Pomidory są niezwykle zdrowe – ale czy pod postacią przetworzoną nadal zachowują swoje zdrowotne właściwości? Czy sok z pomidorów, passata, suszone pomidory warto wprowadzić do swojej diety?
Jako przecier, suszone lub w puszce - czy przetworzone pomidory nadal są zdrowe?

Pomidory to owoce (a nie warzywa, chociaż w sklepach traktowane są jako warzywa), które zawierają dużo mikro- i makroelementów bardzo cennych dla organizmu. Największym ich bogactwem jest likopen, barwnik, który odpowiada za czerwony kolor pomidorów. Likopen jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karotenów. Wydawać by się mogło, że barwnik ten, podobnie jak witaminy czy minerały jest usuwany z pomidorów podczas obróbki termicznej. Nic bardziej mylnego – likopen poddany działaniu wysokiej temperatury jest jeszcze lepiej przyswajalny dla ludzkiego organizmu. Poziom likopenu we krwi po zjedzeniu przetworów pomidorowych jest dwa-trzy razy wyższy niż po spożyciu świeżych pomidorów.
Keczup – czy jest zdrowy?
Dobrze zrobiony keczup, z niską zawartością cukru (lub bez jego dodatku) jest bogatym źródłem likopenu. Jednak podczas obróbki termicznej pomidory tracą inne wartości odżywcze, jak witaminy i minerały. Szczególnie wrażliwa na wysokie temperatury jest witamina C, której nie znajdziesz w przetworzonych produktach.
Suszone pomidory – co zawierają?
Pomidory suszy się na ogół w wysokiej temperaturze, ale nie będzie to temperatura wrzenia. Dlatego pomidory suszone w takich warunkach nie tracą wszystkich wartości odżywczych. Nadal znajduje się w nich likopen, a także witaminy E i K oraz wapń, żelazo, magnez i potas.
Jeśli suszone pomidory są zatopione w oleju z dodatkami – np. pestkami dyni, to jedząc takie pomidory np. w sałatce, możesz liczyć na spory zastrzyk witamin i minerałów.
Passata, przecier pomidory i sok pomidorowy
Passata i przecier pomidorowy to produkty powstałe z gotowania owoców pomidora. Dlatego będą bogactwem likopenu. Z kolei sok pomidorowy przygotowuje się z wyciśniętych pomidorów, a wekuje nie doprowadzając wody do wrzenia. Będzie on zbliżony składem witamin i minerałów do zwykłych pomidorów. Podobnie z pomidorami w puszce – są one poddane obróbce termicznej.
>> Suplementy z witaminami i minerałami
Kiszone pomidory
Mało osób wie, że pomidory można także ukisić. Wtedy stają się superfoods, jak i inne kiszonki. Kiszone pomidory, poza witaminami i minerałami zawartymi w świeżych owocach, zawierają także dobroczynne bakterie prebiotyczne. Kiszone pomidory są specyficzne w smaku, sprawdzą się jako dodatek do obiadu i dań z grilla, w sałatkach, ale nie zrobi się z nich zwykłej zupy pomidorowej.
Pomidory świeże czy przetworzone?
Najlepiej jeść w obu postaciach. Świeże pomidory zawierają dużo potasu, witaminy C, E, K, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, magnez, miedź i kobalt. Zawierają jednak mniej likopenu. Z kolei pomidory przetworzone w wysokich temperaturach tracą witaminy i minerały właśnie na rzecz większej zawartości łatwo przyswajalnego likopenu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Dlatego najlepiej dostosować postać spożywanych pomidorów sezonowo latem włączyć do diety świeże pomidory, a zimą przetwory z nich.
Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

- proste pomysły na wartościowe śniadanie
- szybkie przepisy na zdrowy obiad
- inspiracje przekąsek na podwieczorek
- wybór lekkich przepisów na kolację