• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Dieta bezglutenowa skutkuje cukrzycą?

Badacze z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego alarmują: dieta uboga w gluten może sprzyjać rozwojowi cukrzycy typu 2. To wniosek z badania, w którym wzięło udział blisko 200 tys. osób.

słowo gluten napisane palcem w rozsypanej mące

Gluten to mieszanka białek roślinnych o dużej sprężystości. To właśnie dzięki niemu, a raczej połączeniu glutenu zawartego w mące z wodą, podczas wyrabiania ciasta powstaje ciągliwa konsystencja.

Szacuje się, że u jednej osoby na sto występuje nietolerancja na ten składnik. Jedyną metodą leczenia jest wówczas stosowanie diety bezglutenowej. Ze spożywania glutenu rezygnują jednak nie tylko osoby z nietolerancją tego składnika – dieta bezglutenowa to obecnie jeden z popularniejszych trendów żywieniowych. Tymczasem naukowcy dowiedli, że wyłączanie glutenu z diety może skutkować cukrzycą typu 2.

Bez glutenu – anemia i cukrzyca

Wcześniej dowiedziono już, że dieta bezglutenowa może skutkować m.in. niedoborem błonnika i kwasu foliowego oraz anemią. Tym razem amerykańscy naukowcy wykazali, że osoby, które spożywają mniejsze ilości glutenu, są narażone na cukrzycę typu 2. nawet o kilkanaście procent bardziej.

Zespół badaczy z Harvardu przeanalizował dane 199 794 pacjentów, biorąc pod lupę wyniki badań sprzed ostatnich 30 lat. U osób, które mocno ograniczały lub całkowicie rezygnowały w diecie z glutenu, zaobserwowano o 13 proc. większe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Autorzy badań twierdzą, że kluczem szkodliwości diety bezglutenowej może być błonnik i mikroelementy, których może brakować w produktach bez glutenu. Osoby, które spożywają mniej glutenu, ograniczają też spożycie błonnika pokarmowego, który z kolei poprawia perystaltykę jelit i może chronić przed wahaniami cukru oraz rozwojem cukrzycy typu 2.

Czytaj więcej: Dieta pełnoziarnista - może pomóc w odchudzaniu i zmniejszyć ryzyko wielu chorób

Celiakia wskazaniem do diety bezglutenowej

Medycznym wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej są m.in. celiakia, czyli glutenozależna choroba trzewna, Choroba Dühringa (nazywana też skórną postacią celiakii) czy glutenowa ataksja. Do chorób glutenozależnych zalicza się jeszcze alergie pokarmowe, u niektórych osób stwierdza się też nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. W takich przypadkach dieta bezglutenowa jest zwykle koniecznością.

Jeśli jednak nie stwierdza się wyraźnych przesłanek do tego, by ograniczyć udział tego składnika w diecie, to najrozsądniej jest stosować zbilansowaną dietę, w której gluten występuje. Eliminowanie go z diety bez konsultacji z lekarzem czy dietetykiem może przynieść tylko szkody.

Czytaj więcej: Leczenie cukrzycy dietą - co jeść w cukrzycy typu 2.?

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Dieta pełnoziarnista – może pomóc w odchudzaniu i zmniejszyć ryzyko wielu chorób

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 9.03.2017

Otyłość jest czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2., wpływa na układ krążenia i może powodować lub przyczyniać się do powstawania nadciśnienia. Okazuje się, że nie wystarczy zrzucić zbędne kilogramy – dla zdrowia ważne jest też, jaką dietę zastosujemy.

Czytaj więcej

Aktywność fizyczna może poprawić pamięć u osób chorych na cukrzycę

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 4.01.2017

Cukrzyca typu 2. może powodować zaburzenia pamięci i problemy z koncentracją. Na szczęście można temu zapobiec – naukowcy z Japonii donoszą, że wystarczą umiarkowane ćwiczenia fizyczne.

Czytaj więcej

Cukrzyca – objawy, przyczyny, dieta, badania. Jak rozpoznać i leczyć cukrzycę?

Autor:

Jacek Krajl

Data publikacji: 26.08.2022

W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli – objawy tego typu cukrzycy nasilają się stopniowo. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie; pierwsze objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie (polidypsja); senność; infekcje intymne; zaburzenia widzenia.

Czytaj więcej

Ciągle nie radzimy sobie z leczeniem cukrzycy typu 2. – raport NIK

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 23.05.2018

Działania systemu ochrony zdrowia służące zapobieganiu, wczesnemu wykrywaniu oraz leczeniu cukrzycy typu 2. są niewystarczające – tak twierdzi NIK. Choć wiele mówi się o tym, że cukrzyca stanowi priorytet w systemie opieki zdrowotnej, nie potwierdzają tego fakty. Nie potrafimy skutecznie ani zapobiegać cukrzycy typu 2., ani chronić osób już nią dotkniętych przed rozwojem późnych powikłań cukrzycy. Jednak to nie wszystkie przewinienia.

Czytaj więcej

Bioniczna trzustka może pomóc setkom tysięcy osób chorych na cukrzycę

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 28.01.2018

Transplantolog dr hab. n. med. Michał Wszoła jest szefem konsorcjum, które prowadzi badania nad stworzeniem bionicznej trzustki. Taka trzustka może pomóc setkom tysięcy osób chorych na cukrzycę.

Czytaj więcej