Kiszone mango to wcale nie nowość, bo przed wiekami w takiej formie transportowano ten owoc do Europy. W obecnych czasach mango dostępne jest głównie w postaci surowej, więc można poeksperymentować i samemu je ukisić. W formie kiszonej często jest dodawane do dań orientalnych, np. do curry. Jakie właściwości ma kiszone mango i z czym je jeść?
Ten owoc jest jeszcze zdrowszy w wersji kiszonej! Jakie ma zalety?

Dlaczego mango jest zdrowe?
Mango jest źródłem witamin A, C, E, K, z grupy B, a także magnezu, żelaza, potasu i miedzi. Znajdziemy w nim luteinę, zeaksantynę, beta-karoten i błonnik pokarmowy. Owoc mango jest niskokaloryczny, na 100 gramów świeżego owocu przypada około 60 kalorii.
>> Preparaty wspomagające odchudzanie
Spożywanie mango ma liczne zalety, do których należy zaliczyć ochronę narządu wzroku przed chorobami, wsparcie układu immunologicznego, regulację trawienia, a także wsparcie w leczeniu anemii i regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki zawartości błonnika mango zapewnia uczucie sytości na długo, a właściwości antyoksydacyjne, które mango zawdzięcza obecności witaminy E, pomagają zachować młody wygląd dłużej poprzez opóźnienie procesów starzenia. Zawarte w mango witaminy z grupy B pozytywnie wpływają na układ nerwowy, a obecność potasu na pracę serca, regulując ciśnienie krwi. Zawarte w mango polifenole i antyoksydanty chronią organizm przed wolnymi rodnikami i mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych.
Mango jest bezpiecznym owocem dla diabetyków i osób z insulinoopornością.
>> Suplementy diety dla cukrzyków
Kiszone mango - jakie ma właściwości?
O dobroczynnym działaniu kiszonek nie trzeba nikomu przypominać – kiszonki zawierają w sobie bakterie probiotyczne, które stymulują układ trawienia i jelita do pracy, zapobiegając zaparciom, regulując rytm wypróżnień oraz wspierają odporność organizmu poprzez zasiedlanie jelit dobrymi bakteriami.
>> Preparaty wspomagające trawienie
Jedzenie kiszonego mango poprawia przyswajalność żelaza i wapnia, co jest szczególnie ważne dla osób borykających się z anemią i w profilaktyce osteoporozy. Warto także pamiętać, że kiszenie stabilizuje niektóre witaminy (w tym szczególnie wrażliwą na światło słoneczne witaminę C) i sprawia, że nie ulegają one rozpadowi, przez co nasz organizm zyskuje ich więcej.
Kiszone mango – jak smakuje i z czym je jeść?
W zależności od tego, czy ukisimy je w tradycyjnej solance, czy z dodatkiem liści kaffir, mango będzie miało inny smak. Liście limonki kaffir dodają intensywności, przez co takie mango lepiej sprawdzi się jako dodatek do dań typu curry. Z kolei kiszone w tradycyjnej solance mango będzie miało słodki posmak.
Jak ukisić mango?
Potrzebujesz:
• 1 twarde mango,
• 2-3 listki limonki kaffir,
• 2 szklanki wody.
• 1/2 szklanki soli.
Przygotowanie:
Mango należy obrać ze skóry i pokroić na kawałki, każdy o grubości około 1 cm. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól oraz liście limonki kaffor, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie należy wywar odstawić do przestudzenia.
Kawałki mango układamy w słoiku, a następnie zalewamy wystudzonym wywarem i odstawiamy do fermentacji, nie do lodówki. Słoik można przykryć ręcznikiem kuchennym.
Czas kiszenia to od 5 do 7 dni. Po ukiszeniu mango należy przechowywać w lodówce.
Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

- proste pomysły na wartościowe śniadanie
- szybkie przepisy na zdrowy obiad
- inspiracje przekąsek na podwieczorek
- wybór lekkich przepisów na kolację