• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Czy kabaczek i cukinia to to samo? Dlaczego warto go jeść?

Co odróżnia kabaczek od cukinii? Dlaczego warto go jeść? Ogromną zaletą kabaczka jest to, że nie odkładają się w nim metale ciężkie, dlatego często znajduje się w żywności dla dzieci. Jakie witaminy i minerały zawiera kabaczek?

kabaczek - krem z kabaczka

Jakie wartości odżywcze ma kabaczek?

Kabaczek zawiera dużo witamin i minerałów, a jego regularne spożywanie poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. W 100 gramach warzywa znajduje się od 16 do 20 kalorii, 1 gram błonnika oraz 1,2 grama białka. Znajduje się w nim także magnez, potas, żelazo, fosfor, sód, cynk, witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B6), witaminy C, E, K i A.

>> Preparaty na poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci

Zawartość witaminy C wpływa pozytywnie na odporność organizmu, a także zwiększa wchłanianie żelaza. Z kolei witaminy E i A uważane są za naturalne antyoksydanty, niwelujące wolne rodniki o opóźniające procesy starzenia. Witamina A wpływa także na poprawę wzroku, a witamina E bierze udział w procesach tworzenia czerwonych krwinek. Witaminy z grupy B wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego.

Warto wspomnieć, że kabaczek zawiera także luteinę (wspierającą prawidłowe widzenie) oraz duże zawartości kwasu foliowego, więc warto, aby spożywały ją kobiety w ciąży i karmiące piersią.

>> Suplementy dla kobiet w ciąży

Kabaczek a cukinia

Rozróżnienie dotyczy stopnia dojrzałości warzywa. I kabaczek, i cukinia to to samo warzywo, należące do dyniowatych. Kabaczkiem nazywany jest duży okaz warzywa, z pestkami w środku. Cukinia to nazwa zarezerwowana dla niewielkiego okazu, nieco większego od ogórka. Nie ma znaczenia kolor warzywa – w sklepach dostępne są kabaczki żółte i zielone.

Dla kogo kabaczek?

Kabaczek polecany jest osobom na diecie, z chorobami układu krążenia, wysokim cholesterolem, a także nadciśnieniem. Warto pamiętać, że wspiera on działanie układu nerwowego, a z powodu dużej zawartości błonnika – także układu pokarmowego, regulując trawienie. Kabaczek działa także moczopędnie, co przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.

Regularnie spożywany kabaczek wzmacnia odporność, zwiększa przyswajalność żelaza, a także zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie i poprawia wzrok, zapobiegając zwyrodnieniu plamki żółtej.

>> Preparaty na odporność

Jak jeść kabaczka?

Kabaczek nadaje się do wszystkiego – można go smażyć, grillować, gotować, a także kisić i marynować. Można także jeść surowego kabaczka – młode okazy, nazywane cukinią i niewiele większe od ogórka, można jeść ze skórką. Starsze lepiej obrać ze skórki i usunąć pestki ze środka. Przed spożyciem należy go dokładnie umyć. Jako że kabaczek nie kumuluje w sobie metali ciężkich, często znajduje się w popularnych słoiczkach dla niemowląt.

Placki z kabaczka

Kabaczka można zetrzeć na tarce, dodać jajko, odrobinę mąki i pietruszkę, a następnie usmażyć je niczym placki ziemniaczane lub upiec w piekarniku, co będzie zdrowszą wersją. Można je zjeść z dodatkiem jogurtu naturalnego lub warzyw.

Ważne, aby przed rozpoczęciem mieszania kabaczka z jajkiem odsączyć warzywo z wody. Dwa kabaczki o rozmiarze około 25 cm po starciu i odsączeniu z wody dadzą dwie szklanki warzywa.

Do tego dodaje się dwa jajka, dwie łyżki mąki oraz natkę pietruszki. Wszystko należy wymieszać, a konsystencja powinna być papkowata. Tak przygotowane ciasto należy usmażyć lub upiec w piekarniku.

Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

Miejsce na okładkę
  • proste pomysły na wartościowe śniadanie
  • szybkie przepisy na zdrowy obiad
  • inspiracje przekąsek na podwieczorek
  • wybór lekkich przepisów na kolację
Aby pobrać darmowy materiał, zaznacz checkbox.
Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Kwasy tłuszczowe omega-3 w trosce o zdrową skórę i piękne włosy

Autor:

Iga Hintz

Data publikacji: 7.03.2019

Dzięki nim skóra jest jędrna, a paznokcie i włosy wzmocnione. Kwasy omega-3 należą do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Mają silne właściwości odżywcze dla skóry, poprawiają jej napięcie oraz opóźniają powstawanie zmarszczek.

Czytaj więcej

Co na wypadanie włosów? Składniki i preparaty

Autor:

Mgr farm. Katarzyna Deptuła

Data publikacji: 23.03.2023

Wypadające nadmiernie włosy u kobiet i mężczyzn to problem nie tylko estetyczny. Może wynikać z zaburzeń hormonalnych lub ubogiej diety. Jak zadbać o wypadające włosy i zahamować ich utratę?

Czytaj więcej

Cenna oliwa z oliwek – obniża ciśnienie i zły cholesterol

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 10.04.2018

Świeża, tłoczona na zimno oliwa z oliwek świetnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, hamuje procesy zapalne i działa antynowotworowo. Cudowne właściwości zdrowotne oliwy znane są od wieków. Nie żałujmy więc jej sobie w codziennej diecie.

Czytaj więcej