Ogórki to samo zdrowie i mówimy tu nie tylko o świeżych ogórkach, ale także o kiszonych. Kiedy rozpoczyna się sezon na ogórki warto kupować je kilogramami i jeść albo przygotowywać z nich kiszonki na zimę. Skąd w ogórkach taka moc? Jakie mają właściwości odżywcze? Jaką sałatkę przygotować ze świeżych ogórków i czy rzeczywiście nie powinno się ich łączyć z pomidorami? Pora rozwiać wszystkie wątpliwości.
Mają niski indeks glikemiczny i świetnie nawadniają. Doskonały dodatek do letnich dań

Dlaczego warto sięgać po ogórki?
W ogórkach znajduje się kukurbitacyna, mająca gorzki smak i przy tym właściwości antynowotworowe (hamuje wzrost komórek odpowiedzialnych za rozwój raka prostaty, trzustki czy piersi). Dodatkowo znajdują się w nich duże zawartości błonnika, potasu i magnezu oraz flawonoidy – w tym fisetynę, polifenol chroniący komórki nerwowe przed starzeniem się.
Ogórki a cukrzyca
Ogórki mają niski indeks glikemiczny, a więc mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę. Pomagają regulować ciśnienie krwi, obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi oraz działają moczopędnie, dzięki czemu zapobiegają zastojom wody w organizmie i niwelują obrzęki.
>> Preparaty usuwające nadmiar wody z organizmu
Działanie przeciwzapalne i nawadniające - supermoce ogórków
Regularne spożywanie ogórków pomaga zmniejszyć aktywność enzymów prozapalnych, redukując stany zapalne w organizmie, a także zapobiega dolegliwościom ze strony układu pokarmowego (zgadze, refluksowi i zaparciom). Ogórki składają się w 97 proc. z wody, więc spełniają także funkcję nawadniającą organizm.
Ogórki kiszone – dodatkowe zalety!
Kiszonki są bardzo zdrowe – szczególnie dobroczynne działanie wykazują na jelita, ze względu na dużą zawartość bakterii probiotycznych. Mówiąc krótko – latem trzeba ogórki jeść i kisić je na zimowe dni!
>> Probiotyki
Ogórek i pomidor razem – czy to się wyklucza?
Przyjęło się twierdzenie, że pomidora i ogórka nie powinno się łączyć, gdyż ogórek wpływa niekorzystnie na witaminę C zawartą w pomidorze. Czy to prawda? Cóż, w ogórku obecny jest enzym askorbinaza, którye rozkładają witaminę C zawartą w pomidorach – ale uwaga, tylko w bezpośrednim kontakcie. Czy zatem należy unikać połączenia ogórka z pomidorem w celu podtrzymania zawartości witaminy C? Absolutnie nie.
Zgodnie z zaleceniami WHO, dorosła osoba powinna spożywać co najmniej 400g warzyw i owoców dziennie, natomiast w Polsce w latach 2013-2016 średnie spożycie warzyw wynosiło 160g/osobę, natomiast owoców tylko 117g/osobę dziennie. To zdecydowanie poniżej rekomendacji zdrowotnych, zatem nie należy ograniczać spożycia warzyw i owoców w obawie przed niekorzystnym wpływem ich połączenia.
Dodatkowo, aktywność askorbinazy maleje, gdy obniżmy pH pokarmów. Można to osiągnąć dodając do naszych dań np. sok z cytryny lub ocet balsamiczny, co pozwoli zachować większe ilości witaminy C.
>> Preparaty z witaminą C
Przepis na sałatkę z ogórków
Potrzebujemy:
- ogórków (4-5),
- soli,
- pieprzu,
- oliwy z oliwek,
- miodu,
- czerwonej cebuli,
- świeżej mięty,
- opcjonalnie: ugotowaną cieciorkę.
W pierwszej kolejności pokrojone ogórki należy posolić i odstawić na 10-15 minut, aby puściły sok. Następnie dodajemy pół czerwonej cebuli, drobno pokrojonej. Potem doprawiamy: ¼ łyżeczki pieprzu, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka miodu i opcjonalnie łyżka octu winnego. Dodajemy garść liści świeżej mięty i około 100 g cieciorki i gotowe!
Naturalne kosmetyki z ogórka
Liczne dobroczynne właściwości ogórka znalazły zastosowanie w kosmetyce – ekstrakt z ogórka działa przeciwtrądzikowo i pomaga w nawilżeniu skóry oraz ogranicza wydzielanie sebum. Z kolei szampony na bazie ogórka działają oczyszczająco na skórę głowy oraz zapobiegają przetłuszczaniu się włosów.
Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

- proste pomysły na wartościowe śniadanie
- szybkie przepisy na zdrowy obiad
- inspiracje przekąsek na podwieczorek
- wybór lekkich przepisów na kolację
Beata Jabłonowska-Lietz (2018), Czy można łączyć pomidora z ogórkiem?, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej