• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Pokrzywa – zwykły chwast i niezwykłe właściwości

Pokrzywa może nam się głównie kojarzyć z bolesnym poparzeniem. Jednak ta roślina ma w sobie wiele cennych właściwości, z których warto skorzystać. Kiedy dokucza nam anemia albo mamy zbyt wysoki cholesterol, sięgnijmy po napar z pokrzywy. Co jeszcze kryje w sobie ten chwast? Dlaczego warto regularnie sięgać po napar z pokrzywy?

Napar z liści pokrzywy

Najwięcej walorów zdrowotnych mają młode liście pokrzywy z górnych pędów, a także rozgałęziony korzeń. To właśnie dzięki nim napar z pokrzywy ma tak wiele wartości. Liście są cenione ze względu na znajdujące się w nich w obfitości:

  • barwniki − m.in. chlorofil,
  • witaminy − C, K, B2 i B6,
  • flawonoidy − związki posiadające wiele dobroczynnych właściwości m.in. antyoksydacyjne i przeciwzapalne,
  • karotenoidy − naturalne przeciwutleniacze,
  • kwasy organiczne,
  • mikroelementy − m.in. żelazo.

Korzeń zawiera natomiast m.in. sterole (obniżające stężenie „złego” cholesterolu we krwi), lecytynę, krzemionkę (regenerującą tkankę łączną) i sole mineralne, zwłaszcza wapnia.

Właściwości pokrzywy

Pokrzywa poprawia ogólną przemianę materii, pobudza wytwarzanie enzymów trzustkowych, a także wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny. Napar z pokrzywy to dobry wybór, ponieważ zioło to wykazuje właściwości:

  • moczopędne,
  • ściągające,
  • rozkurczowe,
  • przeciwbiegunkowe,
  • przeciwkrwotoczne,
  • przeciwcukrzycowe (obniża poziom cukru we krwi i poprawia pracę trzustki),
  • wzmacniające,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwanemiczne.

Kiedy sięgnąć po napar z pokrzywy

Jeszcze nie tak dawno mieszkańcy wsi okładali sobie świeżo zerwanymi pokrzywami nogi i ręce. Wierzyli, że w ten sposób pozbędą się reumatyzmu i artretyzmu. W tych schorzeniach jest ona wskazana także i dziś.

Picie naparu z pokrzywy zaleca się, gdy cierpimy na takie schorzenia, jak:

  • choroby nerek (kamica nerkowa, kamienie, piasek),
  • stany zapalne dróg moczowych i pęcherzyka żółciowego,
  • przerost prostaty (początkowa faza),
  • artretyzm,
  • reumatyzm i inne dolegliwości reumatyczne,
  • początkowa faza cukrzycy, stan przedcukrzycowy,
  • anemia,
  • awitaminoza,
  • zaburzenia krzepliwości krwi (krwotoki, krwawienia),
  • hemoroidy,
  • problemy z przemianą materii,
  • nieżyty żołądka i jelit,
  • obrzęki i uczucie „ciężkich nóg”,
  • łojotok, trądzik.

Zewnętrznie napar z pokrzywy jest stosowany do płukania jamy ustnej i gardła (angina) oraz przy problemach skórnych (łojotok lub trądzik).

Pokrzywa pobiera z gleby m.in. żelazo, które − dzięki dużej zawartości  witaminy C − jest bardzo dobrze przyswajane.

Pokrzywa w kuchni

Zupy lub sałatki z udziałem pokrzywy wracają do łask (pokrzywa w kuchni z powodzeniem zastąpi szpinak). Na nowo odkrywane są także wzmacniające właściwości soku wyciśniętego z młodych pędów zbieranych tuż przed kwitnieniem. Można go kupić albo zrobić samemu, a potem zapasteryzować. Taki sok (z dodatkiem miodu) będzie doskonałą kuracją wzmacniającą, która uzupełni niedobory witamin i minerałów w okresie wiosennego przesilenia albo jesienno-zimowych infekcji.

Jak przyrządzić napar z pokrzywy

Aby przyrządzić napar z pokrzywy, 1−2 łyżki liści zalej szklanką wrzącej wody, przykryj i odstaw na 10−15 minut, a następnie odcedź. Tak przyrządzony napar pij po szklance 2−3 razy dziennie. Jeśli taką samą porcję liści zalejesz szklanką wody i będziesz podgrzewać pod przykryciem przez 5 minut, to otrzymasz odwar.

Z suszonych liści pokrzywy robi się też płukanki wzmacniające i przeciwłupieżowe do włosów. Możesz ją zrobić tak: 2−3 łyżki suszonej pokrzywy zalej 500 ml wrzącej wody, przykryj, po 20 minutach dodaj 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny, wypłucz włosy po wcześniejszym umyciu.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Co skrywa szałwia – poznaj jej wielorakie zastosowanie

Autor:

Redakcja Apteline

Data aktualizacji: 2.05.2023

Szałwia ma szerokie działanie terapeutyczne i pielęgnacyjne: wykorzystuje się ją w leczeniu zgagi, nieświeżego oddechu, trodno gojących się ran, infekcji gardła, a nawet w stanie przedcukrzycowym. O działaniu przeciwbakteryjnym szałwii decydują głównie olejki eteryczne oraz karnozol, właściwości ściągające zawdzięcza zawartości garbników.

Czytaj więcej

Czystek – właściwości i zastosowanie

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 13.09.2017

Czystek zawiera wyjątkowo dużo polifenoli, czyli substancji neutralizujących wolne rodniki (zwanych też antyoksydantami). Dzięki temu hamuje rozwój stanów zapalnych i zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze. Doskonale sprawdza się zatem w okresie przeziębień.

Czytaj więcej

Niepozorny bratek ma w sobie więcej, niż myślisz

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 29.09.2017

Bratek to jeden z najpopularniejszych kwiatów, które można spotkać w przydomowych ogrodach i na klombach. Jak się okazuje skutecznie wspomoże leczenie takich dolegliwości, jak trądzik, popękane naczynka oraz zapalenie oskrzeli.

Czytaj więcej