Pokrzywa może nam się głównie kojarzyć z bolesnym poparzeniem. Jednak ta roślina ma w sobie wiele cennych właściwości, z których warto skorzystać. Kiedy dokucza nam anemia albo mamy zbyt wysoki cholesterol, sięgnijmy po napar z pokrzywy. Co jeszcze kryje w sobie ten chwast? Dlaczego warto regularnie sięgać po napar z pokrzywy?
Pokrzywa – zwykły chwast i niezwykłe właściwości

Najwięcej walorów zdrowotnych mają młode liście pokrzywy z górnych pędów, a także rozgałęziony korzeń. To właśnie dzięki nim napar z pokrzywy ma tak wiele wartości. Liście są cenione ze względu na znajdujące się w nich w obfitości:
- barwniki − m.in. chlorofil,
- witaminy − C, K, B2 i B6,
- flawonoidy − związki posiadające wiele dobroczynnych właściwości m.in. antyoksydacyjne i przeciwzapalne,
- karotenoidy − naturalne przeciwutleniacze,
- kwasy organiczne,
- mikroelementy − m.in. żelazo.
Korzeń zawiera natomiast m.in. sterole (obniżające stężenie „złego” cholesterolu we krwi), lecytynę, krzemionkę (regenerującą tkankę łączną) i sole mineralne, zwłaszcza wapnia.
Właściwości pokrzywy
Pokrzywa poprawia ogólną przemianę materii, pobudza wytwarzanie enzymów trzustkowych, a także wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny. Napar z pokrzywy to dobry wybór, ponieważ zioło to wykazuje właściwości:
- moczopędne,
- ściągające,
- rozkurczowe,
- przeciwbiegunkowe,
- przeciwkrwotoczne,
- przeciwcukrzycowe (obniża poziom cukru we krwi i poprawia pracę trzustki),
- wzmacniające,
- przeciwzapalne,
- przeciwanemiczne.
Kiedy sięgnąć po napar z pokrzywy
Jeszcze nie tak dawno mieszkańcy wsi okładali sobie świeżo zerwanymi pokrzywami nogi i ręce. Wierzyli, że w ten sposób pozbędą się reumatyzmu i artretyzmu. W tych schorzeniach jest ona wskazana także i dziś.
Picie naparu z pokrzywy zaleca się, gdy cierpimy na takie schorzenia, jak:
- choroby nerek (kamica nerkowa, kamienie, piasek),
- stany zapalne dróg moczowych i pęcherzyka żółciowego,
- przerost prostaty (początkowa faza),
- artretyzm,
- reumatyzm i inne dolegliwości reumatyczne,
- początkowa faza cukrzycy, stan przedcukrzycowy,
- anemia,
- awitaminoza,
- zaburzenia krzepliwości krwi (krwotoki, krwawienia),
- hemoroidy,
- problemy z przemianą materii,
- nieżyty żołądka i jelit,
- obrzęki i uczucie „ciężkich nóg”,
- łojotok, trądzik.
Zewnętrznie napar z pokrzywy jest stosowany do płukania jamy ustnej i gardła (angina) oraz przy problemach skórnych (łojotok lub trądzik).
Pokrzywa pobiera z gleby m.in. żelazo, które − dzięki dużej zawartości witaminy C − jest bardzo dobrze przyswajane.
Pokrzywa w kuchni
Zupy lub sałatki z udziałem pokrzywy wracają do łask (pokrzywa w kuchni z powodzeniem zastąpi szpinak). Na nowo odkrywane są także wzmacniające właściwości soku wyciśniętego z młodych pędów zbieranych tuż przed kwitnieniem. Można go kupić albo zrobić samemu, a potem zapasteryzować. Taki sok (z dodatkiem miodu) będzie doskonałą kuracją wzmacniającą, która uzupełni niedobory witamin i minerałów w okresie wiosennego przesilenia albo jesienno-zimowych infekcji.
Jak przyrządzić napar z pokrzywy
Aby przyrządzić napar z pokrzywy, 1−2 łyżki liści zalej szklanką wrzącej wody, przykryj i odstaw na 10−15 minut, a następnie odcedź. Tak przyrządzony napar pij po szklance 2−3 razy dziennie. Jeśli taką samą porcję liści zalejesz szklanką wody i będziesz podgrzewać pod przykryciem przez 5 minut, to otrzymasz odwar.
Z suszonych liści pokrzywy robi się też płukanki wzmacniające i przeciwłupieżowe do włosów. Możesz ją zrobić tak: 2−3 łyżki suszonej pokrzywy zalej 500 ml wrzącej wody, przykryj, po 20 minutach dodaj 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny, wypłucz włosy po wcześniejszym umyciu.





