• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Komosa ryżowa (quinoa) z owocami – przepis

Quinoa, inaczej komosa ryżowa, to takie wdzięczne „niby” zboże, które można przyrządzać na wiele sposobów. Świetnie smakuje w potrawach wytrawnych, ale równie dobrze sprawdza się na słodko. Do tego ma niski indeks glikemiczny, zatem jest bazowym produktem do wykorzystania w kuchni diabetyka. Dzisiaj proponuję komosę na słodko, w ramach pożywnego i zdrowego śniadania.

quinoa z owocami

Komosa z owocami spełnia wymogi stawiane śniadaniom idealnym – dostarcza zarówno węglowodanów prostych pochodzących z owoców, jak i złożonych z kaszy. Takie śniadanie natychmiast dostarcza nam energii na dobry początek dnia i zapewnia długotrwałe uczucie sytości.

>>  Komosa ryżowa (quinoa) – dobre białko, dobre węglowodany, dobre tłuszcze

Owoce spożywane w towarzystwie węglowodanów złożonych wchłaniają się wolniej, dzięki czemu diabetycy mają mniejsze ryzyko przecukrzenia bezpośrednio po posiłku.

miski z komosą i borówkami

Lista składników:

Wersja podstawowa:

  • 1 banan
  • 70 g borówek
  • 1/4 szklanki komosy ryżowej
  • 1/2 szklanki wody
  • chia do posypania

Wersja „na bogato” obejmuje dodatkowo:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu
  • 1/2 łyżeczki erytrytolu

Jak przygotować quinoę z owocami?

Komosę ryżową wsyp do garnka i zalej wodą. Pozostaw na około 20 minut. Następnie odcedź i przepłucz na gęstym sicie. Zalej komosę odmierzoną wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie wyłącz, przemieszaj i ponownie przykryj. Pozostaw quinoę w garnku, aby swobodnie napęczniała.

Banana pokrój w plasterki. Na talerzu ułóż komosę ryżową, banana i borówki. Jeśli wybrałeś wersję bogatszą to wymieszaj jogurt naturalny z erytrytolem. Następnie polej przygotowany posiłek słodkim sosem jogurtowym.

Komosę warto ugotować w większej ilości. Można ją przechowywać w lodówce w zamkniętym naczyniu i wykorzystać w ciągu 2 dni.

Quinoa z owocami – wartości odżywcze 1 porcji

  • Energia: 194 kcal
  • Białko: 3,2 g
  • Węglowodany: 41,8 g
  • Tłuszcze: 1,6 g
  • Wersja „na bogato”:
  • Energia: 210 kcal
  • Białko: 4,7
  • Węglowodany: 49,6
  • Tłuszcze: 1,9 g

Informacje przydatne dla osób chorujących na cukrzycę:

Wersja podstawowa:

WW: 4

Wersja ”na bogato”:

WW: 5

Poznaj naszego eksperta
zdjęcie Dominiki Robaszkiewicz

Dominika Robaszkiewicz

Pasjonatka gotowania i biesiadowania. Bliskim sprawia przyjemność, gotując dla nich zdrowo i kolorowo. Pomysłami na słodkości, dania wytrawne, potrawy fit i zdrowe przekąski dzieli się na swoim blogu Smakołyki Dominiki – to wirtualna książka kucharska, którą chce przekazać córce. 

Zobacz także

Sernik wiedeński – przepis

Autor:

Dietetyczka Angelina Ziembińska

Data publikacji: 14.04.2017

Może być podawany sam lub z dodatkami. Na ciepło, na zimno, na każdą okazję. Sernik to ciasto znane i lubiane, w każdym domu przygotowywane nieco inaczej. Bo przecież każdy ma „prawdziwy i jedyny słuszny przepis” na najlepszy sernik.

Czytaj więcej

Sałatka caprese z cukinią – prosty przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 24.08.2017

Klasyczna sałatka caprese to połączenie pomidora, sera mozzarella, bazylii i oliwy. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu i idealne sprawdza się w roli drugiego śniadania. Nasza propozycja nawiązuje do tej typowo włoskiej sałatki. Pomidora zastępuje młoda i chrupiąca cukinia, której główne atuty to niska kaloryczność oraz właściwości odkwaszające organizm.

Czytaj więcej

Szpinakowe naleśniki – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 24.08.2017

Wytrawne, zielone naleśniki to propozycja dla osób, które… nie lubią szpinaku. W naleśnikach nie jest on wyczuwalny, a swoją „robotę” robi, dostarczając nam witamin K i E, ogromną dawkę antyoksydantów oraz potasu, magnezu i jodu.

Czytaj więcej