• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Jest dobry dla przyszłych mam i odpowiedni dla cukrzyków. Na co jeszcze korzystnie wpływa groszek?

Groszek mimo małych rozmiarów zawiera gamę witamin i składników odżywczych. Zalecany jest w diecie dla cukrzyków, osób z problemami krążeniowymi, a także dla kobiet oczekujących dziecka. Jak działa groszek? Kto szczególnie powinien wykorzystywać to warzywo w kuchni?

groszek zielony świeży

Groszek zielony i cukrowy

Groszek to roślina strączkowa, należąca do rodziny bobowatych. Według badań, uprawiany był już tysiące lat temu, a obecnie jest wykorzystywany jako dodatek do dań kuchni całego świata. Zjadamy dwie główne odmiany groszku. Ich nazwy często bywają używane zamiennie, jednak występują między nimi pewne różnice:

  •     Groszek zielony – jest to odmiana łuskowa grochu. W kuchni wykorzystywane są zielone, niedojrzałe nasiona grochu;,  
  •     Groszek cukrowy – cukrowa odmiana grochu. Jest to jedyny rodzaj groszku, który można spożywać w całości, wraz ze strąkiem, ponieważ nie zawiera pergaminowej wyściółki.

Czy groszek jest zdrowy?

Mimo  małych rozmiarów, groszek dostarcza imponujący zestaw substancji odżywczych. To, w połączeniu z niewielką ilością dostarczanych przez niego kalorii, sprawia, że groszek jest bardzo zdrowym i wartościowym elementem zbilansowanej diety.

Jedną z podstawowych cech groszku jest bogata zawartość białka. W 100 gramach groszku znajduje się około 5 gramów białka! Dzięki temu może stanowić ważny element w diecie wegeteriańskiej.

Dodatkową wartością groszku jest zawartość błonnika, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, reguluje perystaltykę jelit i zapewnia uczucie sytości po posiłku.

Groszek zawiera również  gamę witamin. Możemy wśród nich wymienić:

  •     witaminę A,
  •     witaminę K,
  •     witaminę C,  
  •     witaminy z grupy B, w tym B1 (tiaminę), B2 (ryboflawinę), B3 (niacynę), B5 (kwas pantotentowy), B9 (kwas foliowy),
  •     witaminę E.

Zestaw witamin to nie wszystko, co może zapewnić nam groszek. Dostarcza on również wielu składników odżywczych, takich jak mangan, żelazo, magnez czy fosfor.

>> Witaminy i minerały

Groszek – komu szczególnie pomaga?

Dzięki swoim właściwościom oraz dostarczanym składnikom, groszek może być szczególnie ważny dla osób zmagających się z pewnymi schorzeniami, kobiet w ciąży lub być elementem profilaktyki chorób i zdrowego stylu życia.  

Groszek a cukrzyca

Groszek jest wskazany w diecie osób z cukrzycą oraz insulinoopornością. Jest to związane z jego niskim indeksem glikemicznym. Oznacza to, że nie powoduje nagłego, znacznego wzrostu glukozy we krwi, co jest niezmierne ważne dla diabetyków.

Produkty z niskim indeksem glikemicznym polecane są również osobom chcącym obniżyć masę ciała, przez co groszek wykorzystywany jest w diecie redukcyjnej.

Groszek dla kobiet w ciąży

Groszek zawiera witaminę B9, zwaną również kwasem foliowym, która wpływa na rozwój płodu. Jej niedobór przyczynia się do powstawania poważnych wad wrodzonych układu nerwowego.  Suplementacja kwasu foliowego jest szczególnie ważna na etapie planowania ciąży oraz w jej wczesnych etapach, co pomaga zapobiec nieprawidłowościom w rozwoju cewy nerwowej.  

>> Kwas foliowy i witamina B

Groszek w zapobieganiu osteoporozie

Groszek wymieniany jest jako jeden z elementów diety w osteoporozie oraz w profilaktyce jej powstawania. Wszystko przez dużą zawartość witaminy K, która odpowiada za wiązanie wapnia z kością. Powoduje to wzrost gęstości kości, a co za tym idzie, kości stają się mocniejsze oraz mniej podatne na złamania.

