Nie można jeść jajek codziennie, bo podniosą cholesterol. Jajka są dobre na wzrok. Jajka nie tuczą. Fakty czy mity? Sprawdziliśmy.
Czy jajka są zdrowe? Fakty i mity o jajkach
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Jajko to cenne źródło witamin
FAKT. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, w tym te, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Ale jajka to również bogate źródło witamin A, E, D i K oraz B2, B6 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu.
Białko łatwiej strawić niż żółtko
FAKT. Białko mogą jeść osoby na diecie lekkostrawnej. Poza tym jajka na miękko i jajka ścięte na parze łatwiej nam strawić niż te ugotowane na twardo lub usmażone na tłuszczu.
Z powodu cholesterolu nie powinno się jeść więcej niż dwa jaja w tygodniu
MIT. Żółtko jest rzeczywiście bogatym źródłem cholesterolu, ale jedzenie większej liczby jajek przez zdrowego człowieka nie musi mocno podnieść jego poziomu. Organizm sam go bowiem reguluje w zależności od tego, ile w produkcie jest cholesterolu, a ile kwasów tłuszczowych – w jajkach ten stosunek jest bardzo korzystny. Poza tym jaja zawierają sporo choliny, która uczestniczy w przemianach tłuszczów i cholesterolu i zapobiega jego osadzaniu się w ścianach tętnic. Naukowcy z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej uznają spożywanie 1 jajka dziennie za bezpieczne dla zdrowych osób (bez podniesionego poziomu cholesterolu)1.
Jajka nie tuczą
FAKT. Jajka są niskokaloryczne. Jajko ważące ok. 50 g (średnie – rozmiar M) dostarcza tylko 75 kcal i aż 6,2 g białka. Badacze z Pennington Biomedical Research Centre w Luizjanie przeprowadzili na 20 otyłych wolontariuszach badanie, które wykazało, że zjedzenie na śniadanie jajka zaspokaja apetyt na dłuższy czas. Po trzech godzinach od takiego pierwszego posiłku we krwi jest niższy poziom greliny, hormonu podnoszącego apetyt2. Co więcej, kolejne badanie przeprowadzone na 160 uczestnikach z otyłością dowiodło, że zjedzenie 2 jajek na śniadanie wspomaga utratę wagi przy zachowaniu diety niskoenergetycznej3.
Jaja mają wpływ na potencję
MIT. Mitem jest przekonanie o zbawiennym wpływie kurzego jaja na potencję, mitem są też opowieści o jej utracie z powodu przedawkowania jajek. Po prostu jaja w męskiej diecie mają zerowy wpływ na potencję.
Jajko chroni oczy
FAKT. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Ponadto jajka zawierają witaminę A, której niedobór wywołuje tzw. kurzą ślepotę, objawiającą się niewyraźnym widzeniem po zmroku.
Jajka uczulają
FAKT. W Polce jajka kurze są pokarmem, który uczula najczęściej. Zwykle przyczyną nadwrażliwości jest białko, a właściwie zawarte w nim owoalbumina, owomukoid i owotransferyna. Negatywne reakcje na spożycie żółtka są rzadsze. Dlatego też w diecie niemowląt zaleca się najpierw podawanie tylko żółtka, a dopiero potem białka. Najsilniej alergizuje jajko surowe, gotowanie eliminuje większość alergenów. Spożycie jaj zwykle wywołuje u osób uczulonych reakcje skórne, jednak u każdego alergika objawy mogą być inne.
Świeżość jajka można stwierdzić dopiero po rozbiciu skorupki
MIT. Świeżość jajka można rozpoznać już w sklepie – świeże jajka mają matową, chropowatą skorupkę. W domu do badania można wykorzystać właściwości pęcherzyka powietrza znajdującego się w szerszym końcu jajka. W miarę starzenia się jaja ta komora powietrzna się powiększa, dlatego świeże jajko po włożeniu do wody idzie na dno, tygodniowe unosi się jednym końcem ku górze, a jajka, które nie nadają się do jedzenia, pływają po powierzchni. Innym sposobem jest wstrząśnięcie. Białko świeżego jajka jest sprężyste, a żółtko wypukłe, gdy nim potrząsamy, nic nie słychać. Z czasem białko staje się luźniejsze, a żółtko spłaszczone, dlatego po potrząśnięciu starym jajkiem usłyszymy, jak białko i żółtko obijają się o skorupkę.
