Badacze z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego alarmują: dieta uboga w gluten może sprzyjać rozwojowi cukrzycy typu 2. To wniosek z badania, w którym wzięło udział blisko 200 tys. osób.
Dieta bezglutenowa skutkuje cukrzycą?

Gluten to mieszanka białek roślinnych o dużej sprężystości. To właśnie dzięki niemu, a raczej połączeniu glutenu zawartego w mące z wodą, podczas wyrabiania ciasta powstaje ciągliwa konsystencja.
Szacuje się, że u jednej osoby na sto występuje nietolerancja na ten składnik. Jedyną metodą leczenia jest wówczas stosowanie diety bezglutenowej. Ze spożywania glutenu rezygnują jednak nie tylko osoby z nietolerancją tego składnika – dieta bezglutenowa to obecnie jeden z popularniejszych trendów żywieniowych. Tymczasem naukowcy dowiedli, że wyłączanie glutenu z diety może skutkować cukrzycą typu 2.
Bez glutenu – anemia i cukrzyca
Wcześniej dowiedziono już, że dieta bezglutenowa może skutkować m.in. niedoborem błonnika i kwasu foliowego oraz anemią. Tym razem amerykańscy naukowcy wykazali, że osoby, które spożywają mniejsze ilości glutenu, są narażone na cukrzycę typu 2. nawet o kilkanaście procent bardziej.
Zespół badaczy z Harvardu przeanalizował dane 199 794 pacjentów, biorąc pod lupę wyniki badań sprzed ostatnich 30 lat. U osób, które mocno ograniczały lub całkowicie rezygnowały w diecie z glutenu, zaobserwowano o 13 proc. większe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Autorzy badań twierdzą, że kluczem szkodliwości diety bezglutenowej może być błonnik i mikroelementy, których może brakować w produktach bez glutenu. Osoby, które spożywają mniej glutenu, ograniczają też spożycie błonnika pokarmowego, który z kolei poprawia perystaltykę jelit i może chronić przed wahaniami cukru oraz rozwojem cukrzycy typu 2.
Czytaj więcej: Dieta pełnoziarnista - może pomóc w odchudzaniu i zmniejszyć ryzyko wielu chorób
Celiakia wskazaniem do diety bezglutenowej
Medycznym wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej są m.in. celiakia, czyli glutenozależna choroba trzewna, Choroba Dühringa (nazywana też skórną postacią celiakii) czy glutenowa ataksja. Do chorób glutenozależnych zalicza się jeszcze alergie pokarmowe, u niektórych osób stwierdza się też nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. W takich przypadkach dieta bezglutenowa jest zwykle koniecznością.
Jeśli jednak nie stwierdza się wyraźnych przesłanek do tego, by ograniczyć udział tego składnika w diecie, to najrozsądniej jest stosować zbilansowaną dietę, w której gluten występuje. Eliminowanie go z diety bez konsultacji z lekarzem czy dietetykiem może przynieść tylko szkody.
Czytaj więcej: Leczenie cukrzycy dietą - co jeść w cukrzycy typu 2.?