Świętując z cukrzycą, siłą rzeczy największą uwagę przykładamy do cukrów prostych znajdujących się w serwowanych w tym czasie pysznościach, bo to one mają największy wpływ na nasze glikemie. Niekorzystnych dla diabetyka substancji jest jednak więcej, czego przykładem są tłuszcze trans.
Pieczesz? Smażysz? Kupujesz gotowe? Na te tłuszcze uważaj!

Tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne, znalazły zastosowanie w żywności głównie ze względu na wysoką temperaturę topnienia, dzięki czemu możliwe jest ich używanie do wielokrotnego smażenia. Wypieki, do których są powszechnie wykorzystywane, mają dłuższy okres przydatności do spożycia oraz delikatniejszą strukturę i porowatość.
Czytaj więcej: Nie bójcie się zdrowych tłuszczów!
Batoniki, gotowe ciasta, zupy w proszku – tego unikaj!
Tłuszcze trans najczęściej występują w gotowych ciastach, w batonikach i ciastkach nadziewanych masą tłuszczową, w kremach i zupach w proszku oraz w chipsach i popcornie.
Okazuje się, że najwięcej spożywamy ich z wyrobami cukierniczymi, dlatego warto o nich wspomnieć – czy wręcz przed nimi przestrzec – właśnie w okresie świątecznym, kiedy ciast na naszych stołach nie brakuje. Tłuszcze trans to w świetle wielu badań naukowych jedne z najbardziej niekorzystnych składników w naszej diecie. Mają one silne działanie miażdżycogenne, ponieważ zwiększają poziom szkodliwego cholesterolu LDL i jednocześnie obniżają stężenie korzystnego dla zdrowia cholesterolu HDL.
Sprawdź, czym są wymienniki białkowo-tłuszczowe i jak je obliczać!
Tłuszcze trans – gorsze niż tłuszcze nasycone
Uważa się, że tłuszcze trans mają gorsze działanie na układ sercowo-naczyniowy niż tłuszcze nasycone, które podnoszą poziom cholesterolu LDL („złego”), ale nie obniżają przy tym stężenia cholesterolu HDL.
To ważna informacja dla osób z cukrzycą typu 2., znacznie narażonych na choroby sercowo-naczyniowe. Izomery trans sprzyjają nadwadze i podobnie jak fruktoza, przyczyniają się do powstawania tkanki tłuszczowej trzewnej. Ta prowadzi do insulinooporności, a pośrednio do cukrzycy typu 2. Spożywanie tłuszczów trans przez osoby już chorujące na cukrzycę także będzie wzmagało u nich insulinooporność.
Dlatego – choć brzmi to przewrotnie – zachęcamy diabetyków do samodzielnego pieczenia ciast na święta. Oczywiście ciast bez zawartości utwardzanych tłuszczów roślinnych. Najwięcej zawierają ich twarde margaryny w kostkach, nieco mniej miękkie margaryny w kubkach.
Okazuje się, że już lepiej sięgnąć po stare, poczciwe masło...
Dowiedz się więcej o diecie cukrzycowej i superfoods w diecie cukrzyka







