i mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych.

Mango jest bezpiecznym owocem dla diabetyków i osób z insulinoopornością.

>> Suplementy diety dla cukrzyków

Kiszone mango - jakie ma właściwości?

O dobroczynnym działaniu kiszonek nie trzeba nikomu przypominać – kiszonki zawierają w sobie bakterie probiotyczne, które stymulują układ trawienia i jelita do pracy, zapobiegając zaparciom, regulując rytm wypróżnień oraz wspierają odporność organizmu poprzez zasiedlanie jelit dobrymi bakteriami.

>> Preparaty wspomagające trawienie

Jedzenie kiszonego mango poprawia przyswajalność żelaza i wapnia, co jest szczególnie ważne dla osób borykających się z anemią i w profilaktyce osteoporozy. Warto także pamiętać, że kiszenie stabilizuje niektóre witaminy (w tym szczególnie wrażliwą na światło słoneczne witaminę C) i sprawia, że nie ulegają one rozpadowi, przez co nasz organizm zyskuje ich więcej.

Kiszone mango – jak smakuje i z czym je jeść?

W zależności od tego, czy ukisimy je w tradycyjnej solance, czy z dodatkiem liści kaffir, mango będzie miało inny smak. Liście limonki kaffir dodają intensywności, przez co takie mango lepiej sprawdzi się jako dodatek do dań typu curry. Z kolei kiszone w tradycyjnej solance mango będzie miało słodki posmak.

Jak ukisić mango?

Potrzebujesz:

• 1 twarde mango,

• 2-3 listki limonki kaffir,

• 2 szklanki wody.

• 1/2 szklanki soli.

Przygotowanie:

Mango należy obrać ze skóry i pokroić na kawałki, każdy o grubości około 1 cm. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól oraz liście limonki kaffor, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie należy wywar odstawić do przestudzenia.

Kawałki mango układamy w słoiku, a następnie zalewamy wystudzonym wywarem i odstawiamy do fermentacji, nie do lodówki. Słoik można przykryć ręcznikiem kuchennym.

Czas kiszenia to od 5 do 7 dni. Po ukiszeniu mango należy przechowywać w lodówce.

Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

Miejsce na okładkę
  • proste pomysły na wartościowe śniadanie
  • szybkie przepisy na zdrowy obiad
  • inspiracje przekąsek na podwieczorek
  • wybór lekkich przepisów na kolację
Aby pobrać darmowy materiał, zaznacz checkbox.
Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Ten owoc doskonale wspiera wzrok i odporność, jest dobry dla cukrzyków. To nie koniec jego zalet!

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 21.07.2023

Borówki amerykańskie mają słodki smak i wiele wartości odżywczych. Działają korzystnie na wzrok, poprawiają odporność, a także wykazują właściwości antynowotworowe. Mają niewiele kalorii, jak na swój słodki smak, oraz niski indeks glikemiczny, a więc mogą je jeść osoby z cukrzycą. Jakie są inne zalety borówek?

Czytaj więcej

Naturalne probiotyki, czyli moc kiszonek i mleka fermentowanego

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 3.11.2022

Naturalne probiotyki skutecznie przywracają równowagę flory bakteryjnej organizmu, zakłóconą przez nieprawidłowe żywienie, chorobę czy proces leczenia. Ich źródłem są m.in. kiszonki, przetwory z mleka fermentowanego, zakwas chlebowy i buraczany oraz kombucha.

Czytaj więcej

Czy kabaczek i cukinia to to samo? Dlaczego warto go jeść?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 1.09.2023

Co odróżnia kabaczek od cukinii? Dlaczego warto go jeść? Ogromną zaletą kabaczka jest to, że nie odkładają się w nim metale ciężkie, dlatego często znajduje się w żywności dla dzieci. Jakie witaminy i minerały zawiera kabaczek?

Czytaj więcej