Jajka trzeba trzymać w lodówce w kartonowym pudełku
FAKT. Kartonowe pudełko opóźnia wysychanie jaj i chroni je przed wchłanianiem zapachów. Tak chronione jajka zachowują świeżość około 3 tygodni. Całe żółtka, zalane wodą, można trzymać w lodówce 3 dni, białka w hermetycznie zamkniętym pojemniku – nawet tydzień, a zamrożone – kilka miesięcy.
Jajka ze sklepu mają numerek
FAKT. Na każdym jaju ze sklepu powinien być stempel – jeżeli na półce widzimy jajka bez stempla, to lepiej dwa razy zastanówmy się przed zakupem. Pierwsza cyfra oznacza sposób chowu kury:
3 – jaja od kur z chowu klatkowego. Zgodnie z obecnymi przepisami klatki umożliwiają kurom naturalne zachowania, jak grzebanie, siedzenie na grzędzie czy ścieranie pazurów. Kury z chowu klatkowego karmi się paszami (dopuszczalne są pasze z roślin modyfikowanych genetycznie, czyli GMO). Czasami dla podniesienia walorów jaj z chowu klatkowego producenci stosują pasze wzbogacone. W chowie klatkowym zniesione jajko trafia od razu na taśmę i do pomieszczeń chłodniczych. Taki chów jest najmniej kosztowny, dlatego jajka z numerem 3 są najtańsze spośród numerowanych.
2 – jaja od kur z chowu ściółkowego. Kury mieszkają w zamkniętych, pokrytych ściółką pomieszczeniach, mogą korzystać z grzędy i w ograniczonym zakresie biegać po ściółce, jedzą paszę, także tę z GMO.
1 – jaja od kur z wolnego wybiegu. Ptaki mają swobodny dostęp do pomieszczenia wyłożonego ściółką oraz dodatkowo ruch na świeżym powietrzu i dostęp do słońca. Mogą swobodnie grzebać w ziemi i biegać, jedzą paszę i naturalny pokarm zdobyty na wybiegu.
0 – jajka od kur z chowu ekologicznego. Kury mogą swobodnie chodzić na powietrzu i karmione są paszą z upraw ekologicznych. Dobre jajka z chowu ekologicznego mają nie tylko stempel, lecz także certyfikat na opakowaniu potwierdzający ekologiczną metodę hodowli. „Zerówki” zwykle są najdroższe.
Warto również zwrócić uwagę na tzw. klasy jaj: A – świeże, B – druga klasa, C – dla przemysłu.
Najczęściej zadawane pytania dotyczące jajek
Wbrew mitom zjedzenie jednego jajka dziennie nie powoduje wzrostu poziomu cholesterolu, za to poprawia stan zdrowia: zawarta w żółtkach luteina wzmacnia oczy, jajka zwiększają przyswajalność wapnia, a także dostarczają duże dawki witamin z grupy B. Ich jedzenie sprzyja redukcji masy ciała – zapewnia sytość na długi czas i przeciwdziała podjadaniu.
Chociaż trudniej je strawić niż jajka na miękko, a podczas gotowania tracą część wartości odżywczych (przede wszystkim poziom luteiny spada o ponad 20 procent), jajka na twardo i tak można uznać za jeden z najzdrowszych elementów diety. Pamiętajmy tylko, by nie gotować ich za długo (gotowanie powyżej 7 minut może już znacząco zmniejszyć ilość wartości odżywczych w jajku).
Za najzdrowsze uważa się jaja gotowane na miękko lub na wpół ściętą jajecznicę, ponieważ wówczas tracą relatywnie mało wartości odżywczych. Zdrowszą alternatywą dla jaj na twardo są np. jaja gotowane po benedyktyńsku (w koszulce) lub sadzone – pod warunkiem, że uda się zachować płynne żółtko.
- https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/jajka-cenny-skladnik-diety-dziecka/ dostęp 27.03.2024, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/czy-jajka-podwyzszaja-poziom-cholesterolu-we-krwi/ dostęp 27.03.2024.
- Vander Wal JS, Marth JM, Khosla P, Jen KL, Dhurandhar NV. Short-term effect of eggs on satiety in overweight and obese subjects. J Am Coll Nutr. 2005 Dec;24(6):510-5. doi: 10.1080/07315724.2005.10719497. PMID: 16373948.
- Vander Wal JS, Gupta A, Khosla P, Dhurandhar NV. Egg breakfast enhances weight loss. Int J Obes (Lond). 2008 Oct;32(10):1545-51. doi: 10.1038/ijo.2008.130. Epub 2008 Aug 5. PMID: 18679412; PMCID: PMC2755181.