• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Szarlotka bezglutenowa – przepis

Jesień lada moment zagości w kalendarzu, ale za oknem już rozgościła się na dobre. To znak, że nadchodzi czas na szarlotkę, oczywiście z najlepszych jabłek, czyli polskich renet. Dzięki ich wyrazistemu smakowi ciasto nie będzie za słodkie. Zapraszam na zdrową, bezglutenową wersję szarlotki, idealną do filiżanki gorącej herbaty.

Kawałek bezglutenowej szarlotki z gałką lodów waniliowych i jeżynami leży na niebieskim talerzu

Dla tych, których przeraża kupowanie i mieszanie różnych mąk, podrzucam pomysł. Możecie przygotować samodzielnie mąkę kokosową, owsianą lub jaglaną. Wystarczy zmiksować w blenderze wysokoobrotowym bezglutenowe płatki owsiane, wiórki kokosowe albo kaszę jaglaną. Miksujecie do czasu uzyskania konsystencji mąki.

>> Gluten - celiakia, alergia czy nietolerancja?

Szarlotka bezglutenowa − składniki (na 15 porcji ciasta):

  • 1 kg jabłek − najlepiej renety,
  • 200 g mąki owsianej,
  • 80 g mąki ziemniaczanej,
  • 60 g mąki kokosowej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 250 g masła,
  • 3 łyżki ksylitolu (do ciasta),
  • 3 łyżki ksylitolu (do posypania jabłek),
  • cynamon.

Jak upiec bezglutenową szarlotkę?

Masło, cukier, jajko oraz wszystkie rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia wrzuć do malaksera i zmiel przez około minutę. Wyciągnij i zagnieć ciasto w kulę. Następnie owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. W międzyczasie obierz jabłka i pokrój je w grube plastry około 1 cm.

Ciasto po wyjęciu z lodówki podziel na dwie części. Połowę schowaj znów do lodówki, a drugą wyłóż na papier do pieczenia i rozłóż palcami. Przykryj ciasto kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkuj na kształt formy. Zdejmij wierzchni papier i włóż ciasto do formy. Teraz ułóż jabłka na cieście, posyp cynamonem i porcją ksylitolu. Wyciągnij z lodówki drugą część ciasta i rozwałkuj tak samo jak pierwszy kawałek. Zdejmij górny arkusz papieru, odwróć i wyłóż ciasto na jabłka. Na koniec delikatnie zdejmij arkusz papieru. Ciasto z pewnością będzie się kleić, ale spokojnie dasz radę je przełożyć. Jeśli się trochę naderwie, nie ma się co przejmować. Ułóż po prostu kawałki ciasta na jabłkach.

Teraz wystarczy wstawić blaszkę do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 50 minut, a potem delektować się wspaniałym bezglutenowym wypiekiem. Oczywiście do szarlotki idealnie pasuje gałka lodów waniliowych, szczególnie gdy podajemy ją na ciepło.

Szarlotka bezglutenowa – wartości odżywcze 1 kawałka ciasta (przy podziale na 15 porcji):

  • Energia: 246 kcal
  • Węglowodany: 26 g
  • Białko: 3,3 g
  • Tłuszcze: 14,2 g

Informacja dla osób chorujących na cukrzycę:

  • WW: 2,5
  • WBT: 1,4
Poznaj naszego eksperta
zdjęcie Dominiki Robaszkiewicz

Dominika Robaszkiewicz

Pasjonatka gotowania i biesiadowania. Bliskim sprawia przyjemność, gotując dla nich zdrowo i kolorowo. Pomysłami na słodkości, dania wytrawne, potrawy fit i zdrowe przekąski dzieli się na swoim blogu Smakołyki Dominiki – to wirtualna książka kucharska, którą chce przekazać córce. 

Zobacz także

Szybki deser malinowy

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 15.09.2017

Lubię desery, które można przygotować w kilka minut. Pewnie też miewacie czasami nieodpartą chęć na coś słodkiego. Nawet w takim momencie polecam przygotować coś zdrowego (a można to zrobić naprawdę szybko) zamiast zapychać się byle czym. Inspiracją dla tego przepisu było tiramisu. Z włoskiego klasyka pozostał jedynie serek mascarpone, ale efekt jest równie pyszny jak wersja oryginalna.

Czytaj więcej

Muffinki buraczkowe – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 31.08.2017

Słodkie smakołyki na bazie warzyw? Czy to możliwe? Jak najbardziej! Bazą muffinek jest puree z ugotowanych buraczków. Ciastka są wilgotne i puszyste, a w dodatku bogate w składniki odżywcze. Sam burak poza tym, że jest cennym źródłem wapnia i magnezu, pomaga też unormować poziom cholesterolu we krwi.

Czytaj więcej

Komosa ryżowa (quinoa) z owocami – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 31.08.2017

Quinoa, inaczej komosa ryżowa, to takie wdzięczne „niby” zboże, które można przyrządzać na wiele sposobów. Świetnie smakuje w potrawach wytrawnych, ale równie dobrze sprawdza się na słodko. Do tego ma niski indeks glikemiczny, zatem jest bazowym produktem do wykorzystania w kuchni diabetyka. Dzisiaj proponuję komosę na słodko, w ramach pożywnego i zdrowego śniadania.

Czytaj więcej