Systematyczne spożywanie wartościowych posiłków poza domem to pięta achillesowa wielu z nas. Zwykle tłumaczymy się brakiem czasu na przygotowywanie dań, które łatwo zabrać ze sobą. Nie mamy też pomysłów, co poza tradycyjną kanapką, można zjeść w szkole, na uczelni lub w pracy.
Sałatka z ciecierzycą i makaronem razowym − przepis

Posiłek, który świetnie nadaje się do zjedzenia poza domem, a w dodatku jest szybki w przygotowaniu i syty, sałatka z makaronem, cieciorką i warzywami. Połączenie węglowodanów, strączków i warzyw zapewnia sporą dawkę energii potrzebną do pracy albo nauki. Do sałatki można wykorzystać makaron, który pozostał nam z obiadu.
Sprawdź także przepis na kaszotto z dynią.
Sałatka z ciecierzycą i makaronem razowym – składniki na 1 porcję:
- 1 łyżeczka zielonego pesto
- 80 g ciecierzycy z puszki
- 50 g makaronu razowego
- 1 pomidor
- kawałek papryki (około 30 g)
- szalotka
- sok z cytryny (opcjonalnie)
Jak przygotować sałatkę z ciecierzycą i makaronem razowym?
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Ciecierzycę odcedź. Cebulkę oraz paprykę drobno posiekaj. Wymieszaj z solą i świeżo mielonym pieprzem. Pomidora pokrój w dużą kostkę.
Na dno słoika wlej pesto i wsyp ciecierzycę. Zamieszaj. Następna warstwa to przestudzony makaron. Na makaronie ułóż papryczkę z cebulką, a następnie pomidora. Jeśli lubisz skrop wszystko sokiem z cytryny. Na wierzchu połóż szczyptę ulubionych kiełków. Przed zjedzeniem kilkakrotnie energicznie wstrząśnij słoikiem.
Sałatka z ciecierzycą i makaronem razowym− wartości odżywcze 1 porcji:
- Energia: 179 kcal
- Węglowodany: 32,3 g
- Białko: 8 g
- Tłuszcz: 2,1 g
Informacja dla osób chorujących na cukrzycę:
- WW: 6,5
- WBT: 1











