Co odróżnia kabaczek od cukinii? Dlaczego warto go jeść? Ogromną zaletą kabaczka jest to, że nie odkładają się w nim metale ciężkie, dlatego często znajduje się w żywności dla dzieci. Jakie witaminy i minerały zawiera kabaczek?
Czy kabaczek i cukinia to to samo? Dlaczego warto go jeść?

Jakie wartości odżywcze ma kabaczek?
Kabaczek zawiera dużo witamin i minerałów, a jego regularne spożywanie poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. W 100 gramach warzywa znajduje się od 16 do 20 kalorii, 1 gram błonnika oraz 1,2 grama białka. Znajduje się w nim także magnez, potas, żelazo, fosfor, sód, cynk, witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B6), witaminy C, E, K i A.
>> Preparaty na poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci
Zawartość witaminy C wpływa pozytywnie na odporność organizmu, a także zwiększa wchłanianie żelaza. Z kolei witaminy E i A uważane są za naturalne antyoksydanty, niwelujące wolne rodniki o opóźniające procesy starzenia. Witamina A wpływa także na poprawę wzroku, a witamina E bierze udział w procesach tworzenia czerwonych krwinek. Witaminy z grupy B wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego.
Warto wspomnieć, że kabaczek zawiera także luteinę (wspierającą prawidłowe widzenie) oraz duże zawartości kwasu foliowego, więc warto, aby spożywały ją kobiety w ciąży i karmiące piersią.
>> Suplementy dla kobiet w ciąży
Kabaczek a cukinia
Rozróżnienie dotyczy stopnia dojrzałości warzywa. I kabaczek, i cukinia to to samo warzywo, należące do dyniowatych. Kabaczkiem nazywany jest duży okaz warzywa, z pestkami w środku. Cukinia to nazwa zarezerwowana dla niewielkiego okazu, nieco większego od ogórka. Nie ma znaczenia kolor warzywa – w sklepach dostępne są kabaczki żółte i zielone.
Dla kogo kabaczek?
Kabaczek polecany jest osobom na diecie, z chorobami układu krążenia, wysokim cholesterolem, a także nadciśnieniem. Warto pamiętać, że wspiera on działanie układu nerwowego, a z powodu dużej zawartości błonnika – także układu pokarmowego, regulując trawienie. Kabaczek działa także moczopędnie, co przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.
Regularnie spożywany kabaczek wzmacnia odporność, zwiększa przyswajalność żelaza, a także zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie i poprawia wzrok, zapobiegając zwyrodnieniu plamki żółtej.
Jak jeść kabaczka?
Kabaczek nadaje się do wszystkiego – można go smażyć, grillować, gotować, a także kisić i marynować. Można także jeść surowego kabaczka – młode okazy, nazywane cukinią i niewiele większe od ogórka, można jeść ze skórką. Starsze lepiej obrać ze skórki i usunąć pestki ze środka. Przed spożyciem należy go dokładnie umyć. Jako że kabaczek nie kumuluje w sobie metali ciężkich, często znajduje się w popularnych słoiczkach dla niemowląt.
Placki z kabaczka
Kabaczka można zetrzeć na tarce, dodać jajko, odrobinę mąki i pietruszkę, a następnie usmażyć je niczym placki ziemniaczane lub upiec w piekarniku, co będzie zdrowszą wersją. Można je zjeść z dodatkiem jogurtu naturalnego lub warzyw.
Ważne, aby przed rozpoczęciem mieszania kabaczka z jajkiem odsączyć warzywo z wody. Dwa kabaczki o rozmiarze około 25 cm po starciu i odsączeniu z wody dadzą dwie szklanki warzywa.
Do tego dodaje się dwa jajka, dwie łyżki mąki oraz natkę pietruszki. Wszystko należy wymieszać, a konsystencja powinna być papkowata. Tak przygotowane ciasto należy usmażyć lub upiec w piekarniku.
Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

- proste pomysły na wartościowe śniadanie
- szybkie przepisy na zdrowy obiad
- inspiracje przekąsek na podwieczorek
- wybór lekkich przepisów na kolację





