• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Nasiona chia – prawdziwa moc zbawiennych składników

Nasiona chia pod względem zawartości cennych substancji nie mają sobie równych. Diabetyków powinno zainteresować to, że opóźniają wchłanianie cukru, mają niewiele węglowodanów, a za to dużo błonnika.

nasiona chia, czyli szałwi hiszpańskiej, w drewnianej misce, na drewnianej łyżce i stole

Nasiona chia zyskują od lat coraz większą popularność. Trudno jednak w pierwszej chwili powiedzieć, czemu są one „chia” i skąd się dokładnie wzięły. Sprawa nie jest tak oczywista, jak mogłoby się wydawać. Już na samym początku trzeba się nieco wgryźć w temat. Słowo „chia” (zresztą czytane poprawnie [kja], a nie [czija], jak to się powszechnie robi) oznacza bowiem „siłę, moc” i nie ma nic wspólnego z rośliną, z której pochodzą. Takim mianem określili je Aztekowie, dla których ich zdrowotne właściwości przestały być tajemnicą tysiące lat temu. Nasiona pochodzą bowiem z szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.), którą możemy spotkać – dla zmylenia przeciwnika – wcale nie w Hiszpanii, a w hiszpańskojęzycznych Meksyku i Gwatemali. Tyle wiadomości wstępnych. W temat zdecydowanie warto zgłębić się bardziej.

Nasiona chia – pod względem zawartości cennych substancji nie mają sobie równych

Ciekawe jest, że tak małe nasiona mogą skrywać tyle zbawiennych dla zdrowia organizmu składników. Badania dowodzą, że zawierają one 15 razy więcej magnezu niż brokuły, 8 razy więcej kwasów omega-3 niż dziki łosoś, 6 razy więcej wapnia niż mleko, 4 razy więcej selenu niż len, 2 razy więcej błonnika niż otręby pszenne. Do tego dorzucić trzeba spore ilości witamin A, C i E oraz witamin z grupy B, a także potasu i cynku. Warto zauważyć, że w chia kwasy omega-3 do kwasów omega-6 znajdują się we właściwych proporcjach, co jest najbardziej korzystne dla organizmu.

Czytaj także: Spirulina – bogactwo witamin i składników mineralnych

Nasiona chia dla diabetyków

Zmagających się z cukrzycą powinien szczególnie zainteresować fakt, że nasiona chia opóźniają wchłanianie cukru i pomagają regulować jego stężenie we krwi. W dodatku same w sobie zawierają bardzo niewielkie ilości węglowodanów – w zalecanej dziennej dawce 15 g (ok. 3 łyżeczek) znajduje się ich ledwie 0,5 g. Wartość ta odnosi się do węglowodanów trawionych przez człowieka. Ilość błonnika jest natomiast dużo większa, gdyż już 100 g nasion zaspokaja niemal w 100% dzienne zapotrzebowanie na ten składnik (wynoszące 35 g). Nasiona chia zawierają takie ilości włókna, dzięki którym zyskują zdolność wchłonięcia ogromnych ilości wody, pęcznienia w żołądku, a tym samym wypełniania go i zapobiegania uczuciu głodu.

Czy spirulina pomaga schudnąć?

Dla serca i układu pokarmowego

Wspaniały skład chia pomaga także w profilaktyce i leczeniu szeregu innych dolegliwości. Obniża on ciśnienie krwi i ogranicza ryzyko chorób niedokrwiennych serca. Zmniejsza łaknienie, sprzyja rozwojowi korzystnej mikroflory jelitowej i przyspiesza przemianę materii, co może wspomóc walkę z niechcianymi kilogramami. Do tego ułatwia skupienie, poprawia nastrój, wzmacnia włosy, paznokcie, kości i skórę. Zmniejsza stany zapalne w organizmie i przeciwdziała procesom starzenia. Udowodniono, że ma właściwości zapobiegające rozwojowi raka piersi i szyjki macicy, ale z ostrożnością powinni spożywać chia mężczyźni – w zbyt dużych ilościach może zwiększać ryzyko raka prostaty. Odpowiedzialne – tzn. zgodne z zaleceniami – dawkowanie jest jednak zupełnie bezpieczne.

Sprawdź: Orzechy nerkowca - czy są dobre dla diabetyków?

Nasiona chia wspomagają zdrowe odchudzanie?

Nasiona chia podobnie jak siemię lniane wytwarzają w wodzie żelatynową powłokę, która ułatwia wchłanianie zawartych w niej składników. Warto zatem wymieszać 1 część chia z 7 częściami wody, odczekać 20 minut i wypić przed posiłkiem. Dzięki temu organizm łatwiej przyswoi zdrowotne substancje, a my zjemy mniej. Proste? Proste. Do dzieła!

Poznaj naszego eksperta
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeutka i dietetyczka. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.

Zobacz także

Idealny owoc na śniadanie. Dlaczego warto zacząć od niego dzień?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 5.09.2023

Ten owoc jest bardzo bogaty w minerały i witaminy, dlatego warto go jeść – a zwłaszcza na śniadanie, które jest najważniejszym posiłkiem dnia. Dlaczego jest taki zdrowy? Co można z niego przygotować? Poznajcie najlepsze przepisy na pastę, sałatkę i pożywne smoothie na śniadanie z nim w roli głównej.

Czytaj więcej

Czy kabaczek i cukinia to to samo? Dlaczego warto go jeść?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 1.09.2023

Co odróżnia kabaczek od cukinii? Dlaczego warto go jeść? Ogromną zaletą kabaczka jest to, że nie odkładają się w nim metale ciężkie, dlatego często znajduje się w żywności dla dzieci. Jakie witaminy i minerały zawiera kabaczek?

Czytaj więcej

Można ją jeść w całości – nawet liście! Dlaczego jest taka zdrowa?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 24.08.2023

To warzywo jest odmianą kapusty warzywnej, bardzo niedocenianą w naszej kuchni. Najczęściej jemy ją surową, chociaż nadaje się do różnych potraw, a także do kiszenia. Jest skarbnicą wielu witamin i minerałów, a w smaku przypomina trochę surowy głąb kapuściany. Dlaczego warto ją jeść?

Czytaj więcej