Może być podawany sam lub z dodatkami. Na ciepło, na zimno, na każdą okazję. Sernik to ciasto znane i lubiane, w każdym domu przygotowywane nieco inaczej. Bo przecież każdy ma „prawdziwy i jedyny słuszny przepis” na najlepszy sernik.
Sernik wiedeński – przepis

W naszym przepisie stawiamy na tradycję – klasyczny sernik wiedeński bez kruchego spodu, puszysty i delikatny, z dużą ilością sera, idealny od święta i na co dzień. Ba, jedyny słuszny!
Jak przygotować sernik wiedeński?
Składniki na 24 porcje:
- 1 kg twarogu mielonego sernikowego (półtłustego)
- 8 jajek
- 100 g stopionego i ostudzonego masła
- 200 g cukru
- kropla aromatu waniliowego
- budyń śmietankowy bez cukru
- 20 g rodzynek
- 10 g posiekanych migdałów
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem i olejkiem waniliowym na biały puch za pomocą miksera. Powoli dodawać partiami mielony twaróg i ucierać na gładką masę.
Następnie wlać stopione masło i dalej ucierać, dodać budyń i jeszcze chwilę ucierać. Wyłączyć mikser. Na końcu dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową i dodać bakalie oprószone mąką (nie będą opadać).
Ciasto wlać do formy do pieczenia (20–30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60–70 minut w temperaturze 180ᵒC (góra – dół). Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i odczekać 15 minut przed wyciągnięciem, ostudzić. Wierzch posypać cukrem pudrem i płatkami migdałów. Sernik można również podać z ulubionymi owocami.
1 porcja to ok. 145 kcal, węglowodany: 11g, białko: 7 g, tłuszcz: 8 g
1,1 WW; 1 WBT
Smacznego!
Polecamy również inne przepisy:





