• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Mają niski indeks glikemiczny i świetnie nawadniają. Doskonały dodatek do letnich dań

Ogórki to samo zdrowie i mówimy tu nie tylko o świeżych ogórkach, ale także o kiszonych. Kiedy rozpoczyna się sezon na ogórki warto kupować je kilogramami i jeść albo przygotowywać z nich kiszonki na zimę. Skąd w ogórkach taka moc? Jakie mają właściwości odżywcze? Jaką sałatkę przygotować ze świeżych ogórków i czy rzeczywiście nie powinno się ich łączyć z pomidorami? Pora rozwiać wszystkie wątpliwości.

świeże ogórki gruntowe

Dlaczego warto sięgać po ogórki?

W ogórkach znajduje się kukurbitacyna, mająca gorzki smak i przy tym właściwości antynowotworowe (hamuje wzrost komórek odpowiedzialnych za rozwój raka prostaty, trzustki czy piersi). Dodatkowo znajdują się w nich duże zawartości błonnika, potasu i magnezu oraz flawonoidy – w tym fisetynę, polifenol chroniący komórki nerwowe przed starzeniem się.  

Ogórki a cukrzyca

Ogórki mają niski indeks glikemiczny, a więc mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę. Pomagają regulować ciśnienie krwi, obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi oraz działają moczopędnie, dzięki czemu zapobiegają zastojom wody w organizmie i niwelują obrzęki.  

>> Preparaty usuwające nadmiar wody z organizmu

Działanie przeciwzapalne i nawadniające - supermoce ogórków

Regularne spożywanie ogórków pomaga zmniejszyć aktywność enzymów prozapalnych, redukując stany zapalne w organizmie, a także zapobiega dolegliwościom ze strony układu pokarmowego (zgadze, refluksowi i zaparciom). Ogórki składają się w 97 proc. z wody, więc spełniają także funkcję nawadniającą organizm.  

Ogórki kiszone – dodatkowe zalety!

Kiszonki są bardzo zdrowe – szczególnie dobroczynne działanie wykazują na jelita, ze względu na dużą zawartość bakterii probiotycznych. Mówiąc krótko – latem trzeba ogórki jeść i kisić je na zimowe dni!

>> Probiotyki

Ogórek i pomidor razem – czy to się wyklucza?

Przyjęło się twierdzenie, że pomidora i ogórka nie powinno się łączyć, gdyż ogórek wpływa niekorzystnie na witaminę C zawartą w pomidorze. Czy to prawda? Cóż, w ogórku obecny jest enzym askorbinaza, którye rozkładają witaminę C zawartą w pomidorach – ale uwaga, tylko w bezpośrednim kontakcie. Czy zatem należy unikać połączenia ogórka z pomidorem w celu podtrzymania zawartości witaminy C? Absolutnie nie.  

Zgodnie z zaleceniami WHO, dorosła osoba powinna spożywać co najmniej 400g warzyw i owoców dziennie, natomiast w Polsce w latach 2013-2016 średnie spożycie warzyw wynosiło 160g/osobę, natomiast owoców tylko 117g/osobę dziennie. To zdecydowanie poniżej rekomendacji zdrowotnych, zatem nie należy ograniczać spożycia warzyw i owoców w obawie przed niekorzystnym wpływem ich połączenia.  

Dodatkowo, aktywność askorbinazy maleje, gdy obniżmy pH pokarmów. Można to osiągnąć dodając do naszych dań np. sok z cytryny lub ocet balsamiczny, co pozwoli zachować większe ilości witaminy C.

>> Preparaty z witaminą C

Przepis na sałatkę z ogórków

Potrzebujemy:

  •     ogórków (4-5),  
  •     soli,  
  •     pieprzu,  
  •     oliwy z oliwek,  
  •     miodu,  
  •     czerwonej cebuli,
  •     świeżej mięty,
  •     opcjonalnie: ugotowaną cieciorkę.

W pierwszej kolejności pokrojone ogórki należy posolić i odstawić na 10-15 minut, aby puściły sok. Następnie dodajemy pół czerwonej cebuli, drobno pokrojonej. Potem doprawiamy: ¼ łyżeczki pieprzu, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka miodu i opcjonalnie łyżka octu winnego. Dodajemy garść liści świeżej mięty i około 100 g cieciorki i gotowe!

Naturalne kosmetyki z ogórka

Liczne dobroczynne właściwości ogórka znalazły zastosowanie w kosmetyce – ekstrakt z ogórka działa przeciwtrądzikowo i pomaga w nawilżeniu skóry oraz ogranicza wydzielanie sebum. Z kolei szampony na bazie ogórka działają oczyszczająco na skórę głowy oraz zapobiegają przetłuszczaniu się włosów.

Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

Miejsce na okładkę
  • proste pomysły na wartościowe śniadanie
  • szybkie przepisy na zdrowy obiad
  • inspiracje przekąsek na podwieczorek
  • wybór lekkich przepisów na kolację
Aby pobrać darmowy materiał, zaznacz checkbox.
Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Idealny owoc na lato. Świetnie nawadnia i wspomaga odchudzanie

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 18.07.2023

Najlepszy owoc na lato? Oczywiście, że arbuz – a jeszcze schłodzony? Jest lepszy niż lody i zdecydowanie dużo zdrowszy. Miąższ arbuza składa się z wody, cukru oraz witamin i minerałów. Jego pestki zaliczane są do superfoods, ze względu na swoje właściwości odżywcze. Właśnie dlatego arbuz powinien gościć na naszych stołach, zwłaszcza latem, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowego nawodnienia.

Czytaj więcej

Troska o przesuszoną skórę diabetyka. Sposoby na nawilżenie i odżywienie skóry

Autor:

Mgr farm. Anna Hechmann

Data publikacji: 25.02.2017

Skóra diabetyka jest zwykle sucha, może się łuszczyć i swędzieć. Przeznaczone do jej pielęgnacji preparaty powinny zapewniać odpowiednie nawilżenie i odżywienie.

Czytaj więcej

Dieta antycholesterolowa. Jak obniżyć cholesterol?

Autor:

Zdrowie PAP/Redakcja Apteline

Data publikacji: 28.06.2018

Jak obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi? Zmieniając sposób żywienia. Podpowiadamy, które produkty należy ograniczyć i czym je zastąpić.

Czytaj więcej