• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Sałatka z ciecierzycą i makaronem razowym − przepis

Systematyczne spożywanie wartościowych posiłków poza domem to pięta achillesowa wielu z nas. Zwykle tłumaczymy się brakiem czasu na przygotowywanie dań, które łatwo zabrać ze sobą. Nie mamy też pomysłów, co poza tradycyjną kanapką, można zjeść w szkole, na uczelni lub w pracy.

sałatka z makaronem i ciecierzycą

Posiłek, który świetnie nadaje się do zjedzenia poza domem, a w dodatku jest szybki w przygotowaniu i syty, sałatka z makaronem, cieciorką i warzywami. Połączenie węglowodanów, strączków i warzyw zapewnia sporą dawkę energii potrzebną do pracy albo nauki. Do sałatki można wykorzystać makaron, który pozostał nam z obiadu.

Sprawdź także przepis na kaszotto z dynią.

Sałatka z ciecierzycą i makaronem razowym – składniki na 1 porcję:

  • 1 łyżeczka zielonego pesto
  • 80 g ciecierzycy z puszki
  • 50 g makaronu razowego
  • 1 pomidor
  • kawałek papryki (około 30 g)
  • szalotka
  • sok z cytryny (opcjonalnie)

Jak przygotować sałatkę z ciecierzycą i makaronem razowym?

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Ciecierzycę odcedź. Cebulkę oraz paprykę drobno posiekaj. Wymieszaj z solą i świeżo mielonym pieprzem. Pomidora pokrój w dużą kostkę.

Na dno słoika wlej pesto i wsyp ciecierzycę. Zamieszaj. Następna warstwa to przestudzony makaron. Na makaronie ułóż papryczkę z cebulką, a następnie pomidora. Jeśli lubisz skrop wszystko sokiem z cytryny. Na wierzchu połóż szczyptę ulubionych kiełków. Przed zjedzeniem kilkakrotnie energicznie wstrząśnij słoikiem.

Sałatka z ciecierzycą i makaronem razowym− wartości odżywcze 1 porcji:

  • Energia: 179 kcal
  • Węglowodany: 32,3 g
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 2,1 g

Informacja dla osób chorujących na cukrzycę:

  • WW: 6,5
  • WBT: 1
Poznaj naszego eksperta
zdjęcie Dominiki Robaszkiewicz

Dominika Robaszkiewicz

Pasjonatka gotowania i biesiadowania. Bliskim sprawia przyjemność, gotując dla nich zdrowo i kolorowo. Pomysłami na słodkości, dania wytrawne, potrawy fit i zdrowe przekąski dzieli się na swoim blogu Smakołyki Dominiki – to wirtualna książka kucharska, którą chce przekazać córce. 

Zobacz także

Pizza bezglutenowa z dodatkiem marchewki − przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 19.09.2017

Zjedzenie bezglutenowej pizzy na mieście to nadal wyzwanie. Jednak wcale nie trzeba tracić czasu na poszukiwania. Taką pizzę z łatwością przygotujemy sami. Ciekawostką jest dodatek warzyw w cieście. Co Wy na to?

Czytaj więcej

Szarlotka bezglutenowa – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 19.09.2017

Jesień lada moment zagości w kalendarzu, ale za oknem już rozgościła się na dobre. To znak, że nadchodzi czas na szarlotkę, oczywiście z najlepszych jabłek, czyli polskich renet. Dzięki ich wyrazistemu smakowi ciasto nie będzie za słodkie. Zapraszam na zdrową, bezglutenową wersję szarlotki, idealną do filiżanki gorącej herbaty.

Czytaj więcej

Bezglutenowy pasztet z soczewicy − przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 20.09.2017

Pasztet to danie, które od razu kojarzy się z mięsem. Jednak od pewnego czasu testuję pasztety przygotowywane z różnych warzyw i kasz. Taka propozycja to strzał w dziesiątkę dla osób na diecie bezglutenowej.

Czytaj więcej