• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Sernik wiedeński – przepis

Może być podawany sam lub z dodatkami. Na ciepło, na zimno, na każdą okazję. Sernik to ciasto znane i lubiane, w każdym domu przygotowywane nieco inaczej. Bo przecież każdy ma „prawdziwy i jedyny słuszny przepis” na najlepszy sernik.

sernik wiedeński z malinami, jagodami i truskawkami

W naszym przepisie stawiamy na tradycję – klasyczny sernik wiedeński bez kruchego spodu, puszysty i delikatny, z dużą ilością sera, idealny od święta i na co dzień. Ba, jedyny słuszny!

Jak przygotować sernik wiedeński?

Składniki na 24 porcje:

  • 1 kg twarogu mielonego sernikowego (półtłustego)
  • 8 jajek
  • 100 g stopionego i ostudzonego masła
  • 200 g cukru
  • kropla aromatu waniliowego
  • budyń śmietankowy bez cukru
  • 20 g rodzynek
  • 10 g posiekanych migdałów
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem i olejkiem waniliowym na biały puch za pomocą miksera. Powoli dodawać partiami mielony twaróg i ucierać na gładką masę.

Następnie wlać stopione masło i dalej ucierać, dodać budyń  i jeszcze chwilę ucierać. Wyłączyć mikser. Na końcu dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową i dodać bakalie oprószone mąką (nie będą opadać).

Ciasto wlać do formy do pieczenia (20–30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60–70 minut w temperaturze 180ᵒC (góra – dół). Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i odczekać 15 minut przed wyciągnięciem, ostudzić. Wierzch posypać cukrem pudrem i płatkami migdałów. Sernik można również podać z ulubionymi owocami.

1 porcja to ok. 145 kcal, węglowodany: 11g, białko: 7 g, tłuszcz: 8 g
1,1 WW; 1 WBT

Smacznego!

Polecamy również inne przepisy:

Poznaj naszego eksperta
portret Angeliny Ziembińskiej trzymającej w rękach arbuza

Dietetyczka Angelina Ziembińska

Diabetyczka, dietetyczka i pasjonatka gotowania. Z myślą o diabetykach prowadzi bloga Dietolog.pl i udowadnia, że w kuchni jest mistrzynią robienia zdrowego „czegoś z niczego”.

Zobacz także

Świąteczny pasztet z soczewicy – przepis

Autor:

Dietetyczka Angelina Ziembińska

Data publikacji: 13.04.2017

Kuchnia bezmięsna jest dzisiaj bardzo modna, ale niezależnie od chwilowych trendów jest ona po prostu zdrowa. Wielkanoc to dobry moment, by wypróbować bardzo prosty przepis na pasztet roślinny. Idealnie sprawdzi się dla diabetyków, którym zależy na tym, by w święta nie przybrać na wadze.

Czytaj więcej

Babka wielkanocna z daktylami – przepis

Autor:

Dietetyczka Angelina Ziembińska

Data publikacji: 13.04.2017

Czekoladowe zające, kajmakowe mazurki i pascha to wielkanocne klasyki, bez których nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu. Gościć na nim powinny także baby – drożdżowe bądź piaskowe, nadziewane bakaliami. Nasza tegoroczna propozycja dla diabetyków to baba daktylowa – słodka, choć bez grama dodanego cukru czy słodziku, niskokaloryczna i usprawniająca trawienie.

Czytaj więcej

Wielkanoc diabetyka w pigułce – 5 najważniejszych zasad

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 13.04.2017

Wielkanocna dieta diabetyka nie musi składać się z samych wyrzeczeń, a chwile spędzone przy świątecznym stole nie muszą kończyć się skokami glikemii. Pod warunkiem że będziemy pamiętać o kilku zasadach.

Czytaj więcej