• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Pieczesz? Smażysz? Kupujesz gotowe? Na te tłuszcze uważaj!

Świętując z cukrzycą, siłą rzeczy największą uwagę przykładamy do cukrów prostych znajdujących się w serwowanych w tym czasie pysznościach, bo to one mają największy wpływ na nasze glikemie. Niekorzystnych dla diabetyka substancji jest jednak więcej, czego przykładem są tłuszcze trans.

kobieta z dwójką dzieci przygotowuje wypieki

Tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne, znalazły zastosowanie w żywności głównie ze względu na wysoką temperaturę topnienia, dzięki czemu możliwe jest ich używanie do wielokrotnego smażenia. Wypieki, do których są powszechnie wykorzystywane, mają dłuższy okres przydatności do spożycia oraz delikatniejszą strukturę i porowatość.

Czytaj więcej: Nie bójcie się zdrowych tłuszczów!

Batoniki, gotowe ciasta, zupy w proszku – tego unikaj!

Tłuszcze trans najczęściej występują w gotowych ciastach, w batonikach i ciastkach nadziewanych masą tłuszczową, w kremach i zupach w proszku oraz w chipsach i popcornie.

Okazuje się, że najwięcej spożywamy ich z wyrobami cukierniczymi, dlatego warto o nich wspomnieć – czy wręcz przed nimi przestrzec – właśnie w okresie świątecznym, kiedy ciast na naszych stołach nie brakuje. Tłuszcze trans to w świetle wielu badań naukowych jedne z najbardziej niekorzystnych składników w naszej diecie. Mają one silne działanie miażdżycogenne, ponieważ zwiększają poziom szkodliwego cholesterolu LDL i jednocześnie obniżają stężenie korzystnego dla zdrowia cholesterolu HDL.

Sprawdź, czym są wymienniki białkowo-tłuszczowe i jak je obliczać!

Tłuszcze trans – gorsze niż tłuszcze nasycone

Uważa się, że tłuszcze trans mają gorsze działanie na układ sercowo-naczyniowy niż tłuszcze nasycone, które podnoszą poziom cholesterolu LDL („złego”), ale nie obniżają przy tym stężenia cholesterolu HDL.

To ważna informacja dla osób z cukrzycą typu 2., znacznie narażonych na choroby sercowo-naczyniowe. Izomery trans sprzyjają nadwadze i podobnie jak fruktoza, przyczyniają się do powstawania tkanki tłuszczowej trzewnej. Ta prowadzi do insulinooporności, a pośrednio do cukrzycy typu 2. Spożywanie tłuszczów trans przez osoby już chorujące na cukrzycę także będzie wzmagało u nich insulinooporność.

Dlatego – choć brzmi to przewrotnie – zachęcamy diabetyków do samodzielnego pieczenia ciast na święta. Oczywiście ciast bez zawartości utwardzanych tłuszczów roślinnych. Najwięcej zawierają ich twarde margaryny w kostkach, nieco mniej miękkie margaryny w kubkach.

Okazuje się, że już lepiej sięgnąć po stare, poczciwe masło...

Dowiedz się więcej o diecie cukrzycowej i superfoods w diecie cukrzyka

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Nie bójcie się zdrowych tłuszczów!

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 10.11.2016

Jedzenie większej ilości tłuszczów nienasyconych kosztem węglowodanów zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2., obniża poziom cukru we krwi i polepsza kontrolę insulinową.

Czytaj więcej

Nasiona chia – prawdziwa moc zbawiennych składników

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 5.03.2017

Nasiona chia pod względem zawartości cennych substancji nie mają sobie równych. Diabetyków powinno zainteresować to, że opóźniają wchłanianie cukru, mają niewiele węglowodanów, a za to dużo błonnika.

Czytaj więcej

Jak długo utrzymuje się czarny stolec po żelazie?

Autor:

Mgr farm. Lucyna Koralewska

Data publikacji: 6.10.2025

Zauważyłam, że po rozpoczęciu suplementacji żelaza mój stolec stał się ciemny lub niemal czarny. Czy to normalna reakcja organizmu? Jak długo może się utrzymywać taki kolor stolca po zażyciu preparatów z żelazem? Czy powinno mnie to niepokoić, jeśli nie występują inne objawy, takie jak ból brzucha czy nudności?

Czytaj więcej

Domowe sposoby na przeziębienie

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 8.09.2025

Syrop z cebuli, mleko z czosnkiem i masłem, napar z imbirem, maści rozgrzewające, płukanie gardła, inhalacje pod ręcznikiem - czy te domowe sposoby na przeziębienie działają? Radzi farmaceuta.

Czytaj więcej

Czy grzyby są zdrowe? Właściwości lecznicze i odżywcze grzybów leśnych

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 21.08.2025

Wśród grzybów leśnych najwięcej witamin mają maślaki. Z kolei dzięki prawdziwkom, koźlakom i kurkom dostarczymy sobie potasu. Czy warto jeść grzyby? W ostatnich latach uważa się to za coraz zdrowsze!

Czytaj więcej