Jesień lada moment zagości w kalendarzu, ale za oknem już rozgościła się na dobre. To znak, że nadchodzi czas na szarlotkę, oczywiście z najlepszych jabłek, czyli polskich renet. Dzięki ich wyrazistemu smakowi ciasto nie będzie za słodkie. Zapraszam na zdrową, bezglutenową wersję szarlotki, idealną do filiżanki gorącej herbaty.
Szarlotka bezglutenowa – przepis

Dla tych, których przeraża kupowanie i mieszanie różnych mąk, podrzucam pomysł. Możecie przygotować samodzielnie mąkę kokosową, owsianą lub jaglaną. Wystarczy zmiksować w blenderze wysokoobrotowym bezglutenowe płatki owsiane, wiórki kokosowe albo kaszę jaglaną. Miksujecie do czasu uzyskania konsystencji mąki.
>> Gluten - celiakia, alergia czy nietolerancja?
Szarlotka bezglutenowa − składniki (na 15 porcji ciasta):
- 1 kg jabłek − najlepiej renety,
- 200 g mąki owsianej,
- 80 g mąki ziemniaczanej,
- 60 g mąki kokosowej,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 250 g masła,
- 3 łyżki ksylitolu (do ciasta),
- 3 łyżki ksylitolu (do posypania jabłek),
- cynamon.
Jak upiec bezglutenową szarlotkę?
Masło, cukier, jajko oraz wszystkie rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia wrzuć do malaksera i zmiel przez około minutę. Wyciągnij i zagnieć ciasto w kulę. Następnie owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. W międzyczasie obierz jabłka i pokrój je w grube plastry około 1 cm.
Ciasto po wyjęciu z lodówki podziel na dwie części. Połowę schowaj znów do lodówki, a drugą wyłóż na papier do pieczenia i rozłóż palcami. Przykryj ciasto kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkuj na kształt formy. Zdejmij wierzchni papier i włóż ciasto do formy. Teraz ułóż jabłka na cieście, posyp cynamonem i porcją ksylitolu. Wyciągnij z lodówki drugą część ciasta i rozwałkuj tak samo jak pierwszy kawałek. Zdejmij górny arkusz papieru, odwróć i wyłóż ciasto na jabłka. Na koniec delikatnie zdejmij arkusz papieru. Ciasto z pewnością będzie się kleić, ale spokojnie dasz radę je przełożyć. Jeśli się trochę naderwie, nie ma się co przejmować. Ułóż po prostu kawałki ciasta na jabłkach.
Teraz wystarczy wstawić blaszkę do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 50 minut, a potem delektować się wspaniałym bezglutenowym wypiekiem. Oczywiście do szarlotki idealnie pasuje gałka lodów waniliowych, szczególnie gdy podajemy ją na ciepło.
Szarlotka bezglutenowa – wartości odżywcze 1 kawałka ciasta (przy podziale na 15 porcji):
- Energia: 246 kcal
- Węglowodany: 26 g
- Białko: 3,3 g
- Tłuszcze: 14,2 g
Informacja dla osób chorujących na cukrzycę:
- WW: 2,5
- WBT: 1,4





