• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Jajko na miękko to najzdrowsze jajko? Jak je ugotować, żeby żółtko było płynne?

Jajka są bardzo zdrowe, a według badań nie ma przeszkód, by jeść jajko nawet codziennie. Najlepiej właśnie w postaci „na miękko”. Takie jajko zawiera najwięcej substancji odżywczych, które nie zdążą się wygotować w procesie obróbki termicznej. Co znajdziemy w jajku na miękko? Jakie zawiera właściwości odżywcze? I wreszcie – jak je przygotować, żeby było idealne?

jajko na miękko na śniadanie

Cholesterol w jajkach

Cholesterol zawarty w jajkach różni się od cholesterolu pochodzenia zwierzęcego. Ten z jajek ma korzystny wpływ na organizm człowieka, pomaga w zachowaniu równowagi lipidowej oraz buduje błony komórkowe. Według badań przytaczanych przez Harvard T.H. Chan School of Public Health przeprowadzonych na pokaźnej próbie badanych, spożywanie jednego jajka nawet codziennie nie wpływa na wzrost ryzyka chorób serca. Jajka są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 (DHA) i jodu, który wspiera pracę tarczycy i produkcję przez nią hormonów.

>> Suplementy na serce i układ krążenia

Jajko na miękko – co znajdziemy w żółtku?

Żółtko jajka zawiera największą ilość właściwości odżywczych – jest ich oczywiście najwięcej w surowym produkcie. Gotowanie lub smażenie jajek sprawia, że tracą one część swoich walorów. Surowe jajka dodawane są np. do tatara, można z nich także zrobić kogel-mogel (uwaga na cukier!), a jeśli nie jesteś fanem takich form jajek, zawsze możesz ugotować je na miękko – wtedy białko jest dobrze ścięte, ale żółtko pozostaje płynne. W jajku na miękko zachowane są wartości odżywcze zbliżone do surowego.

W żółtku jajka znajduje się:

•    duża zawartość choliny (witaminy B4), która odpowiada za ochronę zewnętrznej powłoki komórek przed uszkodzeniami,
•    ryboflawina (witaminy B2) wspierająca pracę układu nerwowego,
•    kwas foliowy,
•    witaminę B12,
•    witaminę D,  
•    witaminę A,
•    żelazo,
•    selen,
•    fosfor.

Obecna w jajkach luteina, wspierająca wzrok, jest szczególnie wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, dlatego najwięcej jej znajdziemy w surowych jajach. W jajkach na miękko mogą pozostać jej niewielkie ilości.

>> Suplementy z witaminami i minerałami

Ile kalorii ma jajko na miękko?

W 100 g jajka na miękko znajduje się około 147 kcal oraz 10,80 g tłuszczu i 12,50 g białka.

Kto powinien jeść jajka na miękko?

Badania wykazały, że regularne spożywanie jaj na miękko u zdrowych osób nie wpływa na wzrost ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. O spożyciu jajek na miękko warto pamiętać zwłaszcza zimą, kiedy brakuje słońca i możesz cierpieć na niedobory witaminy D.

Ze względu na zawartość żelaza, które podnosi poziom hemoglobiny oraz duże zawartości kwasu foliowego niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu, jajko na miękko powinny jeść także kobiety w ciąży.

Jajka na miękko wspierają budowanie masy mięśniowej u sportowców, zwiększają także produkcję testosteronu u mężczyzn, przekładając się na prawidłowe funkcjonowanie prostaty. Spożywanie jajek na miękko pozytywnie wpływa na prace jelit i minimalizuje problem zaparć.

>> Preparaty wspomagające trawienie

Kto nie powinien jeść jajka na miękko?

Osoby, które mają problemy z utrzymaniem właściwego poziomu cholesterolu, powinny uważać z ilością spożywanych jajek, a w szczególności żółtek – zamiast jajek na miękko mogą wybierać dania z dodatkiem białka z jajka.

Podobnie osoby, które chorują na cukrzycę – również powinny zwracać uwagę na to, ile jajek na miękko spożywają. Badania wykazują, że diabetycy nie powinni jeść więcej niż trzy jajka w ciągu tygodnia. Przekraczanie tej ilości może wpływać na zwiększenie ryzyka wystąpienia chorób serca.

Jak przygotować idealne jajko na miękko?

Jajka w temperaturze pokojowej (wyjęte prosto z lodówki należy włożyć do ciepłej wody przed wrzuceniem ich do wrzątku) włożyć do gotującej się wody i gotować w zależności od wielkości:

•    S – 3,5 minuty,
•    M – 4 minuty,
•    L – 5,5 minuty.

Po upływie tego czasu odlać wrzątek i jajka zalać zimną wodą. Kiedy przestygną można je jeść. Idealna konsystencja jajka na miękko zakłada ścięte białko i płynne żółtko.

Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

Miejsce na okładkę
  • proste pomysły na wartościowe śniadanie
  • szybkie przepisy na zdrowy obiad
  • inspiracje przekąsek na podwieczorek
  • wybór lekkich przepisów na kolację
Aby pobrać darmowy materiał, zaznacz checkbox.
Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Letni hit w diecie odchudzającej i cukrzycowej. Czemu zawdzięcza swoje właściwości?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 27.07.2023

Fasolka szparagowa – kiedy tylko pojawia się świeża w sklepach, to wiadomo już, że lato w pełni. Fasolka rośnie w polskich warunkach klimatycznych i często gości na naszych stołach. Bardzo dobrze, ponieważ jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych i witamin, a spożywana regularnie poprawia stan włosów, skóry i paznokci oraz wspiera pracę układu odpornościowego. Co znajdziemy w fasolce?

Czytaj więcej

Jest polecana cukrzykom, wspomaga odchudzanie i wzmacnia odporność. Można ją jeść nawet na surowo!

Autor:

Redakcja Apteline

Data aktualizacji: 13.11.2023

Czy na surowo, czy po obróbce termicznej, cukinię warto jeść. Zawiera witaminy i składniki mineralne, które poprawiają funkcjonowanie całego organizmu, w tym układu odpornościowego. Jest niskokaloryczna, ma niski indeks glikemiczny i często jest włączana do diet redukcyjnych.

Czytaj więcej

Ma korzystny wpływ na serce i nie tylko! Kiedy zbierać głóg i jak zrobić z niego sok?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 31.07.2023

Sok z głogu zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz minerały: magnez, potas, wapń, sód i fosfor. Jego picie chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wspiera pracę układu krążenia, reguluje ciśnienie krwi, a także wspiera regenerację mięśni po wysiłku fizycznym. Jak zrobić sok z głogu? Kiedy zbierać owoce?

Czytaj więcej