Groszek w chorobach krążenia

Różnorodność witamin oraz substancji odżywczych sprawia, że groszek wspomaga układ krążenia w j prawidłowej pracy. Wśród jego właściwości możemy wymienić mi.in.:

  •     przeciwdziałanie anemii,
  •     wspomaganie procesu krzepnięcia krwi,
  •     uszczelnianie naczyń krwionośnych,
  •     wspomaganie pracy serca oraz profilaktykę zawałów.

Groszek przyczynia się także do utrzymania prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi, co zapobiega tworzeniu blaszek miażdżycowych.  

Groszek na poprawę wzroku

Dzięki zawartości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, groszek korzystnie wpływa na zmysł wzroku, np.:  

  •     wpływa na prawidłową pracę siatkówki,
  •     chroni tkanki oka,
  •     zapewnienia odpowiednie nawilżenie oka, minimalizując ryzyko suchości rogówki oraz spojówki,
  •     minimalizuje ryzyko ślepoty zmierzchowej, czyli pogorszenia wzroku w ciemnych warunkach.

>> Suplementy wzmacniające wzrok

Czy groszek konserwowy jest zdrowy?

Czy zima za oknem oznacza brak możliwości spożywania groszku? Niekoniecznie. Poza sezonem, świetnie sprawdzi się groszek konserwowy lub mrożony. W porównaniu ze świeżym groszkiem, zawartość minerałów oraz witamin może ulec zmianie, jednak mimo wszystko groszek z puszki lub groszek mrożony stanowi dobrą alternatywę dla świeżych warzyw, niedostępnych w okresie zimowym.

W przypadku groszku konserwowego, kontrowersje może wzbudzać bisfenol A (BPA), występujący w puszkach. Jest to środek mający chronić żywność przed kontaktem z metalem. Obecny stan wiedzy,  pozwala stwierdzić, że niewielkie ilości BPA (z którymi mamy styczność, spożywając pokarmy z puszki) nie wpływają szkodliwie na organizm człowieka.

>> Czy alergia w trakcie ciąży szkodzi dziecku? Jakie leki stosuje się na alergię podczas ciąży?

Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

Miejsce na okładkę
  • proste pomysły na wartościowe śniadanie
  • szybkie przepisy na zdrowy obiad
  • inspiracje przekąsek na podwieczorek
  • wybór lekkich przepisów na kolację
Aby pobrać darmowy materiał, zaznacz checkbox.

EFSA (2015). Scientific opinion on bisphenol A. EFSA explaines the safety of bisphenol A. Factsheet EFSA, 1-4. 

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Pomidory – superfood w zasięgu ręki

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 5.08.2022

Pomidory ze względu na swoje właściwości zdrowotne na stałe powinny zagościć zwłaszcza na stołach osób zmagających się z problemami kardiologicznymi. Co ciekawe, w im bardziej przetworzonej formie, tym dla serca lepiej.

Czytaj więcej

Letnie koktajle z superfoods

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 19.07.2017

Amatorom zdrowych, lekkich i orzeźwiających koktajli owocowych polecamy ich „modne” wydanie – z dodatkiem superfoods. Wypróbuj te trzy napoje doskonałe na lato - kalorie i WW wyliczyliśmy za Ciebie!

Czytaj więcej

Idealny owoc na lato. Świetnie nawadnia i wspomaga odchudzanie

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 18.07.2023

Najlepszy owoc na lato? Oczywiście, że arbuz – a jeszcze schłodzony? Jest lepszy niż lody i zdecydowanie dużo zdrowszy. Miąższ arbuza składa się z wody, cukru oraz witamin i minerałów. Jego pestki zaliczane są do superfoods, ze względu na swoje właściwości odżywcze. Właśnie dlatego arbuz powinien gościć na naszych stołach, zwłaszcza latem, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowego nawodnienia.

Czytaj więcej